Det var for godt over ti år siden at forholdet tiltalen bygger på skjedde. Mannen bodde da i en romsdalskommune sammen med ei kvinne og hennes barn. Ved ett tilfelle, der mannen var aleine hjemme med sin stedatter på åtte år, forgrep han seg på henne seksuelt. Han truet med å ta livet av henne, hennes mor og et annet familiemedlem dersom hun protesterte.

Ble dømt i tingretten

Saka var oppe i Romsdal tingrett i desember 2017. Mannen, som har hatt rusproblemer i en årrekke, erklærte seg ikke skyldig, men ble ikke trodd. Tingretten dømte mannen, som nå er i 50-årene, til fengsel i tre år og seks måneder. Straffen var da redusert med ett år fordi saken hadde hatt for lang liggetid. Mannen ble også dømt til å betale fornærmede 250.000 kroner i oppreisningserstatning.

I februar i år ble det kjent at mannen anket dommen til lagmannsretten.

Han anket både bevisbedømmelsen for skyld i samtlige tiltaleposter, og han begjærte også fornyet behandling av det sivile kravet.

Dømt på nytt

Totalt sju vitner, i tillegg den fornærmede jenta, ble hørt da saka var oppe i Frostating lagmannsrett i midten av april. Lagretten mente mannen var skyldig i samtlige tiltaleposter og besluttet at han skulle dømmes i samsvar med tiltalen.

Etter dette trakk mannen anken over det sivile rettskravet, som da var rettskraftig. Dermed var det i realiteten straffeutmålingen mannen kunne få gjort noe med.

Straffen noe redusert

I behandlingen i lagmannsretten ble det blant annet vist til en dom fra Høyesterett, en dom som førte til at straffen ble noe redusert. Mannen er nylig også dømt til fengsel i ett år for vold og frihetsberøvelse mot sin nye kone. Han har også en rekke andre dommer på rullebladet. Dette ble også hensyntatt.

De norske lovbestemmelsene er slik at dersom den samlede straffen ville blitt lavere ved en samtidig dom, så skal dette tas hensyn til. Straffen ble dermed redusert med totalt seks måneder. Strafferabatten på ett år for lang liggetid ble opprettholdt.

Påtalemyndighetene mener tingrettens dom på fengsel i tre år og seks måneder var mer riktig, men har akseptert lagmannsrettens dom, forteller statsadvokat Jogeir Nogva til Romsdals Budstikke. Også den siktede mannen har akseptert dommen, som dermed er rettskraftig.