Norsk Folkehjelp Sanitet Nesset (NFSN) har vært i døgnberedskap hele påska. Leder for skredgruppa 41114, Wenche Toven, opplyser torsdag morgen at alt har gått bra hittil.

– Hvordan har uka vært?

– Den har vært veldig rolig, som kanskje er et resultat av det dårlige været. Vi hadde en leteaksjon i Bud, i starten av påska. Vi har vært flere steder i fjellet og på hytteområder, men det har vært lite folk å se. Det er nok ikke alle som har fått kommet seg ut ennå, så det er de siste dagene nå som blir spennende.

– Er det noen eller noe som har imponert deg?

– Jeg er generelt veldig imponert over alle de motiverte medlemmene som hele tida står på for å hjelpe. Det at 22 av disse møtte opp på leteaksjonen palmesøndag er helt fantastisk. Ellers er sanitetsleder Rune Toven og beredskapsleder Peter Harholt to viktige bærebjelker i NFSN. De er dedikert på alle felt, og jobber mye gjennom hele året.

– Bra fjellvett

NFSN består totalt av 60 aktive medlemmer.

– 30 av disse er i skredgruppa. Vi er 15 sertifiserte mannskap, hvor åtte er skredledere. Sistnevnte er i beredskap døgnet rundt hver dag i vinterhalvåret.

Toven er stolt over at de har fått etablert en skredgruppe i Nesset.

– Det er ikke så mange skredgrupper totalt i redningstjenesten i Norge, så det at vi har fått etablert en gruppe med flinke fjellfolk her i området er utrolig bra.

– Hvordan oppfører folk seg i påskefjellet?

– Det virker å være veldig bra fjellvett blant folk flest. Det er lite ulykker, og folk følger antakeligvis godt med på sider som Varsom og Yr. Her i området har vi mange fjell å gå på, og det gir oss muligheten til å velge lavere og mindre bratte topper på dager hvor det høgere skredfare. Jeg har sett mange gode vegvalg og vurderinger på toppturene jeg har vært på i vinter. Hittil i år har vi heldigvis ikke hatt bruk for skredgruppa, og det i seg sjøl er et godt tegn.

– Må fort ut

I sine åtte år som mannskap i redningsgruppa, har Toven også måtte oppleve dramatiske hendelser.

– Det er spesielt én redning som jeg sitter igjen med. Det var et hasteoppdrag til Eikesdalsfjella, hvor vedkommende hadde vært ute i kulda i ett døgn. Vi fikk beskjeden klokka seks om morgenen, og ble løftet opp med helikopter for å komme raskt i gang med søk. Vi skulle opp på 1800 høgdemeter, og terrenget var bratt og ulendt. Det er det mest krevende oppdraget jeg har vært med på, og dessverre gikk det ikke som vi hadde håpet.

Toven sier at som mannskap i 41114 Skredgruppa må du alltid være «på», slik at du kommer deg fort nok ut.

– Når alarmen går må du være klar i løpet av fem minutters tid. Tidsmarginen kan være veldig knapp, men hvis vi er heldig har vi mulighet til å gjøre en forskjell.

Viktig fanesak

Tirsdag hadde Sunnmørsposten en artikkel om at færre får fri fra jobb for å delta som frivillig redningsmannskap.

– Vi i NFSN har vært heldig de siste åra, da det har oppstått få oppdrag på dagtid. I tillegg er det flere av medlemmene som jobber turnus, så vi har alltids noen å ta av. Det at vi ikke får dekket den tida vi er ute på oppdrag er likevel en av våre viktigste fanesaker. FORF, paraplyorganisasjonen for de frivillige i redningstjenesten i Norge, jobber aktivt for å få dette gjennom på Stortinget. Vi får heise flagget den dagen det skjer.

– Hva er planene for helga?

– Lørdag skal jeg på Skjortarennet i Eresfjord. Vi er en gjeng som skal stå i løypa med ekstra utstyr i tilfelle det skjer noe. De to resterende fridagene satser jeg på å få til noen fine toppturer, men det kommer litt an på været.

Toven sier at hun går på toppturer så ofte hun kan.

– I tillegg til at det er en hobby, er det også for å forbedre forståelsen for snø og vegvalg, samt mestre kart og kompass best mulig. Det er viktig å være god på det vi holder på med.