Du har sikkert lagt merke til den lille Hymax-brakka og et stort utvalg store og små gravemaskiner og minigravere utenfor. Hymax AS er en landsomfattende maskinleverandør som er femte størst i landet målt i salgsvolum. Avdelingen i Molde er eneste i fylket, og Erlend Monsen er distriktssjef. Utenfor brakka har han Kubota minigravere og stormaskiner fra Hyundai.

Topp plass

– Vi har holdt til på denne plassen siden 2013. Vi leier av Knut Fladset. En meget fin og sentral plass – midt i fylket. Jeg driver kun med salg, og har hele fylket som distrikt. Det blir jo en del farting, men jeg skulle hatt tid til enda mer omreisende virksomhet. Man må møte kundene der de er, sier Erlend Monsen.

Men kundene er ikke verre på det enn at de også oppsøker Monsen der han er. Hvilket er i brakka på 15 kvadrateter. Trioen Leif Atle Nordhaug, Knut Bolsø og Jogeir Ringstad var på besøk samtidig med lokalavisa. Alle tre jobber i maskinbransjen. Det var ikke maskinprat det gikk i, for å si det slik. I brakka kan man diskutere det meste, akkurat slik Erlend Monsen liker det.

Artig miljø

– Det er godt miljø med trivelige kunder og god anleggshumor. Når det gjelder utviklingen i bransjen må jeg si at det går over all forventning, iallfall for Hymax her i fylket. Alle sa at 2016 kom til å bli et tungt år, men for mitt vedkommende har det aldri vært så bra før. Det var litt tungt i fjor høst, men så tok det bare av. Fra nyttår og fram til nå har vi solgt veldig bra, uten at jeg aner hvorfor, humrer Monsen.

Det er altså ingen grunn til å grave seg ned i gravemaskinbransjen, der det er sterk lokal konkurranse. Merker som Volvo, Caterpiller og Hitatchi er store og tunge konkurrenter.

– Vi selger både nye og brukte maskiner i alle størrelser og prisklasser. Minigravere, gravemaskiner og minilastere. Det er entreprenørene som er våre største kunder, det er de som sørger for volum, men vi selger også maskiner til private og til enkeltmannsforetak. Gravemaskiner koster fra 160.000 kroner til seks millioner kroner. Hittil i år har jeg solgt rundt 20 maskiner. Det er jeg godt fornøyd med. Normalt øker jo salget på utover sommeren, sier Erlend Monsen.

Erlend Monsen styrer på med godt humør og stor salgsiver. Han farter også mye rundt i fylket. Foto: Eirik Heen
Fra venstre Leif Atle Nordhaug, Knut Bolsø og Jogeir Ringstad. Foto: Eirik Heen