(Sunnmørsposten) Det er tillyst pressekonferanse på Setnesmoen klokka 8.30. Høyre stiller med Helge Orten, Frp med Sylvi Listhaug og Forsvarsdepartementet med statssekretær Øystein Bø. I tillegg kommer fylkesleder i Høyre Dag Olav Tennfjord og Høyre-ordfører på Åndalsnes Lars Olav Hustad. Tema er framtida til HV-11.

Ser en på lista over folk som har meldt sin ankomst, framstår det som en smule pussig om budskapet en knapp uke før valget er at vedtaket om å legge ned HV-11 og Setnesmoen opprettholdes. En mulig variant kan være en nyhet om at Setnesmoen som leir opprettholdes, men at HV-11 likevel flyttes inn som en del av heimevernsstyrken i Trøndelag. Ingen i Frp eller Høyre vil si hvilke løfter statssekretæren har med seg.

Har svaret

Han er den eneste av de som er til stede som har innsikt i hva som er konklusjonene i den mye omtalte Landmaktutredningen, som slik vi forstår det, vil bli lagt fram samtidig med statsbudsjettet i begynnelsen av oktober.

HV-11, som omfatter Heimevernet i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, ble i forsvarssjefens utredning foreslått lagt inn under Heimevernet i Trøndelag og at Setnesmoen leir ble nedlagt. Men både HV-11 og driften av Setnesmoen ble berget av at regjeringspartiene på Stortinget la inn penger til drift ut dette året i påvente av konklusjonene i Landmaktutredningen. En utredning som skal se på den samla millitære kapasiteten for Hæren og Heimevernet.

Komplett galskap

Det vakte skarpe reaksjoner da nyheten kom om at HV-11 var foreslått nedlagt. Forsvarsveteraner og krigshelter som Joakim Rønneberg og Ragnar Ulstein reagerte kraftig på beslutningen.

– Å legge ned Setnesmoen er den komplette forsvarspolitiske galskap, var beskjeden fra de to da nyheten ble kjent.

Denne saken ble først publisert i Sunnmørsposten.

Øystein Bø i Forsvarsdepartementet kommer onsdag til Setnesmoen leir på Åndalsnes. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix