To nye smittetilfeller i Vestnes

Onsdag kveld ble det påvist koronasmitte hos to person til i Vestnes kommune. Det er tilreisande gjestearbeidarar frå ein underleverandør i VARD som nyleg har ankome brakkeriggen på Trohaugen.

I samsvar med VARD sine interne prosedyrer blir alle tilreisande arbeidarar frå utlandet testa av verksemda sitt helseteam ved ankomst.

Personane har ikkje symptom, og har vore i karantene sidan ankomst. Dei smitta er sett i isolasjon og nærkontaktar er sett i karantene. Ein ventar på prøveresultat på ein del av reisefølge. VARD og kommuneoverlegen held på med smittesporing.

Personane har ikkje hatt kontakt med lokalbefolkninga eller vore i butikkar.

WMO: 2020 blir et av de tre varmeste årene

2020 ligger an til å bli et av de tre varmeste årene som noen gang er registrert, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

FN-organisasjonen la onsdag fram en ny om tilstanden til klodens klima. rapport

– 2020 har dessverre vært nok et ekstraordinært år for klimaet vårt, sa WMO-sjef Petteri Taalas.

Målet med Parisavtalen fra 2015 er å holde den globale oppvarmingen til godt under 2 grader over førindustrielt nivå, og helst under 1,5 grad.

– Gjennomsnittstemperaturen for 2020 ligger an til å bli om lag 1,2 grader over førindustrielt nivå, sa Taalas.

Organisasjonen mener det er mulig at den globale gjennomsnittstemperaturen i år vil bli høyere enn i 2016 – det varmeste året som så langt er registrert. Trolig settes det også ny europeisk rekord.

Det ble satt nye temperaturrekorder rundtom i verden. I Russland var gjennomsnittstemperaturen fra januar til august 3,7 grader over snittet – 1,5 grad mer enn den forrige rekorden, som ble satt i 2007.

I Verkhojansk i Sibir 20. juni var temperaturen 38 grader – provisorisk er det den høyeste temperaturen målt nord for Polarsirkelen.

Cuba hadde sin varmeste dag noensinne 12. april, med 39,7 grader, taiwanske Taipei 24. juli, med 39,7 grader og Jerusalem 4. september, med 42,7 grader.

Japans nasjonale temperaturrekord på 41,1 grader ble tangert 17. august i byen Hamamatsu.

Mer enn 80 prosent av verdens hav opplevde minst én hetebølge i løpet av 2020, og polisen rundt Arktis falt til et rekordlavt nivå mellom juli og oktober, ifølge FN-organisasjonen.

NTB-AFP-DPA

Dømt til forvaring for å ha sendt brevbombe til politiet

En mann er i Follo tingrett dømt til tolv års forvaring for terrorbombing og tre drapsforsøk etter at han i 2018 sendte en brevbombe til politiet.

Minstetiden er satt til åtte år. Dommen er i tråd med aktors påstand.

– Pakken inneholdt en eksplosiv innretning (bombe) konstruert til å detonere når pakken ble åpnet. Han sendte bomben for å drepe eller alvorlig skade ansatte i politiet og påføre store materielle skader, heter det i tiltalen.

Pakken var adressert til Lillestrøm politistasjon, men havnet 5. desember på politiets postmottak på Follo politistasjon, som er felles mottak for hele Øst politidistrikt.

 NTB

TV-distributører la sammen inn bud på norsk fotball

Altibox og Telenor er store rivaler i det norske TV-markedet, men samarbeider i jakten på rettighetene til å vise Eliteserien i fotball.

Tirsdag gikk fristen ut til å legge inn bud på norsk fotball. Ifølge Kampanje er dagens rettighetshaver Discovery, TV 2 og Amedia tre av budgiverne.

Men trioen får konkurranse fra Altibox og Telenor. TV-distributørene har gått sammen i en oppsiktsvekkende allianse.

