Fræna og Eide går sammen til Hustadvika kommune fra 2020. Nå skal symbolet for nykommunen bestemmes. Etter å ha gått gjennom 165 forskjellige forslag og gjort grundige vurderinger sammen med fagfolk, har arbeidsgruppa for kommunevåpenet blitt enige om tre finalister.

– Det har vært en overveldende respons, sier arbeidsgruppas leder, Tove Henøen.

Spredning

En av de tre finalistene er 7. klasse ved Vevang skole, med en tegning laget av Sander Andre Teistklubb (12), som Romsdals Budstikke tidligere har omtalt. I tillegg har forfatter Øystein Hauge og grafiker Madlen Behrendt kommet gjennom finalenåløyet, det har også Kjell Johan Bergets forslag gjort.

– Jeg er veldig imponert. Jeg mener vi har kommet fram til tre veldig ulike, men veldig gode finalister. Vi har ønsker å ha en blå bakgrunn, og to, maksimalt tre farger, sier Henøen.

– Det må være enkelt å kjenne igjen og kunne brukes på alt fra små brevhoder til store skilt.

Peker framover

Kravene til utformingen av kommunevåpen er ikke like strenge som før, derfor er det rom for mer modernistiske uttrykk. Det klart mest modernistiske forslaget er «Plogen og fisken», laget av Øystein Hauge i samarbeid med grafikeren Madlen Behrendt.

– Jeg har ønsket å kombinere det bakoverskuende med den nye tid, sier Hauge til Romsdals Budstikke. Han er mest kjent som forfatter.

– Jeg har tenkt litt på samme måten som når jeg skriver dikt. Med helt enkle uttrykk lage et konsentrat av noe. Slå an en tone. I dette tilfellet tonen til bonden og fiskeren. Bonden og fiskeren lever jo i beste velgående. Er vi ikke innerst inne egentlig bønder og fiskere alle, spør Hauge.

Hauge har fått god hjelp av grafikeren og designeren Madlen Behrendt.

– Jeg har hatt veldig god hjelp. Dette står vi sammen om. Min egen reklameutdannelse er vel snart hundre år gammel.

Tradisjonelt

Litt mer tradisjonelt i formen er Kjell Johan Bergets forslag. Det har utgangspunkt i Jendemsfjellet, med svane og bølger. Berget har også fått god hjelp.

– Jeg har faktisk ikke tegnet det sjøl, men kombinert to forslag. Ett laget av Rolf Groven og ett som Jan Ragnvald Eide laget. Det var greit for dem. Så de skal ha vel så mye av æren for dette som jeg, sier lokalpolitiker Berget fra Hustad.

Sander Andre Teistklubbs forslag vant klassekonkurransen som ble arrangert i fjor høst. Bølger, fjell og sol er viktigste element i hans tegning.

Klart i mai

Nå starter arbeidsgruppa jobben med å plukke ut den endelige vinneren. Avgjørelsen tas seinest i mai. Arbeidsgruppa består av:

Terje Lyngstad (H), Jarle U Klavenes (AP), Sofie E H Brekken (AP), Kjell Lode (KrF) og Tove Henøen (SP), leder. I tillegg har gruppa hatt hjelp av

Amalie Sildnes Gedde-Dahl, leder i Ungdomsrådet Eide og en gruppe kunstnere og fagfolk: Ingolf Hagen, Håvard Hatlen, Torhild Storvik Malmedal, Anne Britt Krag

Tove Henøen leder arbeidsgruppa som skal velge kommunevåpen til Hustadvika kommune. Nå er finalistene klare. – Overveldende respons, og veldig gode forslag, mener Henøen. Foto: BJØRN BRUNVOLL