Prosjektet, som nå har detaljreguleringen ute på høring i Molde kommune fram til 18. oktober, er ført i pennen av arkitektfirmaet BBW AS, på vegne av Wino Holding AS.

Det vil slå sammen tomtene Torleifvegen 3 og 5, som ligger inntil friområdet «Torleifen» – for mange moldensere kjent som et gammelt friområde på Øvre Fuglset.

Arkitektur ga dispensasjon

De 13 leilighetene i to bygg vil gi en utnyttelsesgrad på rundt 38 prosent BYA (prosent bebygd areal).

Det er mer enn de rundt 30 prosent BYA, som er føringen for den «gule sonen» (hvit er «fritt fram», mens i grønn sone skal nåværende struktur bevares, journ.anm.) som bydelen ligger i etter ny kommunedelplan.

Etter en helhetsvurdering gis prosjektet likevel grønt lys av administrasjonen. Dette fordi bygget er så godt tilpasset terrenget, skriver kommunalsjef Eirik Heggemsnes.

Ett bygg ble til to

Etter kommunens ønske gjorde arkitekten ett bygg om til to bygningskropper, som med sine terrasserte leiligheter og varierte bruk av materialer vil skli fint inn i terrenget, vurderer administrasjonen:

«I motsetning til å bygge bygg med standard arkitektonisk uttrykk har tiltakshaver valgt en ny og tilpasset arkitektur.»

Prosjektet fikk godkjent 1,5 parkeringsplass per boenhet, (kravet er egentlig 2 for så store leiligheter) på grunn av nærhet til buss og sykkelveger.

Som på mange nyere fortettingsprosjekt i Molde, løses parkeringen med å legge plasser under bakken.

Frykter økt trafikk

Blant merknader til planarbeidet sier Fuglset Vel og naboer at de frykter økt trafikk nær friområdet og i den smale, bratte skolevegen, som Torleifvegen er mye brukt som. De ønsket antall boliger i prosjektet over halvert.

Til det svarer tiltakshaver at trafikkveksten ikke regnes som så stor, og at kommunen eventuelt kan bedre trafikken med alt fra skilting til fartsdumper, bom og bygging av fortau. Sistnevnte vil i så fall måtte ta grunn fra private hager.

Seniorer med leikeplass

Forrige prosjekt i Molde for utbygger Wino Holding, som også står bak Regimentsparken og Sagvegen 13, var Kringstad terrasse, som sto ferdig til jul i 2016. Den gang sa daglig leder John Wiig Nordby til Romsdals Budstikke at han ville fortsette å satse på seniorer i Molde.

Til planene for Torleifvegen 3–5, som til Kringstad terrasse, peker Fylkesmannen i Møre og Romsdal og fylkeskommunen på nye krav til lekeareal, som også skal være et godt samlingssted for beboere, uansett alder.

Trekantet uteområde

Utbygger viste til at Torleifen også kan brukes, men tar krav til nærlekeplass for små barn med i planene. Kommuneplanens krav sier 10 meters bredde, det skal være solrikt og skjermet for farlig trafikk. I dette prosjektet gjorde terrenget og utformingen av byggene at utbygger går for et trekantet areal med 3–11 meters bredde mellom byggene.

Arealet skal opparbeides før første bolig tas i bruk, heter det i rekkefølgebestemmelsene, og skal oppføres med minimum en sandkasse, benk og et leikeapparat. Dersom leilighetene tas i bruk vinterstid, skal utearealene opparbeides så snart som mulig påfølgende år.

Edle Wiig Nordby i Wino Holding AS og familien har eiet Torleifvegen 5 (i bakgrunnen) siden 1959. I 2015 kjøpte hun naboeiendommen i vest. Foto: Erik Birkeland
Ifølge reguleringen skal garasjeområdet på tomta beholdes. Nybygget vil ha garasjeplasser under bakken. Foto: Erik Birkeland