I Løkenvegen 13 på Øvre Bergmo er det kommet opp et hus som virkelig skiller seg ut. Utenfor står det en varebil med Mathisen VVS på. Vi ringer på – og ut kommer rørlegger Odd Arve Mathisen (53) og kona Elisabeth. Husvisningen er klarert på forhånd. Vi starter med en rundtur på tomta, som i seg sjøl var en av de store utfordringene med dette spesielle husprosjektet.

– De fleste husprosjekt har vel en tendens til å sprekke budsjettmessig, og for vår del var det grunnarbeidet som førte til merkostnader. Ei krevende tomt som krevde mye sprenging. Nærmere bestemt 600 kubikk med fast fjell. En stor jobb som varte i nærmere tre måneder. Det var byggeklar tomt og klart for støping i oktober 2016. Da var det bare å «gønne på», sier Odd Arve Mathisen til Romsdals Budstikke.

Stor egeninnsats

Rørleggeren og bedriftslederen er kjent som en kar med stor skapertrang. Han er glad i store og arbeidskrevende prosjekt, har vi fått høre. Kona Elisabeth bekrefter det. Hun er mektig imponert over all arbeidsinnsatsen han har lagt ned for at husdrømmen i Løkenvegen skulle realiseres.

– Jeg så han nesten ikke på et år. Jeg er stolt over det Odd Arve har fått til. Sjøl har jeg mest vært håndlanger, ler 40-åringen.

Vi rusler rundt på uteområdet i ettermiddagssola. Huset er funkispreget, stort, flott og har fasade i sibirsk lerk, samt innslag av «betongplater». Det er lagt vekt på store vindusflater. Utsikten er veldig bra selv om huset ligger forholdsvis lavt i terrenget.

Stor tomt

– Egentlig var det jo ikke dette som var planen, sier Odd Arve.

– I 2014 kjøpte vi et eldre hus på tomta bak, i Birkelandvegen. Med to mål tomt, som du nå står på. Egentlig utrolig at ingen slo til med tanke på hvor mye bare tomta er verdt. Planen var å totalrenovere huset i Birkelandvegen og bo der, mens vi skulle skille fra tomta i Løkenvegen og selge den. Men så snudde vi på flisa og tenkte omvendt. Vi kunne jo bygge sjøl! Et artig prosjekt, tenkte rørleggeren.

Tok han så permisjon fra jobben for å bygge det store funkishuset?

– Nei, men jeg tok permisjon fra kona, skratter 53-åringen.

Det var bare jobb, jobb og jobb i et helt år, fra de første huselementene kom på lastebil fra Latvia i november 2016. Odd Arve hadde full rørleggerjobb, og så jobbet han med huset hver ettermiddag og kveld, hver helg – og i alle potensielle ferier. Rørleggeren er nevenyttig til tusen, og han elsker utfordringer.

– I utgangspunktet er dette et Boligpartner-hus som er tegnet om i samråd med mine egne planer. Sånn sett er det et samarbeidsprosjekt når det gjelder arkitektur, løsninger og interiør. Jeg innstilte meg mentalt på at alt kom til å handle om husprosjektet i et års tid, sier Odd Arve.

– Denne karen her har en stor skapertrang. Det er det andre huset han har bygd mer eller mindre sjøl, skyter kona inn. Hun jobber som arkivleder i Fræna kommune.

Flere boliger

Familien Mathisen flyttet inn i oktober i fjor. Odd Arve, Elisabeth, to tenåringsgutter og to staselige katter. Huset har også ei leilighet og en hybel i i kjelleren, som er utleid.

– Utleie er vesentlig for økonomien i prosjektet, sier Odd Arve Mathisen.

Det er også ei lita hybelleilighet til i underetasjen. Der bor Elisabet sin 16 år gamle sønn.

– Han lever herrens glade dager i sokkelen, ler mor.

