På tinget ble det lagt fram en svært omfattende undersøkelse, der blant annet holdningen til sikkerhet var tema.

Her gjorde Møre og Romsdal det svært skarpt og gikk helt til topps i bruk av flyteutstyr.

Mannsdominert forsamling

86 delegater fra hele landet deltok på tinget; 85 menn og én kvinne. De ble ønsket velkommen av ordfører Torgeir Dahl. Det var lagt opp til et omfattende program, både sosialt og faglig. Helge Orten og Geir Inge Lien satt i panelet under debatten, der flere aktuelle saker ble tatt opp.

– Det er veldig positivt for oss å få politikere både fra posisjonen og opposisjonen til Båttinget. Kongelig Norsk Båtforbund er upolitisk, men vi jobber politisk, sier generalsekretær Endre Solvang til Romsdals Budstikke.

Trygg til sjøs

På samlingen var det knyttet stor interesse til presentasjonen av en omfattende undersøkelse om fritidsbåtlivet i Norge 2018. Her ha man gått svært grundig til verks, flere tusen mennesker fra hele landet er blitt intervjuet.

Møre og Romsdal kommer godt ut av denne undersøkelsen. I oversikten over bruken av godkjente flyteplagg, er Møre og Romsdal helt på topp foran Nordland.

Fart og alkohol

Møre og Romsdal er også blant de tre beste fylkene når det gjelder innføringen av strengere fartsgrenser på sjøen for å hindre ulykker.

Det samme gjelder holdningen til alkohol og båtkjøring, her er vårt fylke blant tre på topp når det gjelder ønsket om å senke promillegrensa til sjøs.

Oversikten viser også en klar økning i andelen av fritidsbåteiere som tar båtførerprøven i Møre og Romsdal.

Mer fiske enn ferieturer

Når det gjelder bruk av båten til ferieturer, kommer Møre og Romsdal derimot langt ned på lista.

Her dominerer fylkene rundt Oslofjorden. Men båteiere fra vårt fylke er likevel flinke til å bruke båten i sesongen og på fisketurer.

Spleiselag

Undersøkelsen er finansiert gjennom et spleiselag mellom det offentlige, båtbransjen, leverandører og organisasjonene i båtlivet.

Formålet er å framskaffe fakta om fritidsbåtlivet og utviklingen av dette. Den viser at stadig flere husholdninger har båt, nå har 31 prosent av norske husholdninger en eller flere båter.

Stor organisasjon

KNBF har i dag 45000 medlemmer fordelt på 350 lag. Medlemmene eier til sammen 900.000 båter til en samlet verdi av 73 milliarder kroner, alt fra store cabincruisere til kajakker.

Egil Kristian Olsen fra Stavanger er president i KNBF. Han har bare godord å si om opplegget i Molde, og Scandic Seilet skapte en fin ramme rundt møtet. I tillegg til det faglige programmet var det også tur til Eide og Bergtatt, noen både deltakerne og ledsagerne satte stor pris på.

86 delegater møtte på Båttinget; 85 menn og ei kvinne. Foto: Olav Skjegstad
Kjell Dønheim fra Kristiansund med gave til Torgeir Dahl fordi han snakket så fint om Kristiansund i åpningstalen. Til høyre president i KNBF, Egil Kristian Olsen, som er onkel til Bent Høie. Foto: Olav Skjegstad