Gratulerer, alle pasienter på Nordmøre og i Romsdal! Det siste og avgjørende vedtaket er tatt. Om mindre enn ett år starter byggingen av et topp moderne sjukehus på Hjelset. I januar rives gamle bygninger. Ventetida har vart i 30 år. Nå er julegaven pakket og klar.

Endelig! Det formelle vedtaket om å si ja til forprosjektet for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal til 4,1 milliarder kroner, ble fattet av styret i Helse Midt-Norge torsdag middag. Helse Midt går god for et nybygg på rundt 55.000 kvadratmeter på Hjelset, pluss et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund på cirka 5.000 kvadratmeter. Når Stortinget neste uke vedtar statsbudsjettet for 2018, ligger der penger til å komme i gang med riving av de gamle bygningene på Hjelset, opparbeidelse av veger og tomta for nybygget, og så kan grunnsteinen for nybygget legges i november 2018.

Stemningen var løftet da styremedlemmene kom til møterommet på hotellet i Stjørdal torsdag morgen. Noen koste seg med softis, andre hadde pepperkaker til kaffen. Et historisk vedtak skulle fattes. Men først ville styret ha forvissning om at man hadde økonomiske muskler til å bære investeringen på 4,1 milliarder kroner, sammen med et nytt digitalt pasientjournalsystem og andre investeringer som samlet beløper seg til over 10 milliarder kroner de neste åtte åra.

- Ja, konkluderte styreleder Ola H. Strand. – Vi evner å bære investeringene i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal og de øvrige prosjektene. Det er forsvarlig å fortsette.

Det betyr ikke at Helse Midt flommer over av penger, men at det nye sjukehuset på Hjelset er ikke et økonomisk problem, men en del av løsningen for å drive bedre pasientbehandling, slik styreleder Ola H. Strand formulerer det.

Styret avsluttet med applaus etter at SNR ble vedtatt bygget.

Pasienter er tålmodige. Sjukepleiere, leger og andre yrkesgrupper på sjukehusa har hatt et inderlig ønske om nye, funksjonelle lokaler å drive sjukehus i. Sjukehusbygget som nå er vedtatt, ligger i Molde, men det er ingen isolert Molde-sak, selv om det finnes personer andre steder i fylket som sikkert kjenner smaken av lime og grønt eple når de tenker på at sjukehuset havner på Hjelset. Sjukehuset er hele Nordmøres og Romsdals prosjekt, der innbyggerne endelig øyner å kunne bli behandlet av dyktige leger og fagfolk i et bygg med moderne utstyr, uten å skulle dele rom med tre andre pasienter. Pasientene skal være i et bygg som gir dem mulighet til å ha integriteten i behold, kunne snakke fortrolig med legen sin, og ikke trilles gjennom trange korridorer til allmenn beskuelse.

Hvor startet det hele? Det kan være greit å huske hvorfor behovet for nytt sjukehus var så sterkt nettopp i Molde. Dagens Molde sjukehus på Lundavang ble planlagt før 2. verdenskrig. Tankegangen var førkrigs: Havnet du på sjukehus, skulle du ligge i ei seng. Der skulle pasienten stelles, mates, gjøre sitt toalett og være til hun eller han ble såpass frisk at de kunne utskrives og sendes heim. Ingen av de tre andre sjukehusa i fylket ble planlagt ut fra dette gammeldagse tankesettet. I dag er det enighet om at pasienten etter sjukehusbehandling raskest mulig skal utskrives for å starte opptrening eller bli behandlet videre i kommunen. Sjukehuset er ikke et oppbevaringssted mens beinbruddet gror.

Hvorfor Moldes tur? Kravet om større og bedre lokaler til Molde sjukehus kom for alvor i 1985. Hvorfor akkurat da? Jo, da var to helt nye sjukehusbygg tatt i bruk; Kristiansund og Volda. Ålesund sjukehus var da 15 år gammelt, Molde sjukehus var 25 år gammelt.

Åra der fylkeskommunen var eier av sjukehusa, åpnet for fogderikamp. Gang på gang ble det lagt planer for å fornye Molde sjukehus. Den siste bestemmelsen fylkespolitikerne tok, skjedde i desember 2001, bare 20 dager før staten overtok ansvaret for sjukehusa. Da sa fylkestinget: Vi vil bygge nytt Molde sjukehus på Lundavang for 3,3 milliarder kroner. Men så kom staten. Planene måtte legges på nytt. Pasientene ventet.

Resten er fersk historie: Tanker om å samle for eksempel fødeavdeling og akuttkirurgi i et felles sjukehus på Hjelset, endte med fy-ord fra Arbeiderparti-regjeringen i 2005. Ok, da konsentrerer Molde seg om å bygge Nye Molde sjukehus på Eikrem, fire kilometer fra bykjernen. Planen ble vedtatt av Helse Midt i 2009, prislappen: 2,67 milliarder kroner. Så kom Ap-statsråd Anne-Grethe Strøm-Erichsen på andre tanker. I 2010 stanset hun planene om Eikrem-sjukehuset. Strøm-Erichsen ville ha et fellessjukehus. Hun laget dagens Helse Møre og Romsdal og ga dem i oppgave å planlegge fellessjukehus.

Sjukehusstriden har ridd hele fylket som en mare. Nå er saken landa. Byggingen kan startes. Det er all grunn til å heise flagget.

Da er det vel bare å lene seg tilbake i stolen og vente til åpningen av nysjukehuset skjer en gang rundt sommeren 2022? Niks. Et sjukehusbygg skal jo fylles med innhold. Innbyggerne forventer å få behandling for de vanligste lidelsene ved nysjukehuset. Derfor er det et tankekors at per i dag vil ingen si høyt og tydelig hvilke behandlingstilbud som skal skje i nysjukehuset. Hvordan er det mulig: Dimensjoneringen av bygget er bestemt, innholdet ikke bestemt?

Poenget med å trekke fram innholdsdiskusjonen er at den politiske ledelsen i Norge har basert seg på tankerekka: Når to lokalsjukehus samles til ett, skal fagmiljøene ved fellessjukehuset være sterkere enn Molde pluss Kristiansund. Barneavdelinga kan stå som eksempel: Nysjukehuset skal ha barneavdeling som er enda mer attraktiv for å rekruttere fagfolk.

Alle forstår at alt ikke kommer til å skje på gamlemåten i det nye sjukehuset, men hvis det oppleves at hele eller deler av funksjoner plukkes fra nysjukehuset, og svekker det, tar det fyr i gresset

Innbyggerne forventer et fullverdig akuttsjukehus. Den som prøver noen form for «Kims lek» - du vet der du legger et teppe over 10 gjenstander, fjerner den ene, og håper ingen husker hva som er tatt bort – vil få motbør.

I dag skal vi først og fremst glede oss over at ønsket om nytt sjukehus,endelig er oppfylt. Prosjektet på Hjelset kan sjøsettes. Bedre julepresang kunne ikke pasientene fått.