Dette fylket er de tre store partienes arena: Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet. Sju av ti velgere stemmer på dem. Dagens meningsmåling for Romsdals Budstikke tegner en bilde nokså likt med 2013: Når de tre store partiene har forsynt seg av fatet, blir det lite igjen å dele på for de minste partiene.

Ut fra dagens meningsmåling må det nærmest et mirakel til for at SV, Venstre, Nordmørslista, Rødt og Miljøpartiet De Grønne skal få representere folk i dette fylket på Stortinget.

Hva har skjedd? Siden i fjor høst har to parti fått spesielt mye oppmerksomhet: Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Senterpartiet dabber av

Fram til sommeren økte oppslutningen om Senterpartiet fra måned til måned. I juni lå Sp an til å få både Jenny Klinge og Geir Inge Lien inn på Stortinget. Kunne Sp klatre enda høyere? Nå slår landstrenden inn: Protestpartiet Sp dabber av. Folk har hørt argumentene rundt sentraliseringen og alle reformene som Sp vil snu om på. Og når partiet ser ut til å få 50 prosent flere velgere i år enn for fire år siden, har jo Trygve Slagsvold Vedum lykkes.

Det andre partiet som har preget valgkampen, er Fremskrittspartiet. For et år siden lå Frp på rundt 15–16 prosent på meningsmålingene. Nå er Frp på Høyden med Høyre, og puster Arbeiderpartiet i nakken som fylkets største parti.

Listhaug-effekten

Forklaringen? Jeg tror det er nok å si Sylvi Listhaug. Da Harald Tom Nesvik fortalte at han ga seg på Stortinget, ble Sylvi Listhaug sett på som partiets største velgermagnet i Møre og Romsdal. De mektigste Frp-erne fikk som de ville. Sylvi ble 1.-kandidat og sjef for å drive valgkampen.

Overalt hvor hun har deltatt i debatter og på stand har hun fått størst oppmerksomhet. I Senterparti-land på Syltemartnan var det Sylvi som høstet kraftigst applaus – før hun hadde sagt ett ord. Folk som sympatiserer med andre parti, ristet på hodet over at Sylvi reiste til Rinkeby i Sverige for å se på svenske tilstander i innvandringen. Jo mer kjeft hun har fått fra politiske motstandere, desto mer populær har Sylvi og Frp blitt. Sylvi-effekten er å gjøre nasjonale saker til også å bli lokale saker, sånn som inn. På dagens måling er Frp partiet som tiltrekker seg flest menn.

Én ting til: Da Fremskrittspartiet gikk inn i regjeringa høsten 2013, ble det i flere medier spådd at Frp ville gå i samme fella som SV; utslette seg sjøl. Får Frp 22,8 prosent av stemmene, eller mer, gjør Frp sitt beste valg siden 2009 i Møre og Romsdal.

På nivå med Fremskrittspartiet ligger Høyre med 22,8 prosent oppslutning på målingen fra Respons Analyse. Dårligere enn i 2013, men mye bedre enn i 2009. Og analyseinstituttet har regnet ut at Høyre kjemper med Arbeiderpartiet om å få tre av de åtte direktevalgte plassene fra Møre og Romsdal.

Ren nordmørskamp

Faktum er at kampen om den åttende plassen på Mørebenken blir et rent nordmørsoppgjør: Tove-Lise Torve fra Sunndalsøra har 8.-plassen i dag, og er Arbeiderpartiets kampkandidat. Hun utfordres av Vetle Wang Soleim fra Smøla (Høyre), Jan Steinar Engeli Johansen fra Averøy (Frp) og Steinar Reiten fra Averøy (KrF).

Arbeiderpartiet får med dagens måling den dårligste meningsmålingen siden stortingsvalget 2013. For åtte år siden var Ap et 30-prosentparti her i fylket. Dagens 23,5 prosent oppslutning betyr likevel at Ap er fylkets største parti. Og Ap viser seg å være kvinnepartiet framfor noe annet. Hver fjerde kvinne stemmer Ap.

Det er antakelig første gang at Ap har større oppslutning i Romsdal enn på Nordmøre.

Måtte legge om kritikken

De siste ukene har Ap fått svake resultat på landsmålingene. Hva er forklaringen?

Jeg hentet fram talen partileder Jonas Gahr Støre holdt til landsmøtet i Arbeiderpartiet i april. Øverst på Støres liste sto: Arbeid for alle. «Arbeidsløsheten har gått opp. Veksten i nye jobber har gått ned», sa Støre og fikk rungende applaus.

Men Norge er i endring. I dag viser tall at det har blitt færre arbeidsledige, næringslivet ser mer positivt på framtida. Pilene peker oppover igjen. Støre og Ap har vært nødt å justere argumentasjonen. Ap har forslag til forandringer og forbedringer, men hovedkritikken kan ikke lenger rettes mot et arbeidsliv og en økonomi ute av kurs.

Nordmørslista en parentes

Ved kommune- og fylkestingsvalget for to år siden kom Nordmørslista susende inn i fylkespolitikken. Vi har vært spent på hvilken plass Nordmørslista ville ta ved dette stortingsvalget. Ut fra Facebook-innleggene representerer Nordmørslista en brei protestbevegelse som kjemper mot fellessjukehuset og at Møre og Romsdal skal bestå som eget fylke og region. Vi vet ikke hva valget vil vise, men ut fra dagens meningsmåling har velgerne funnet Nordmørslista temmelig uinteressant.

Jeg hadde trodd at Venstre ville kapret mange stemmer på Nordmøre. Pål Farstad har stått på for Nordmøre og Kristiansund i særdeleshet. Responsen han får på meningsmålingen, er ufattelige 3 prosent. Dårligste oppslutning på fire år. Pål Farstad trenger 3.000, kanskje 4.000 stemmer til for å ha håp om ny stortingsperiode.

I Kristelig Folkeparti er mange spent på om Steinar Reiten får stortingsplass eller ikke. 5,7 prosent kan holde til et utjevningsmandat, neppe mer. Målingen bekrefter det vi har visst: KrF henter flest velgere på Sunnmøre.

Kampen for å få stortingsplass kan komme til å stå på noen få stemmer. I 2009 fikk Mette Hanekamhaug (Frp) stortingsplassen bekreftet 10 dager etter valget. Mandag kan 80 til 100 stemmer avgjøre hvem som kommer på Stortinget. Det kan i neste omgang avgjøre om statsministeren etter 11. september heter Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg.