– Til vanlig er jo dette et privat hjem for to personer. Det er ikke et museum. Så det er klart vi er takknemlig for å få ha arrangement her, sier Synnøve Haga, kunsterisk rådgiver for festivalen.

Det var Ingrid Kleiva Møller, som er bosatt i Oslo, som tok kontakt med festivalen.

– Jeg har jo jobbet for festivalen tidligere. Og studert litteratur. Og jeg synes det er en veldig naturlig kobling mellom huset og festivalen. Det blir artig å ta det i bruk på denne måten, sier Ingrid Kleiva Møller.

Mennesket og naturen

Tirsdag holdt festivalen pressekonferanse i hagen til Moldegård, med omvisning i hagen til Moldes parsellkooperativ, som drives av Ton Hazes.

– Vi har allerede lansert ett tema, som blir Europa, med hovedvekt på Tyskland. Det andre hovedtemaet under årets festival blir mennesket og naturen i litteraturen. Derfor passer også Moldegård så godt inn; her er det jo parsell og økodrift i byen, sier festivalsjef Johild Kosberg-Bredin.

– Naturen er en kilde til glede og livsutfoldelse. Men reiser også spørsmål om klima, befolkningsvekst og utbygging. Vi ser en oppblomstring av temaet innenfor litteraturen, sier Synnøve Haga.

Festsalen: Her blir det debatt rundt temaet «Hva skal vi spise» med Shabana Rehman og økobonde Nils Drabløs. Festivalens Synnøve Haga og Johild Kosberg Bredin vil ta i bruk de gamle møblene. Arrangementet har plass til ca. 80. Foto: Bjørn Brunvoll

Nye navn og arrangement på programmet er Arne Johan Vetlesen, filosof, som skal møte Dag O. Hessen. Erlend Loe, Maja Lunde og Ida Hegazi Høyer. Iver Gjelstenli skal presentere Kortreist-bok og en liten tur, og det blir et arrangement om småfugler ved forfatter Lars Svensson og Geir Gulliksen. Barn kan glede seg til «Grassentasser og miljøsvin» ved Berit Rødstøl.

– Lørdag blir det jubileumsforestilling, «Speak truth to power». Det er Lise Fjeldstad og Gisken Armand som møter Bjørnar Lisether Teigen og Hugo Mikal Skår ved Teatret Vårt, og de skal jobbe med tekster av menneskerettighetsforkjempere. Og det blir byvandring med Liabonden, altså Knut Ødegård, festivalens grunnlegger, og Ola Gjendem, sier Bredin.

To arrangement på Moldegård

På Moldegård vil det foregå både inne og ute under festivalen.

– Det blir en økodag ute, med parsellsafari og humleprat. Da tar vi i bruk drivhuset Ton har satt opp i hagen. Og så blir det debatt i salongen, med temaet Hva skal jeg spise? Den ledes av Svein Sæter, og deltakere er Shabana Rehman og Nils Drabløs, sier Bredin.

Det spirer og gror: Deler av den ti måls store tomta er delt inn i parseller. 15 er allerede dyrket, snart kommer 15 nye. F.v.: Ingrid Kleiva Møller, Anita Land fra Norsøk, Johild Kosberg Bredin, Ton Hazes som er styreleder i Molde Grønnsakskooperativ, Peter Møller og Synnøve Haga. Foto: Bjørn Brunvoll

– Nei, det blir enkel fingermat med økofokus, sier Bredin, og opplyser at det blir plass til rundt 80 i festsalen.

– Det blir spennende å prøve ut denne arenaen. Jeg tror mange er nysgjerrige på Moldegård og historikken her. Blir det vellykket, kan vi jo håpe på å gjenta det, sier Bredin.

Villnis har blitt parseller

I den sørvendte hagen viser Ton Hazes og Anita Land fra Norsk senter for økologisk landbruk – som også i fjor samarbeidet med Bjørnsonfestivalen – fram forvandlingen siden arbeidet med parsellene begynte i fjor. Her dyrkes alt fra rabarbra, kål og purreløk, til mynte, purreløk, salvie og jordbær på ulike måter på de forskjellige parsellene.

– Her var det et villnis i årevis. Nå er det satt opp drivhus og dyrket. Fantastisk å se, sier Ingrid Kleiva Møller, som er engasjert i flere økoprosjekt i hovedstaden.

– Jeg tror stadig flere byfolk ser behovet for å dyrke eget, sier hun.

Ton Hazes, styreleder i Molde Grønnsakskooperativ, forteller at 15 parseller allerede er dyrket og at rundt 30 personer er involvert.

– Snart legger vi ut 15 nye, og er spente på responsen, sier han.

– Det er enorm interesse for økobruk og agronomi. Det merker vi godt. Og globalt er kjøkkenhagene faktisk veldig viktige, sier Anita Land i Norsøk.

Med dette slippet er Bjørnsonfestival-programmet nærmest komplett.

Festivalsjefen poengterer at ennå er ikke alt sluppet, selv om programmet er ferdig.

- Skoleprogrammet, programmet i Nesset og noen flere navn og arrangement gjenstår - det kommer vi med om ikke lenge, sier Kosberg-Bredin.

Hun opplyser at billetter kommer for salg omtrent samtidig som festivalavisa 16. juli.

Hilsen fra Bjørnson: Synnøve Haga ser på flere signerte fotohilsener fra Bjørnson henger på veggen i rommet familien kaller karnappet. Foto: Bjørn Brunvoll