1. Hva er den perfekte russefeiring?

Mathias: Det varierer fra person til person, det er ikke nødvendigvis hvor mye man bruker eller fester eller gjør ut av seg som er avgjørende. At man har kost seg i de 17 dagene, fått være med venner og festet etter behov er det viktigste.

Emil: Det går fint an å ha en topp russetid uten å bruke mye penger, eller feste knallhardt. Feiringen her i Molde er ikke på det voldsomme nivået man hører om på Østlandet, hvor de har busser med budsjett på millioner av kroner. For min del dreier feiringen seg om tilhørighet. At alle har det gøy sammen, på tvers av gruppene.

2. Hva er det beste og hva er det verste med russefeiringen?

Emil: Det beste er å bli kjent med så utrolig mange flere enn ellers, og folk er åpnere og gladere enn til vanlig. Det verste er at noen kan gjøre idiotiske ting som ødelegger for de andre.

Mathias: Det beste er friheten til å gjøre ting man ellers ikke kan. Vi kan feste litt mer, leve livet litt mer enn ellers. Det verste er at når det er veldig mange forskjellige typer mennesker om fester i 17 dager så kan det bli problem. Slåssing, lovbrudd, sexpress og ting som er negativt. Det er en risiko for at sånne ting skjer.

3. Hva slags ansvar føler russepresidentene for årets russefeiring?

Emil: Russestyret har gjort veldig mye av jobben – vi er mer ansiktene utad. Men jeg kjenner et ansvar for at folk skal få nok og riktig informasjon. Og i valgkampen har vi begge spilt på det med samhold og inkludering, så det må vi vise at vi mener alvor med.

Mathias: Jeg kjenner på ansvaret, særlig det å få inkludert alle. Og at jeg skal være tilgjengelig for dem som har spørsmål, eller må ta opp et problem for eksempel. Jeg må kanskje ta det lite grann roligere enn de andre, men skal nok få festet bra likevel.

4. Allerede lenge før russefeiringen er ordentlig i gang så er det negative nyhetsoppslag om russen. Hvor går egentlig grensa for russen?

Mathias: Det er veldig dumt og helt feil at det blir et inntrykk av at russen springer rundt i fylla og spyr og slåss og snakker om å ha seksuell aktivitet med unger. Det er viktig at folk forstår at det som skjer på Østlandet ikke kommer hit. Molde er et lite sted, folk kjenner hverandre, og da blir det ikke helt ekstremt. Russen må få overdrive, folk må tåle litt, men ikke ha tekster eller oppførsel som støter andre veldig. Tekster som går på sex med trettenåringer, steining av kvinner, konebanking og sånne ting, det er sjølsagt langt over grensa. Men jeg tror de fleste russ vet omtrent hvor grensa går.

Emil: Det veldig ofte jentene det blir sunget om. NRK laget en parodisang og tok gutten i stedet. Jeg ble egentlig litt støtt av den. Da kan man jo bare tenke seg hva jenter synes om det som synges om dem. Det er veldig drøyt. Men det er noen få, og det blir blåst opp til å gjelde russen generelt. Det er ganske mange sanger som er langt midlere i formen. Jeg er enig med Mathias, jeg tro de fleste her i Molde vet hvor grensa går, og greier å holde seg innenfor.

5. Med så mye negativitet rundt feiringen, tror dere hele russetradisjonen kommer til å dø ut snart?

Mathias: De negative oppslagene kan få store konsekvenser for russefeiringen. Den vil ikke dø ut, men kan nok bli endret etter hvert fordi det gått for langt, det tror jeg det er stor sannsynlighet for.

Emil: Russefeiringen er et privat initiativ, skolene sier jo hele tida at de vil ikke ha noe med den å gjøre, så det er ikke bare å stoppe den. Jeg tror ikke den vil dø ut. Den har for lange tradisjoner til det.

6. Molderussen har de siste åra hatt en tradisjon for å markere et verdisyn i borgertoget. Skjer det i år også?

Emil: Jeg håper det, det planlegges, men tema er ikke bestemt.

Mathias: Det er en bra ting, for det får fram at vi ikke bare er tullinger som flyr rundt og lager hærverk. Mye av det positive som russen gjør kommer ikke fram, som for eksempel at russen bare i her i Molde samler inn flere hundre tusen kroner til krafttak mot kreft.

7. Hva er russepresidentenes oppfordring til russen?

Emil: Vær inkluderende, positiv og rydd opp etter deg. Ta deg et halvt minutt til å kaste tingene i søppelet, det gjør underverker for ryktet vårt. Og unngå krangel og bråk. Blir du sinna, så trekk deg unna. Det sparer deg for utrolig mye trøbbel.

Mathias: Ikke slåss, ikke rot, ikke ta imot drikke fra fremmede, ikke sovne ute og rydd opp etter deg.

8. Hva er russepresidentenes største bekymring?

Mathias: At noen skal skade seg alvorlig, at det blir masseslagsmål, at folk blir trakassert, mobbet og slike ting. Det er mange bekymringer.

Emil: At det skal skje noe voldsomt alvorlig. Vi har mye vakthold på arrangementene og føler vi har bra kontroll, men man vet jo aldri hva som kan skje.

9. Hvordan skal 98-russen bli husket?

Emil/Mathias: Russ med god stemning, som laget bra med liv, og som ryddet opp etter seg.

10. Og eksamen?

Mathias: Første eksamen er etter 17. mai, så det går vel bra, men vi har jo ganske avgjørende heldagsprøver før det. Det kan bli en utfordring. Vi får nesten bare se an hvor mye lesing det blir. Jeg tror ikke jeg kommer til å sitte med naturfagboka i russebilen.

Emil: Nei, det blir det nok lite pugging i bussen. Men eksamen er etter 17. mai, folk må vel greie å komme seg til det.

  • Navn: Emil Skrede

  • Alder: 18 år

  • Bor: Molde

  • Aktuell: Russepresident Romsdal videregående skole

  • På russekortet: «Jeg har pornografisk hukommelse.»

  • Navn: Mathias Flølo

  • Alder: 18 år

  • Bor: Vestnes

  • Aktuell: Russepresident Molde videregående skole

  • På russekortet: «Vold er aldri løsningen, barn, husk det!»