Forrige uke kom resultatene fra den omfattende Ungdata-undersøkelsen gjennomført i Molde i februar, hvor alle elever i ungdomsskolen og videregående skole har svart ut et omfattende spørreskjema.

– Mye som er trist lesing i undersøkelsen, men for oss i politiet er det fire bolker som er ekstra aktuelle for vårt arbeid. Det er sosiale medier, seksuelle overgrep, vold og rus. De tallene er ikke bra, sier politibetjentene Richard Merlid og Gro Larsen ved forebyggende avdeling i Molde.

Utbredt bruk av narkotika

Blant annet svarer 21 prosent av elevene i VG3 at de har brukt hasj eller marihuana det siste året. For VG1-elevene har andelen økt fra 5 prosent til 8 prosent siden 2015. På VG 2 ligger prosenten på 11.

– Ungdommene er veldig skolert i hva som er bra med hasj. Her har alle vi voksne, både profesjonelle aktører og ikke minst foreldrene en kjempejobb å gjøre med å ta tak i problemet, sier politibetjentene.

Må ha dialog

Oppfordringen er krystallklar til foreldrene:

– Alle som leser denne artikkelen og har barn i ungdomsalder må bruke påska til å snakke med barna. Foreldre må bli flinkere til å skape en arena for å prate om dette. Og blir det vanskelig, må man gi tydelig beskjed til ungdommen hvem de kan prate med, enten det er helsesøster, treneren på fotballaget eller oss i politiet. Alle voksne har et ansvar her, sier Merlid.

– Har du en gutt eller jente som er russ i år, vet du at en av fem på skolen bruker narkotika, og du kan ikke skyve problemet bort og si at det ikke er ditt barn eller ditt problem, sier Merlid og Larsen.

Politibetjentene går langt i å si at problemet brer om seg i alle sosiale lag og miljøer.

– Vi får vondt når vi møter ungdommene som sliter og er frustrerte. Voksne må være mye tøffere og være litt upopulær som foreldre fra tid til annen og ta opp alvorlige tema som rus. Man må få i gang dialogen om dette, sier de.

Frykter avhengighet

– Vi vil hjelpe ungdommen, og lage et opplegg sammen med ressurstjenesten for å ikke havne i en ond sirkel. Dersom vi treffer ungdom ute som bruker narkotika blir det straffesak. For dem under 18 år blir det gjerne en påtale med betingelse om urinprøve for å avdekke bruk av narkotika hver fjortende dag i seks eller tolv måneder, sier Merlid.

– Vi er avhengig av at foreldre eller andre er aktive å melder inn tips til oss når de er bekymra, sier kollega Larsen.

Politibetjentene ser det som en utfordring for det forebyggende arbeidet at veldig mange oppgir at å drikke seg full eller røyke hasj gir status i vennekretsen.

– Vi ser også tallene for psykisk helse, som er veldig triste. At hver femte russ bruker hasj øker ikke sjansen for bedre psykisk helse, sier Merlid.

– Det blir som med høna og egget. Vi vet ikke om de røyker hasj fordi de har det dårlig, eller om de har det dårlig fordi de røyker hasj. Men at det er en sammenheng, det må vi gå ut ifra, sier Larsen.

Politibetjentene Richard Merlid og Gro Larsen ved forebyggende avdeling i Molde håper foreldre tar en alvorsprat med sine håpefulle. – Undersøkelsen bekrefter en dårlig magefølelse vi har hatt, sier de etter å ha gått gjennom materialet i den siste Ungdata-undersøkelsen.