– Det er ingenting å være redd for. Dette passer like bra for jenter, sier Andrea (17), som henger på gutta opp gjennom skogen i Tusten.

Etter litt oppvarming i lysløypa, svinger treningsgruppa på 15 løpere inn i en egenhogget trasé og skrur på hodelykta.

De er ikke på veg ned alpinbakken i Tusten, de går oppover med feller under skia. Tross regn på formiddagen er oppmøtet godt på mandagsøkta til Romsdal Randonéeklubb.

– Dette er veldig artig og spennende. I motbakkene blir det høg puls og slitsomt, så får vi nedkjøringene å kvile litt på, sier Andrea Harstad Nakken (17).

Inspirert av pappa

Jenta fra Molde ble inspirert av pappa Robert og klubbleder Ola Hovdenak til å prøve dette tidligere i år, og ble begeistret.

– Jeg har gått på topptur tidligere, men det var veldig artig som trening, sier hun.

Denne mandagen er hun og Katharina Rogstad (25) de eneste jentene, men de vil gjerne ha med flere.

– Vi skulle veldig gjerne hatt med flere jenter. Vi skjønner egentlig ikke helt hvorfor det ikke er flere her, dette passer veldig bra for jenter, sier de.

– På intervalldraga er det ikke så farlig at guttene går litt fortere, men når vi varmer opp er det nesten som intervalldrag for oss, sier jentene og flirer.

Teknikktrening

Det meste av økta er lagt opp som intervaller, vekslende mellom motbakke og nedkjøring.

– Man bestemmer sjøl hvor mye man vil gi. Det blir mye opp og ned i et konsentrert område, slik at avstandene ikke blir så store sjøl om nivået spriker, sier Rogstad.

Tidligere landslagsløper Ola Hovdenak leder økta denne mandagen, med særlig fokus på teknikk i motbakkene.

– Blir man med på en teknisk trening med konkurranseløperne kan du få veldig gode tips både til vendinger og legging av spor som man kan få veldig god bruk for på tur i fjellet, sier Jørn Sorthe, styremedlem i klubben.

Landets største

Klubben er landets største både på antall medlemmer og arrangement. 12 kvinner og 55 menn utgjør den aktive medlemsmassen.

– Vi vil gjerne ha med flere, og poengtere at man ikke må være på høgt nivå for å bli med, sier Knut Inge Orset.

– Klubben har flere par med ski, slik at man kan få prøve. Eller man kan komme med de skia man har, sier Orset.

Sorthe sier de vil arrangere fellesturer på fjellet utover vinteren, slik at flere kan være med, uavhengig av nivå.

– På nyåret blir det også treningsrenn i Tusten annenhver uke, i tillegg til fellestreningene. Løypa blir den samme hver gang, slik at man kan konkurrere mot seg sjøl. Vi ønsker gjerne å ha med flere jenter i trening og konkurranse, sier Sorthe.

Må gå effektivt

Det store målet for mange av løperne er Romsdal Rando i mars, og klubben arrangerte Norgescup på Bjorli nylig.

Randonée-sporten er relativt ny i Norge, men er veletablert i andre deler av Europa. Det handler i korte trekk om å komme seg raskest opp og ned. Mange er kjent med teknikken for fjellturer om vinteren, færre deltar på konkurranser.

– Hvis du skal gå en konkurranse i året, må det bli Romsdal Rando. Da er det merket løype, tråkka spor på forhånd og godt tilrettelagt. Det blir en flott opplevelse uansett hvilket nivå man er på, sier Håkon Johannesen (25), en av de lokale utøverne på høgt nivå.

Mange profiler

På klubbens fem leveår har en rekke profiler representert Norge i internasjonale konkurranser og tatt NM-medaljer.

– Oppover er det om å gjøre å gå så effektivt som mulig, på terskelen av hva kondisjonen tåler. Så er det nedkjøringa, den blir tyngre når man er sliten og vil kjøre fort, sier Johannesen.