– Altibox og Telenor bekrefter at vi i fellesskap har lagt inn et bud i konkurransen om norske fotballrettigheter. Vi gjør dette fordi vi ønsker å tilby våre kunder og det norske publikummet norsk fotball i de kanalene som er enkelt tilgjengelig for dem, sier Altiboxs administrerende direktør Tor Morten Osmundsen til Kampanje.

 NTB

Ny TV 2-måling: Senterpartiet er Norges største parti

For første gang er Senterpartiet større enn Arbeiderpartiet og Høyre på Kantars måling for TV 2. Kantar har laget politiske meningsmålinger i Norge siden 1964.

Senterpartiet får en oppslutning på 22,1 prosent, opp 2,3 prosentpoeng fra november. Partiet jafser i seg velgere fra Frp, Høyre og Ap, skriver TV 2.

Frp og Høyre går tilbake med henholdsvis 2,7 og 1,9 prosentpoeng. Høyre får en oppslutning på 20,2 prosent, mens Frp måles til 8,8 prosent.

Arbeiderpartiet går tilbake med 0,1 prosentpoeng fra forrige måling og får en oppslutning på 20,4 prosent.

I februar var Fremskrittspartiet oppe på 15,7 prosent og Vedum på 15 prosent. Nå er avstanden mellom de to gigantisk i Vedums favør.

Oppslutning for partiene i desember 2020 på Kantars måling for TV 2 (endring fra november i parentes):

Ap 20,4 prosent (-0,1), Frp 8,8 prosent (-2,7), Høyre 20,2 (-1,9), KrF 3,3 (+0,5), Sp 22,1 (+2,3), SV 8,1 (+0,3), Venstre 4,0 (-0,1), Rødt 6,4 (+1,5), MDG 4,0 (0,0) og Andre 2,8 (+0,3).

MDG får en oppslutning på 3,96 prosent på målingen og Venstre 3,98, men oppslutningen rundes av opp til 4 prosent. Dermed får partiene ikke utjevningsmandater på målingen.

 NTB

Langrenn: Norge står over verdenscuprenn i Davos og Dresden – dropper trolig også Tour de Ski

Norges Skiforbund har bestemt seg for ikke å sende utøvere til verdenscupen i langrenn før nyttår på grunn av den rådende koronasituasjonen.

Det bekrefter skiforbundet i en pressemelding.

– Dette er en vanskelig beslutning, men etter grundige diskusjoner internt, mener vi dette er riktig for langrenn slik situasjonen er nå, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av at langrennsstjernene Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen bestemte seg for ikke å droppe de kommende verdenscuprennene.

– Vårt hovedmål denne skisesongen er VM i Oberstdorf, sier langrennssjef Espen Bjervig.

Det er ikke tatt et endelig valg rundt Tour de Ski, men skiforbundet planlegger ikke for norsk deltakelse. Første etappe er 1. januar.

Beslutningen om å holde løperne hjemme er også tatt etter en vurdering av gjennomføringen av verdenscupåpningen i finske Ruka. Flere norske løpere uttrykte usikkerhet etter å ha deltatt der.

Klæbo uttalte mandag at usikkerheten rundt koronasituasjonen ble forsterket gjennom oppholdet i Ruka. Underveis i Ruka-helgen valgte dessuten Heidi Weng å stå over etter ett løp som følge av bekymring over pandemien.

– I tillegg til risikoen ved å reise, har vi erfart at å holde avstand og unngå nærkontakt på verdenscuparenaen er mer krevende enn vi først antok. Utholdenhetsutøvere har lungene som verktøy, og vi kjenner ikke ettervirkningene av covid-19. Derfor må vi ta forholdsregler, sier Bjervig.

Det norske laget ble plassert i karantene i nærmere et døgn etter at herretrener Eirik Myhr Nossum testet positivt for korona ved ankomst i Finland. Senere viste det seg at hans test var såkalt falsk positiv, men karanteneepisoden gjorde ikke Ruka-opplevelsen bedre for det norske laget.

Det skal gås verdenscuprenn i sveitsiske Davos 12. og 13. desember og i tyske Dresden helgen etter.

 NTB

Varmeste november siden 1900

Temperaturene i november var over snittet høye, ifølge Meteorologisk institutt. Ikke siden 1900 har det vært varmere i november i Norge.