Funkishuset har en grunnflate på 165 kvadratmeter. Ganger to. Familien Mathisen har sjøl cirka 200 m2 til rådighet. Tre store soverom, to flotte bad, romslig stue med åpen kjøkkenløsning. To store verandaer. Dobbelt garasje. Innvendig legger vi merke til at det er et eksklusivt og stilrent preg overalt. Et nydelig og varmt golv av behandlet eik, som er limet og lagt av rørleggeren sjøl. Vannbåren varme, sjølsagt. Huset har avansert og svært energibesparende varmepumpeteknologi. Det er boret 150 meter ned i bakken for å gi huset denne energiløsningen.

– Huset har et meget behagelig og sunt inneklima, det setter vi stor pris på. Her er det heller ikke gardiner, men selvsagt moderne solskjerming fra byens store leverandør av slikt, sier Odd Arve.

Pause

Før vi går videre må vi ikke glemme at rørleggeren også renoverte huset de kjøpte i Birkelandvegen før han gikk i gang med storprosjektet. Attpåtil har de ei byggeklar hyttetomt på Oppdal.

– Men der går vi nok ikke i gang før neste år. Greit å ta det litt med ro på fritida en periode nå. Vi har jo jobber fra før av, understreker de to.

De har bygd et helt unikt hus. Ingen andre hus i verden ser akkurat slik ut. Vi synes det er veldig flott og stilfullt. Mange har meninger om dette huset. Stor sett positivt.

– Vi har bygd et hus vi virkelig har ønsket oss, og som vi allerede nå vet at vi stortrives i. Et funkisinspirert og romslig hus med minimalistisk og «stramt» preg. Innredningen er ennå ikke helt ferdig, påpeker Elisabeth.

Det var veldig praktisk for ekteparet å bo i nabohuset i Birkelandvegen i byggeperioden. 10 meter unna. Det var bare å få i seg middag og komme seg i jobb i Løkenvegen 13. Spesielt for Odd Arve, som var der til seint på kveld hver eneste dag.

– På denne måten får man iallfall et eierforhold til boligen. Jeg liker å gjøre ting sjøl. Og så sparer det oss for mye penger. Hele husprosjektet kom på godt under ti millioner kroner. Det er jeg fornøyd med, med tanke på at vi har to utleieenheter.

Ikke støy

– Det er absolutt en lykkefølelse å være i mål. Og det er veldig godt å få tilbake mannen sin. Nå kan vi senke skuldrene og bare kjenne på hvor godt det er å bo her. Det kjenner vi begge på. Vi er veldig glad for at prosjektet ble som det ble, sier Elisabeth.

De var litt bekymret for støyproblematikk med Frænavegen som nærmeste nabo, men det viser seg at støy er null problem. De sover veldig godt i sitt nye hus. Med balansert ventilasjon, slik at de slipper å åpne vinduene om natta.

– Vi har sovet virkelig godt siden innflyttingen, kanskje også fordi et slikt prosjekt er ganske slitsomt, ler Elisabeth.

Sibirsk lerk

I den store stua har de orkesterplass. Greit nok, det er noen store bygninger i forkant, men utsikten er likevel upåklagelig. Spesielt mot vest. De ser fjorden og mye av moldepanoramaet. Og de sol både tidlig og seint. Store og luftige verandaer med alt fra grill til boblebad. Til og med bilene ser ut til å ha det veldig fint, med strøken dobbelgarasje.

– Det er godt å være i mål. Det ble et stort og arbeidskrevende prosjekt. Heldigvis får vi veldig mange positive tilbakemeldinger. Det er jo blitt mer og mer vanlig med funkishus. Sibirsk lerk er noe vi er veldig godt fornøyd med. Det er fint og vedlikeholdsfritt. Men det blir litt gråere etter hvert, sier Odd Arve.

De serverer kaffe. Ikke fra kaffemaskin, men fra Moccamaster. Katten Neo, importert fra Nordbyen, smyger seg rundt på stua. Den andre katten er ute på verandaen.

– Pusene våre ser ut til stortrives, de også, ler Elisabeth Mathisen.