Arbeiderpartiets toppkandidat sikter seg inn mot sin tredje fireårs periode på Stortinget.

– Hvordan vil innbyggerne i Møre og Romsdal merke det når du kommer inn på Stortinget for de fire neste åra?

– Jeg vil arbeide for at det skal bli mindre forskjeller blant folk. Det tror jeg mange merker at det har blitt med Høyre/Frp-regjeringen. Jeg vil at folk skal oppleve økt trygghet i hverdagen. Derfor vil Arbeiderpartiet legge mer penger i potten for å sikre at alle får gode velferdstjenester, framfor å gi skattelettelser til dem som har mest fra før, sier Else-May Botten.

– Hvilken sak engasjerer du deg mest i?

– Det som gjorde at jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet, var ungdomsgarantien. At ungdom skulle få rett til utdanning eller jobb, en ordning som Kjell magne Bondevik fjernet. Jeg var ganske sint på Bondevik for det. Å få folk i arbeid er ei av hjertesakene mine. Ungdom må komme seg inn i arbeidslivet. Å starte voksenlivet med å være arbeidsledig, er grusomt. Du får ikke kjøpt deg leilighet, og du får ikke ta del i samfunnet på samme måte som når du har en jobb å gå til.

– Ser du noen gruppe i samfunnet som må bli særlig ivaretatt de kommende åra?

– Alle grupper må tas vare på. Vi må ivareta lærerne, sørge for at lærerne får gjøre det de skal, nemlg å undervise. Så får vi ansette annet personell til å ta seg av all dokumentasjonen. Videre må folk som blir sjuk, raskt komme seg til diagnostisering og behandling, slik at de unngår å havne i den ene køen etter den andre. Eldre må få individuell tilrettelegging når de trenger hjelp, enten det er heime eller i institusjon.

– Stortinget har nylig vedtatt at Møre og Romsdal skal være egen region. Hva skal til for å holde Møre og Romsdal samlet?

– Vi må ikke se på oss selv som folk i tre fogderier i én region. Vi kan godt snakke for vår sjuke mor, men vi trenger ikke snakke ned andre. Vi trenger ikke løfte sverdet når vi snakker om naboen. Jeg ønsker mer samarbeid, at vi kan være mer generøs overfor hverandre og spille hverandre gode. Det skal være lov å lykkes; å være god. Avundsjuken er dårlig medisin mot det meste. Vi må jobbe sammen for å få flere statlige arbeidsplasser lagt til denne regionen, enten de kommer til Kristiansund, Ålesund eller Molde.

– Jeg er opptatt av at Møre og Romsdal ikke skal være noen mellomstasjon som region. Vi har både befolkning, verdiskaping og infrastruktur så god at vi kan være én region permanent.

– Er det realisme i å få bygget ferjefri E39 i løpet av de kommende 20 åra?

– Ja. Men realismen har blitt satt på prøve da kostnadene for ferjefri E39 ble dobbelt så høye som først antatt. Trenger vi å bygge fire felts veg med 110 kilometer fartsgrense? Jeg kommer fra Halsa, der vi var glad for å få gul stripe på vegen. Vi blir nødt til å se på kostnadene en gang til. Og så må vi kople inn lokalt næringsliv sterkere til vegprosjektene, for teknologien utvikles stadig.

– Hva ser du som løsning på striden om fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal?

– Få satt spaden i jorda! Og så må vi slutte med tullet som direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal driver med; at et ekspertutvalg skal finne ut om det skal være barneavdeling ved det nye sjukehuset. Folk forventer at fellessjukehuset skal ha alle funksjonene de to sjukehusa i Molde og Kristiansund hadde da vi vedtok fellessjukehus. Nysjukehuset skal også dimensjoneres for å gi folket på Nordmøre og i Romsdal tilbudene de trenger. Å skape usikkerhet om innholdet i det nye sjukehuset, er helt unødvendig. Nå må vi slutte å brenne fakler!

– Arbeiderpartiet har arbeid til alle som mål. Hvor skal de nye jobbene i Møre og Romsdal skapes?

– Det skal skapes jobber både i offentlig og privat sektor. For Møre og Romsdal er havet nøkkelen. Vi skal videreutvikle havbruk, maritim næring, olje og gassvirksomheten, mineralforekomstene og utvikle reiselivet. Alt dette er vekstnæringer, og vi har bygget opp kompetanse i alle deler av næringene gjennom mange år. Jeg skriver på en rapport som Jonas Gahr Støre skal få om havsatsingen. Rapporten skal ligge klar på pulten hans 11. september. Så er det sagt, sier Botten.

– Hvordan får folk i Møre og Romsdal merke tiltak for å begrense klimautslippene?

– Jeg tror klimatiltak først og fremst vil merkes på transportsektoren. Elektriske ferjer, miljøvennlige løsninger for langtransporten, mer bruk av elektrisk framdrift og hydrogen. Vi må få strømforsyning for cruisebåtene i havnene, og vi må stille krav til cruisebåter og andre skip når det gjelder utslipp til luft og av tungolje til sjø.

– Blir det nødvendig å øke skattene i løpet av de neste fire åra?

– Ja, det blir nok det. Arbeiderpartiet har sagt at det kan bli skatteøkninger på rundt 15 milliarder kroner. Halvparten skal tas hos dem som idag ikke betaler skatten sin; de aller rikeste. Folk med vanlige lønnsinntekter vi ikke merke noe. Kanskje blir det lavere skatt for noen. De eldre blir ikke berørt. Vi legger ikke opp til noe blodsugeri av skatt.

– Er det en kollega i et annet parti du vil berømme?

– Jeg opplever nestlederen i SV, Kirsti Bergstø, som utrolig flink. Og Knut Arild Hareide i KrF. Han har vist at han klarer å løse opp knuter med litt humør.

– Hvem vil du at partiet ditt skal samarbeide med for å få gjennomført sakene du brenner for?

– Senterpartiet. Tester jeg meg på en valgomat, kommer Senterpartiet alltid på 2. plassen. Jeg føler jeg vet hvor jeg har Sp. Men Ap sier: Døra vår står åpen for flere parti. Vi må gjøre det vi kan for å få ei ny flertallsregjering.

– Hvem vil du ha som statsminister etter valget 11. september?

– Det må bli Jonas Gahr Støre. Han vil være en tydelig og god leder, og en person som tar ansvar. Jeg opplever Jonas som en inkluderende person som er flink til å ta folk han har rundt seg med på råd. Jonas er hel ved, sier Else-May Botten.

PS: I en serie portrettintervjuer presenterer vi alle listetoppene til høstens stortingsvalg fra Møre og Romsdal. Neste intervju er med Helge Orten.