Organisasjonssjef Arnar Lyche i Møre og Romsdals Bondelag sier at fjøsbrannen i Tresfjord er en tragedie. Han har sjøl et fjøs med 75 sauer, samt noen ammekyr og hester.

– Fjøsbrann er rett og slett et skrekkscenario. Det er et mareritt som blir til virkelighet. Som bonde har du angst for at noe slikt skal skje. Du mister ikke bare dyrene, men også et livsverk. Fjøs kan ha gått i arv gjennom generasjoner, så et slikt tap kan være uerstattelig. Dette er det som absolutt ikke skal skje, sier Lyche til Romsdals Budstikke.

Fokus på forebyggende arbeid

I dag er mye fokus på brannforebygging, og Lyche sier at Gjensidige er en viktig samarbeidspartner for Bondelaget og deres medlemmer. Nytt av året er at standard el-kontroll skal være med termografering på alle gardsbruk. Det vil si at el-kontroll gjennomføres med varmesøkende kamera.

– I 2016 ga bondelaget 5000 kroner i tilskudd til de tusen første bøndene om gjennomførte el-kontroll med varmesøkende kamera (termografering), sier han.

Krav til brannvarslingsanlegg

For bygningsanlegg for storfe og småfe har det fra 2007 vært krav til brannvarslingsanlegg i besetninger over en gitt størrelse. Lyche sier at det ikke nødvendigvis er krevende å legge anlegg i fjøs og låver, men at det er en kostnad.

– Jeg holder for tida på å bygge fjøs sjøl, og varslingsanlegg er en stor investering. I tillegg til å få det installert, skal det også følges opp og vedlikeholdes. Men KSL (Kvalitetssystem i landbruket journ.anm.) har strenge krav om jevnlig ettersyn av elektrisk anlegg og utstyr. De følger opp tett, og melder fra om eventuelle avvik, sier han.

Nedgang i antall branner

Ifølge tall Romsdals Budstikke har fått tilsendt, var det 180 branner i driftsbygninger på landsbasis i 2015. Sju av disse var i Møre og Romsdal. Det er en nedgang på seks branner i fylket fra året før.

Elektrisitet vanlig brannårsak

Forsikringsselskapet Gjensidige har en markedsandel på 72,4 prosent av landbruksmarkedet i Norge.

En gjennomgang av de brannskadene som oversteg 5 millioner i erstatningsutbetalinger for de siste 5 åra, viste at skadene var forårsaket av elektrisiteten og bruken av denne i mer enn 70 prosent av tilfellene.

– Stor økning i kontroller

Bjarne Sjåholm i Gjensidige Nordmøre og Romsdal sier at satses mye på el-kontroll i landbruket.

– Her lokalt har nå mange elektrofirma sertifisert seg, og vi har en stor økning på antall utførte kontroller. Gjensidige Forsikring har gitt 20 millioner til dette formålet på landsbasis, og etter planen skal det brukes 5 millioner per år for å støtte og stimulere el-kontroller i landbruket, sier han.