Isfjorden: Den gamle skofabrikken på Øvre Åsen i Isfjorden har stått forlatt siden produksjonen ble avviklet på slutten av 60-tallet. Nå er det klart for virksomhet igjen, men det skal lages noe annet en sko.

– Her skal vi brenne kaffe, sier Tommy Soleim og viser fram den splitter nye kaffebrenneren som nylig ble løftet inn med traktor før veggen ble spikret igjen.

– Nå er vi så godt som klare for første test-brenning, forteller kona Renate.

For forberede kaffebrenning har de vært nødt til å rive ut gammelt rask fra skoproduksjonen, støpe nytt gulf, isolere og legge nytt panel på vegger og tak, samt legge inn strøm og gass. Gassen skal brukes for å brenne kaffebønnene på rundt 200 grader.

– Vi kan brenne 15 kilo kaffebønner i en runde, og tre runder i timen, sier Tommy.

Starter med ett tonn

Langs veggene ligger det store sekker med bønner fra Colombia, Guatemala, Etiopia og Honduras klare til brenning.

– I første omgang har vi fått inn ett tonn. Vi har brukt en norsk agent som importerer, slik at vi er trygg på kvaliteten og at bønder og miljø har hatt det bra under dyrkingsprosessen. Vi har ikke tid til å reise verden rundt og besøke kaffeplantasjene sjøl, sier Tommy.

Ambisjonen deres er å brenne fem tonn kaffe det første året, og øke til ti tonn i løpet av de første tre åra.

– Vi kommer til å basere oss på nettsalg i starten, samt noen utvalgte nisjebutikker. Planen er å levere kaffe til en del serveringssteder som serverer mye kaffe, slik at vi får opp volumet. Kaffe er ferskvare, og med stort volum vil alle kundene være sikker på at det er nybrent kaffe hele tida, sier Tommy.

Fole Godt i Molde har vært en viktig samarbeidspartner i prosessen før oppstart, og blir ett av de første stedene hvor man kan få kaffen, som har fått navnet «Fjellbrent».

Endelig kaffebrenneri

– Kaffebrenneri var plan A når vi flyttet hit, men så var det mye tilfeldigheter som gjorde at det ble reiseliv og Villa Vengetind isteden, så kaffeplanene ble lagt på is. Etter kun 3 mnd drift fant vi ut at Renate var gravid, så driften fra første år ble krevende. Nå som barn nummer to har kommet, måtte vi gjøre en omstilling og derfor kom kaffeplanene «på blokka» igjen i år, forklarer Tommy.

På Villa Vengetind har de 18 sengeplasser de leier ut, og de serverer ofte alle måltider til gjestene. Det kommer ekteparet til å gjøre mindre neste år.

– I 2018 kommer vi til å jobbe mindre i helgene, slik at fullpensjonstilbudet der blir mer eksklusivt. Når vi ikke jobber i gjestehuset sjøl, har vi ekstrahjelper som tar seg av det. Vi må tilpasse oss barnas, siden vi ikke har besteforeldre som kan hjelpe til med barnepass her. Tanken vår er at kaffebrenneriet kan vi drifte på dagtid i ukedagene når ungene er i barnehagen, sier Renate.

Investeringen i egen arbeidsplass, og et mer normalt arbeidsliv, ligger på om lag en halv million kroner. Av dette er 200.000 kroner støtte fra Rauma kommunes Kraftfond

Det meste har de gjort sjøl, men har naturligvis vært nødt til å leie inn elektriker blant annet. Nå gleder paret seg til å gå over fra oppussingsperioden til prøvebrenningsperioden.

Perfeksjonist

– Her skal vi produsere veldig god kaffe med veldig høg standard. Det blir ikke et produkt for dagligvarebutikker, men noe for spesialbutikker og serveringssteder som gjerne satser på kortreiste produkt, sier Tommy.

– Vi selger aller helst hele bønner, men kan kverne kaffen dersom kunden ønsker det. Vi vil jo gjerne at folk skal kjøpe kvern sjøl og skjønne hvor stor forskjellen er på nykvernet kaffe og den som er kvernet lang tid i forvegen, sier Renate.

Det er et av grepene de fokuserer på for at resultatet skal bli best mulig. Kaffe er ferskvare.

– Etter at bønnene er brent, skal de hvile 4–5 dager, så når det er mellom 1 og 3 uker siden brenning er den aller best. Den blir ikke dårlig etterpå, og kan fint brygges etter et par måneder, men resultatet blir ikke det samme, forklarer Tommy.

– Når man kverner kaffebønnene, er det best å brygge dem i løpet av 2–3 minutt. Etter det blir det mindre og mindre smak igjen, forklarer Tommy, og viser fram noe utstyr de vil selge i nettbutikken.

Ser økende interesse

For Tommy er det viktig å få fram at det er ganske enkelt å lage god kaffe, når man lærer hvordan det skal gjøres.

– Man trenger en kvern, helst en vekt, og riktig dose varmt vann. Da blir det bra resultat om man bruker gode kaffebønner, sier Tommy.

Sjøl har han vært over snittet interessert i kaffe i mange år, og merker en trend til at flere setter pris på kvalitet.

– Fjellfolk og god kaffe henger godt sammen, det har vi merket godt her nede i gjestehuset hvor vi serverer mye kaffe. Men generelt også, god kaffe tar av. Folk begynner å skjønne forskjellen på kaffe og skikkelig god kaffe, sier Tommy.