Sjukehuset Nordmøre og Romsdal (SNR) sin prosjektledelse inviterte torsdag til befaring på sjukehustomta for entreprenører som er interessert i et massivt riveoppdrag. Det kom representanter fra Veidekke Entreprenør og AF Decom, men flere aktører har signalisert at de vil «melde seg på». Anbudet ligger ute. Og det er stort, både i arbeidsmengde, kroneverdi – og ikke minst i dimensjoner.

14 bygninger skal bort

– Her skal det rives alt fra støttemurer til nær 100 år gamle betongbygg på 5000 kvadratmeter. Totalt snakker vi om 11.400 kvadratmeter bygningsmasse, fordelt på 14 ulike bygg og konstruksjoner. Rivingen skal påbegynnes rett etter årsskiftet, og arbeidet er beregnet å ta fem måneder, sier Øyvind Spjøtvold, miljørådgiver i konsulentfirmaet Cowi.

Det er snakk om mellom 4-500 «doble» lass som skal kjøres bort med lastebil med henger. De største bygningene som skal rives er A- og B-sentralene. På torsdagens omvisning gikk man gjennom disse sentralene, som nå er fullstendig ryddet og klarert for riving.

Pågående drift

– Det skal engasjeres en totalentreprenør for hele arbeidet. Riving av eksisterende bygninger inngår som en del av klargjøringsarbeidene for bygging av SNR. Avtalen innbefatter ansvar for sluttdeponering av alle rivemasser. En del av eksisterende bygninger skal ha pågående drift samtidig med at andre bygninger rives, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Viken i SNR-prosjektet.

Det vil være psykiatrisk sjukehusdrift og kontorplasser i de såkalte A- og B-paviljongene mens rivingen av de eldste og største bygningene pågår. Teknisk sentral og produksjonskjøkkenet skal også være i drift. Etter hvert vil alt bli revet. Det nye sjukehuset skal etter planen stå klart i 2022. Det blir stadig færre skjær i sjøen.

– Det klør i fingrene etter å starte rivingen. Det er slik det føles for mange av oss som jobber med det nye sjukehuset. Den første entreprisen er en stor milepæl. Og vi er svært opptatt av miljøaspektet og optimal kildesortering, understreker Øyvind Spjøtvold.

SNR-prosjektet dokumenterer de gamle bygningene etter beste evne, så er det opp til entreprenørene å finregne på prosjektet og legge inn best mulig pris. Arbeidet skal gjøres med minst mulig konsekvenser for eksisterende sjukehusdrift og for naboer til området. Rivingen skal være ferdig 1. juni. Jobben tildeles i november.

– Entreprenøren vi velger skal ha erfaring fra minimum to sammenlignbare oppdrag av tilsvarende kompleksitet og størrelse i løpet av de siste fem år. Vi regner med tre til fem tilbud. Pris vektlegges 80 prosent når avgjørelsen skal tas, personell og oppgaveforståelse står for resten, sier Svein Wiggen.

Gode grunnforhold

Det skal ikke være spesielt vanskelige grunnforhold der arbeidet skal utføres. Alt rivearbeid på Hjelset er beregnet til å koste rundt 20 millioner kroner. Det er rammen. Saneringsdelen skal være ganske så mannskapskrevende. Spesielt med tanke på materialer som inneholder asbest. Av aktuelle deponier er Vestnes nærmest, mens båttransport til større deponi for eksempel i Trøndelag også kan bli aktuelt. Det er ønskelig at mest mulig av det som blir revet skal bli brukt til fyllmasse i andre store prosjekt.\