MOLDE: Fredag ble prosjektrådmannens vurdering av søknaden til Angvik Bygdelag offentliggjort. Den danner grunnlaget for diskusjonen i det ekstraordinære møtet i Fellesnemnda for Nye Molde kommune mandag.

Fellesnemnda skal ikke si ja eller nei til krava nå, men må forberede seg på hva som kan skje videre om departementet – etter innbyggerundersøkelsen i januar og Fylkesmannens utreding – skulle innfri Angvikas ønske om å gå mot Molde.

Skole, veg, brann og grendahus

Her er alle de tolv krava med vurderingen fra prosjektrådmannen:

1. Kommunen opprettholder Angvik skole og SFO i minimum 15 år, forutsatt at elevgrunnlaget er tilstrekkelig til et forsvarlig pedagogisk tilbud. Eventuelle reguleringer av skolekretsene skal ikke svekke elevgrunnlaget ved skolen.

Svar: Kan omfattes av dagens intensjonsavtale som skal sikre basistjenester der folk bor, deriblant et eget punkt (6.4) om skolestrukturen i Nesset.

2. Kommunen fullfører gjenstående innvendig renovering av Angvik skole snarest, og seinest innen 5 år.

Svar: Kan sees i sammenheng med videre drift av Angvik skole i punkt 1, og som eventuelt forutsetter gjennomføring av nødvendig renovering.

3. Kommunen opprettholder Angvik barnehage i minimum 15 år, forutsatt tilstrekkelig søking for fortsatt forsvarlig drift.

Svar: Samme som punkt 1.

4 og 5. Kommunen sikrer Flemma grendahus fortsatt drift som kulturhus for bygdene i skolekretsen i min. 15 år, og tar ansvar for utvendig vedlikehold. Kommunen sikrer Heggem Allaktivitetshus drift i minimum 15 år, og tar ansvar for utvendig vedlikehold.

Svar: Prosjektrådmann fraråder at kommunen skal eie og drifte grendahus. Det anbefales at grindahusene selges til bygdelagene for en symbolsk pris.

6. Kommunen opprettholder Angvik brannlag/brannstasjon som en viktig del av beredskapen i vårt område. Det forutsettes at laget og stasjonen opprustes til minimum å tilfredsstille lovpålagte krav.

Svar: Prosjektrådmann ser brannvern som en basistjeneste lik punkt 1, og sees opp mot den totale brannberedskapen i nye Molde kommune.

7. Kommunen opprettholder dagens kommunale veger i området i minimum 15 år.

Svar: Punktet finner ikke sin plass i vedtatt intensjonsavtale, men prosjektrådmannen understreker at for Midsund, Molde og Nesset er det klart at kommunale veger skal fortsette i kommunal eie i nykommunen. «Vedlikehold av vegnettet» er forankret i intensjonsavtalen under «prioriterte samferdselsprosjekt».

8. Kommunen overtar drift og vedlikehold av gatelysene som i dag eies og drives av bygdene sjøl.

Svar: Omfang og kostnadsnivå bør utdjupes ytterligere før en eventuell avtale om dette inngås. Må også sees i sammenheng med gjeldende praksis i de tre kommunen knyttet til drifts- og vedlikeholdsansvar.

9. Det opprettes et felles bygdelag for området med støtte og oppgaver fra nye Molde kommune. Det gjennomføres samtidig et bygdemobilseringsprosjekt for området.

Svar: Sees i sammenheng med lokaldemokratiprosjektet som man er i gang med i Nye Molde kommune. Bygdemobiliseringsprosjekt er omfattet av intensjonsavtalen (5.4.).

10. Kommunen skal aktivt legge til rette for boligbygging og næringsutvikling i området.

Svar: Omfattes av intensjonsavtalen (5.3. og 5.4.).

11 og 12. Kommunen skal arbeide aktivt for å sikre bedre standard på Fv. 665 over Osmarka og Fv. 666 mellom Flemma og Rausand. Kommunen skal arbeide aktivt for et bedre kollektivtilbud mellom det grensejusterte området og resten av den nye kommunen.

Svar: Omfattes allerede av intensjonsavtalen (5.1.).

Vil forhandle med ordførerne

Intensjonsavtalen mellom Molde, Misund og Nesset åpner for dialog med Gjemnes etter avtaleinngåelsen, men en eventuell avtale med Gjemnes kommune må bygge på den inngåtte avtalen mellom de tre første.

Avtalen sier derimot ikke noe om grensejusteringer og forhandlinger med representanter for bygdelag.

Prosjektrådmannen vurderer det derfor slik at for eventuelle forhandlinger, både med Angvik Bygdelag og Gjemnes kommune, må et eget forhandlingsutvalg settes ned.

Utvalget skal i så fall bestå av ordførerne, med varaordførere som vara, og prosjektrådmannen, foreslår Arne Sverre Dahl.