ELNESVÅGEN: Lørdag formiddag ble Den store klesbyttedagen, et initiativ Naturvernforbundet står bak, arrangert på Fræna frivilligsentral i Elnesvågen. Mange hadde levert opp til sju klesplagg, vesker, sko, belter, smykker og skjerf de siste dagene før byttedagen. Til gjengjeld kunne de fritt plukke tilsvarende antall klær og tilbehør blant utvalget som hadde kommet inn.

Regnbuens farger

Ruth Skaldebø Hol fra Molde er iført en grønn genser, sjekker ut en knallblå veske, har en knæsj rød veske hengende over skuldra og har plukka ut en flerfarga boa.

– Du benytter muligheten til å bli enda mer fargerik?

– Ja, det er så artig med gjenbruk. Jeg liker det, altså! Det er sååå mye fint og rimelig man kan finne, sier Ruth, og nøler litt med den blå veska.

– Jeg har så mange vesker... Men det er fristende.

– Tenker du at vi kjøper mer enn vi trenger?

– Ja, det er så mye sløseri. Vi kjøper for mye nytt. Jeg synes det er fint at ungdommer ser ut til å ha fattet interesse for gjenbruk, sier Ruth.

«Noe fra kjerringa»

Frivilligsentralleder Anne Holen Helseth er fornøyd med alt de hadde fått inn til klesbyttedagen, sjøl om hun kunne tenkt seg flere herre- og barneklær.

– Damene har gjerne størst garderobe... Det kom en kar her for et par dager siden med en pose full av klær. «Her er noe fra kjerringa», sa han. Jeg sa han måtte få noen byttelapper, hvorpå han svarte «Nei. I tror ho he nok!», ler Helseth.

Skjulte skatter

Kristian Skarpsno fra Elnesvågen hadde levert inn sju plagg, men det var et for lite herreutvalg til at han kunne finne seg noe til seg sjøl. I stedet benyttet han muligheten til å gjøre en god gjerning for sin mor.

– Jeg fant et skjerf til henne. Det er mest dameklær. Uansett er dette et kjempebra og miljøvennlig tiltak. Her befinner seg nok mange skjulte skatter, sier Skarpsno.

Ny byttedag i høst

I alt 165 plagg fikk nye eiere under Den store byttedagen i Fræna, og strømmen av folk var jevn under hele åpningstiden, forteller Anne Holen Helseth etterpå.

– Det har vært masse positive kommentarer gjennom dagen. Vi satser på en ny klesbyttedag i høst, og de som har byttelapper til overs kan ta vare på dem til da. Flyktningtjenesten skal få plukke ut klær og tilbehør av det som blir til overs i dag. Resten sender vi til Fretex, opplyser Helseth.

Kristian Skarpsno hadde levert inn herreklær, men bytteutvalget var lite til herrer. Derfor fant han et skjerf til mor. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Skjerf: –Det kan aldri bli nok skjerf, sier Åse Melland. Anne Holen Helseth bretter dem sammen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Frivilligsentralen var godt besøkt på byttedagen. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen