Randi Hollingen mener boligmarkedet i Molde er i bedring etter nedgangen i fjor.

Har snudd

– Jeg synes stemningen har snudd fra stor usikkerhet i fjor høst med få på visning og færre omsetninger til mer positive holdninger blant både selgere og kjøpere nå. Antall omsetninger henger imidlertid fortsatt etter målt mot samme tid i fjor, sier hun.

Det ligger nå i overkant av 80 bruktboliger ute for salg i Molde ifølge Finn.no. Det er ikke spesielt mye. Til sammenligning har Ålesund mer enn dobbelt så mange bruktboliger for salg og Kristiansund nærmere fire ganger så mange.

– Nå ligger det ute nærmere dobbelt så mange nyboliger for salg i Molde som bruktboliger. Brunvoll-kvartalet utgjør en stor del av disse. Prosjektsalg har vært tungt en periode, men flere aktører melder om at dette har løsnet mer nå, sier Hollingen.

Tre prosent vekst

Prisveksten på boliger i Molde er på rundt tre prosent sammenlignet med i fjor. Det er under landsgjennomsnittet og gjennomsnittet i fylket. Det er også godt under den «normale» veksten i Molde som tradisjonelt har vært på mellom fem og åtte prosent.

– Vi har et helt annet marked her lokalt enn hva vi hører om i Oslo med med over 15 prosent prisvekst det siste året. At Molde ligger bak Ålesund i prisvekst kan nok forklares med at Molde har hatt en større prosentvis økning i arbeidsledigheten sammenlignet med Ålesund.

Under prisantydning

Gjennomsnittlig ligger nå en bolig i Molde ute i 57 dager før den blir solgt, nærmere dobbelt så lenge som i landet forøvrig. Eneboliger enda litt høyere. Og mange boliger går under prisantydning når de først blir solgt.

– Er selgerne for optimistisk i forhold til hva boligen er verdt?

– I mange tilfeller er de det. Det siste året har mellom 50 og 60 prosent av boligene vært solgt under prisantydning. Vi må ofte bruke tid på å forklare selger at vi har et annet marked her enn i osloområdet.

Nordbyen og Årølia

De høyeste boligprisene i Molde har tradisjonelt vært på på Bjørset og på Kringsjå.

– Slik er det fortsatt, men nå merker vi også at kjøpere som har vokst opp i Nordbyen etterspør boliger der. Generelt er boliger som ligger nær både marka og sentrum attraktive. Og utsikt til Moldepanoramaet er verdt mye for den jevne moldenser.

Hollingen merker at Årølia er blitt mer attraktivt for mange.

– Årølia er blitt en stor, ny bydel med en variert boligmasse. Denne bydelen er et godt valg for mange kjøpergrupper, og her ligger mange av dem som nå er blant Moldes dyreste eneboliger.

– Hvilke boliger er det mangel på i Molde?

– Det er få rimelige boalternativer for førstegangskjøpere, og det er også mangel på sentrumsnære eneboliger i innflyttingsklar standard.

Moderat prisutvikling

Randi Hollingen tror prisutviklingen vil være moderat framover.

– Det viktige er at markedet fungerer, slik at de som vil selge får solgt til en pris de er fornøyd med, og at de som skal kjøpe finner en bolig som i størrelse og pris passer for dem. Arbeidsledigheten i oljerelaterte bransjer vil nok fortsatt prege markedet her, men vi har et sammensatt næringsliv her lokalt. De fleste har fortsatt jobb og ser positivt på fremtiden.

– Hvordan vil eventuelle innstramminger i kredittpraksisen påvirke boligmarkedet lokalt?

– Myndighetene vurderer å stramme inn på kredittpraksisen for å regulerer det opphetede Oslo-markedet. Dette vil virke som malurt i begeret her. Vi har et boligmarked i balanse i store deler av regionen, og det er derfor ikke behov for at det strammes ytterligere inn i kredittpraksisen i vår landsdel. Konsekvensene av eventuelle innstramminger vil kunne bli at færre unge vil få muligheten til å komme inn i boligmarkedet og at de som allerede er inne ikke ser muligheten til å flytte på seg, mener Hollingen.