Sutretida for bøndene er forbi. Iallfall blant bønder som vil satse på ei aktiv framtid med matproduksjon. Slik oppfatter landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) stemningen i landbruket.

Stemningsskiftet

– Det har skjedd et stemningsskifte blant bøndene. Jeg har merket det siste året spesielt. Tidligere år kunne jeg oppleve bønder som tenkte omtrent som molteplukkere: Har du funnet ei god moltemyr, holder du kjeft. Altså: Har du hatt et godt økonomisk driftsår, skal du helst ikke snakke om det. Nå ser bøndene at inntektene har blitt bedre. Fra 2014 til 2017 øker bøndenes inntekt med 18,75 prosent. Ikke mange andre grupper i samfunnet opplever det samme, sier landbruksminister Jon Georg Dale mens han betrakter den nye driftsbygningen til Arnfinn Gustad og Asbjørg Ingeborgvik i Bådalen på Averøy.

Et mønsterbruk

Garden familien har bygget opp, framstår som et mønsterbruk etter at familien i 2012 tok beslutningen om å bygge ny driftsbygning og satse stort på okser og sau.

I dag står 160 okser i fjøset. Ute beiter villsau.

– I år passerer rundt 170 okser gjennom systemet vårt. Gjennomsnittlig slaktevekt var i fjor 305 kilo per dyr, forteller 16-åringen Birger stolt.

Birger går på landbruksskole for å ta agronomutdanning. I alle ledige stunder jobber han på familiens gard. 300 mål eid jord og 320 mål leid jord. Det satses stort på gardsdrifta.

– Vi kom til et punkt der vi måtte avgjorde hvordan vi skulle satse. Siden 2012 har vi brukt en million kroner på oppgradering av jord; grøfting, kantrydding og forbedring. Skal du levere kjøtt av høy kvalitet, må fôret også holde høy kvalitet, forklarer bonden Arnfinn Gustad.

Langt fra trist og tungt

Aktiviteten på og rundt garden på Langåsen i Øvre Bådalen er stor. I tillegg til okser og villsau driver Arnfinn Gustad med anleggsmaskiner, fru Asbjørg holder ridekurs og har ambisjoner om å trene hunder og bli med i en ettersøksring på Averøy. Arbeidsoppgaver er det nok av.

– Vi er opptatt av at barna fritt skal kunne velge om de har lyst å satse på bondeyrket. Dette livet er ikke noe trist og tungt; det er en kjempetrivelig jobb, sier Asbjørg Ingeborgvik.

Har planene klare

Sønnene er enig.

– Jeg vil bygge gard ved siden av her, og ha ammekyr, sier 10-åringen Torje voksent.

– Jeg kunne tenkt meg å bygge mjølkefjøs med robotdrift, og ha litt brøyting attåt. Jeg er vel litt over middels glad i å kjøre traktor, humrer 16-åringen Birger.

– Familien som driver her i Øvre Bådalen er representanter for den nye bondestanden. Dette er offensive folk som er opptatt av å utnytte ressursene som er på garden og ta vare på jorda. Jeg er opptatt av at det skal være enklere å få til generasjonsskifte på gardene. Derfor er investeringstilskuddene økt for bønder under 35 år. De får 10 prosent høyere tilskudd enn folk over 35 år. Framtidsbonden skal få satse, investere og ha god kunnskap om jorda, sier landbruksministeren og får med seg et glass eplebrus når han takker for omvisningen på garden til Gustad og Ingeborgvik.