Hvilken fløy i norsk politikk skal Kristelig Folkeparti tilhøre? Skal KrF bli en del av regjeringa? Skal KrF velge en kurs som åpner for et tettere samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet? Eller skal KrF velge alenegang?

– Hvor hører Kristelig Folkeparti til, Steinar Reiten?

– Jeg opplever at det er en sorgprosess rundt dette. Jeg har vært blant dem som alltid har snakket varmt om sentrum som en tredje kraft i norsk politikk. Jeg var så heldig å få oppleve Kjell Magne Bondevik-perioden i starten av min politiske karriere. Bondeviks regjeringer viste at sentrum kunne ha stor innflytelse på hvordan norsk politikk ble ført. KrF har vist at vi kan samarbeide til begge sider, sier Reiten.

– Erna Solberg har sagt at døra står åpen for KrF inn i en regjering. Er spørsmålet om regjeringsdeltakelse så brennbart at det må diskuteres på fylkesårsmøtet til KrF om to uker?

– Nei, jeg ser ingen grunn til å stresse dette spørsmålet nå. Partiledelsen og stortingsgruppa til KrF mener det viktigste partiet kan gjøre, er å finne profilsakene som viser at Kristelig Folkeparti er et konstruktivt opposisjonsparti, sier Steinar Reiten.

Har økt oppslutningen

Ved stortingsvalget høsten 2017 fikk KrF 4,1 prosent oppslutning. Valgresultatet førte Steinar Reiten inn på Stortinget på utjevningsmandatet fra Møre og Romsdal. På Dagens Næringslivs partibarometer for februar i år fått KrF 5,1 prosent oppslutning.

Bakgrunnstallene viser at hver 10. KrF-velger fra valget for et halvt år siden, nå er usikker på om hun eller han skal stemme KrF. Velgerne vandrer mellom KrF, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre.

– Har stor innflytelse

– I dag viser det seg nærmest umulig å få andre parti med på å snakke om et sterkt sentrum. Men KrF har stor innflytelse. Våre åtte stemmer i Stortinget kan avgjøre hvilken veg ei sak tipper, sier Reiten.

– Er situasjonen slik at Kristelig Folkeparti må velge om partiet hører til på den blågrønne sida i politikken eller på den rødgrønne sida?

– Når jeg er rundt og snakker med våre partifeller i lokallagene, opplever jeg at de er på linje med partiledelsen. Vi har holdt det vi sa i valgkampen. Og vi skal ikke forhaste oss med å legge strategien for vegen videre. Vi skal gi velgerne svar før neste valg. Vi har ikke behov for å forsere diskusjonen om hvem vi skal samarbeide med, sier Steinar Reiten.

Kristelig Folkeparti holder fylkesårsmøte i Møre og Romsdal 16. og 17. mars.