FRÆNA: Rådmannens forslag er det motsatte av hva kommunestyret vedtok i sitt siste møte før jul. I vedtaket heter det rådmannen så raskt som mulig skal sette inn tiltak på Malme for at barna skal ha et trygt og godt skolemiljø og at «kommunestyret forventer at skoledriften avvikles ved Malme skole innen skolestart høsten 2018.» Men rådmannen vil ikke avvikle.

– Å sette i stand Malme skole anser vi som en bedre løsning enn å etablere en brakkerigg med klasserom og grupperom, sier fagleder for oppvekst i Fræna kommune, Kim Atle Kvalvåg til Romsdals Budstikke.

Mange mangler

Det er utført fire tilsyn på Malme skole de siste månedene. De har avdekket en lang rekke mangler og kritikkverdige forhold. Blant annet fuktskader, lekkasjer, dårlig lukt, utilfredsstillende toalettforhold, dårlig reinhold og utilfredsstillende uteforhold. I tillegg har brannvesenet funnet avvik. Kommunen er nå pålagt å rette alle manglene.

– Vi skal ikke pynte på sannheten. Tilsynene viser tydelig at skolen ikke er godt vedlikeholdt. Det er mange avvik, men det er avvik som er mulig å lukke, altså rette opp. Da er det vanskelig å anbefale at vi skal legge ned og etablere en midlertidig løsning, sier Kvalvåg.

– Hvorfor er det en bedre å fortsette å bruke skolebygget?

– Det er økonomisk rimeligere å lukke avvikene framfor å sette opp en midlertidig løsning. Ved å utbedre de manglene som er avdekket skal vi greie å gjøre Malme til en trygg og sikker skole.

Kostnadene for et brakkebygg vil være leiepris på om lag en million i året, i tillegg til 1–2 millioner kroner til montering og demontering.

– Vi kan få gjort mye på Malme skole for den summen, mener Kvalvåg.

Forstår foreldrene

Hva som til slutt skjer med Malme skole vil avhenge av hvordan den framtidige skolestrukturen blir i Fræna. Rådmannens utredning legges fram for politikerne til sommeren.

– Det er ingen som ser for seg drift på Malme skole i mange år framover. Vi så for oss å få bygget ut Sylte skole og flytte elevene fra Malme over dit fra 2019. Nå har politikerne bedt oss utrede skolestrukturen. Blir det en annen type skolestruktur, blir det kanskje litt lenger fram i tid. sier Kvalvåg, som forstår godt foreldrenes fortvilelse.

– Jeg forstår foreldre som synes situasjonen er blitt håpløs.

Overrasket og ukomfortabel

Forslaget om å forlenge bruken av Malme skole vekker oppsikt hos politikerne. Saka behandles i plan- og økonomiutvalget torsdag.

– Det foreligger et kommunestyrevedtak som sier at Malme skole ikke skal driftes som skole fra høsten 2018. Så får vi nå vite at det kan det bli likevel. Det er jeg ikke komfortabel med. Her må rådmannen komme med supplerende opplysninger, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Sofie Elisabeth Brekken.

– Er du overrasket over rådmannens innstilling?

– Ja, det må jeg virkelig si at jeg er. Jeg stiller alvorlige spørsmålstegn ved det som kommer fra rådmannen nå. Vi har holdt på i mange år med å få ungene ut av Malme skole, fordi det ikke er helsemessig forsvarlig, sier Brekken.

Avviser å bruke skolen

FAU ved Malme skole har foreløpig ikke drøftet rådmannens forslag, men FAU-leder Marte Horsgård mener det må avvises.

– Det er ikke noe alternativ for oss. Da må skolen totalrenoveres og det er ikke realistisk. Kanskje kan et kompromiss være at vi får brakker på Malme, og at sløyd, gymsal og kjøkken pusses opp slik at de rommene kan brukes.

Arbeiderpartiets Sofie Brekken stiller alvorlige spørsmål ved rådmannens forslag. Foto: VIDAR MYKLEBUST