Langs stien opp til Skihytta ligger det en haug med steinheller. Ved siden av steinhaugen står det et skilt som oppfordrer turgåere til å bære med seg en stein så langt de orker. Haugen befinner seg et lite stykke opp i stien, der grusvegen deler den i to. Oppfordringa er en litt annerledes og humoristisk dugnad fra kommunen sin side.

– Du kan i grunn si det er litt kommunalt og litt privat. Det var Anders Solemdal, Kristoffer Skjerså og jeg som i fellesskap begynte å tenke tanken, sier idrettskonsulent i Molde kommune, Tore Birkeland.

Del av et større prosjekt

Dugnaden er en del av et større prosjekt som skal ruste opp Moldemarka for 1,5 millioner kroner. Det er traseene mellom Varden og Skihytta, og Damefallet, Skihytta, Auduntjønna og Tusenårsvarden som skal utbedres. Men det er vanskelig for maskiner å komme fram i myrterrenget.

– Det går ikke an å bruke maskinelt utstyr der oppe uten at det setter igjen for store spor i naturen. Stien mellom Damefallet og Skihytta er så populær at en slik dugnad passer ypperlig inn der. Det blir både ekstra trening, samtidig som man bidrar til fellesskapet, sier han.

Og dugnadsånden lever i beste velgående blant turgåere. Senest mandag måtte det kjøres opp mer stein.

– Det er til stor hjelp for oss, og det er kjempekjekt at så mange tar i et tak. Vi forsøker å få steinheller i en slik størrelse at det lett kan bæres, men for at vi også skal få med de største, er vi i gang med å utvikle en bærebåre sammen med Bergmoprodukter. Da kan to og to bære de største hellene. Vi prøver også å få entreprenøren til å lage steinen mindre, sier Birkeland.

Bær med deg ei steinhelle så langt du orker, er oppfordringa fra kommunen. Foto: Vera Henriksen
Idrettkonsulent i Molde kommune, Tore Birkeland. Foto: Anita Vingen