Riktignok må årets november dele førsteplassen med årets nest siste måned i 2011. November 2020 førte likevel til at flere steder fikk oppleve den varmeste novembermåneden på over 150 år.

På Torungen fyr ved Arendal, på Lista i Agder og på Utsira i Rogaland har det aldri vært varmere i november siden målingene startet i 1867, skriver NRK.

Også flere andre steder i landet – både høyt og lavt – ville nok Leif Juster i sin tid sagt at temperaturene var «mot normalt».

1.894 meter over havet, på Juvasshø i Innlandet, viser målingene et gjennomsnitt på minus 3,9 grader. Det er 4,5 grader varmere enn det som er normalen på den høyestliggende målestasjonen til Meteorologisk institutt.

Heller ikke på Finnmarksvidda har Kong Vinter vist seg fra sin kjøligste side. Ifølge Meteorologisk institutt lå gjennomsnittstemperaturen i november seks til sju grader over det som er normalen her.

Varmeste stedet i november var Tafjord på Sunnmøre, som med sine 18,1 plussgrader (16. november) ble det varmeste stedet i landet denne måneden.

Ikke bare har årets november vært av det milde slaget, den har også vært våtere enn normalt. Bare åtte ganger tidligere har det kommet mer nedbør.

– Det har vært høyere trykk over Mellom-Europa og lavere trykk ved Island enn normalt. En slik trykkfordeling gir milde og våte forhold i Norge, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

 NTB

Fotballforbundet ber klubber vurdere å sette lag i isolasjon

Norges Fotballforbund (NFF) har sendt en anmodning til klubbene i Eliteserien og 1. divisjon om å vurdere å sette lagene i isolasjon.

Det bekrefter konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF til NRK.

Han understreker at det er snakk om en anmodning og at verken de eller klubber har mulighet til å pålegge spillerne dette.

– Det ville være et tiltak som beveger seg langt inn i den enkeltes private sfære. Vi kan oppfordre og søke å legge til rette for en type isolasjon, sier han.

Etter koronautbrudd i flere klubber den siste tiden er avslutningen i Eliteserien flyttet til 22. desember. Fisketjønn har tidligere uttalt at ytterligere utsettelser vil føre til kamper i romjulen.

Daglig leder i 1.-divisjonsklubben KFUM Oslo, Thor-Erik Stenberg, bekrefter overfor NRK at de fikk anmodningen under et møte med Norsk Toppfotball mandag kveld.

– Vi begynte å se på hvordan vi kunne få til dette i praksis rett etter møtet og har jobbet med dette gjennom hele mandagskvelden, sier Stenberg.

 NTB

Kan koronaen ødelegge for klima-engasjementet?

Nordmenns miljøbekymring var rekordstor på 1980-tallet, men stupte under jappekrisen. Nå er forskere spent på hvordan koronakrisen vil påvirke klimasaken.

Om klima- og miljøengasjementet «overlever» koronakrisen, vil bli et av de mest interessante temaene i forbindelse med valget neste høst, mener valgforskere.

For kriser har tatt livet av stort miljøengasjement før. På 1980-tallet var bekymring for miljøet faktisk større enn i dag, knyttet til saker som hull i ozonlaget, luftforurensing, skogdød, alge- og selinvasjon langs kysten og Tsjernobyl. Men da «jappekrisen», med omfattende bank- og boligmarkedskollaps, slo inn fra 1987 og utover 1990-tallet, falt miljøbekymringen som en stein.

– Det viser at krisetider kan utfordre idealistiske holdninger. Utover på 1990-tallet så vi at befolkningens holdninger ble stadig mer materialistiske, sier prosjektansvarlig for Norsk Monitor, John Spilling i Ipsos, til NTB.

Ipsos' store tidsserieundersøkelse Norsk Monitor, som har målt nordmenns holdninger og verdiorienteringer siden 1985, viser hvordan nordmenns bekymring for natur- og klimaendringer har utviklet seg over tid.

I 1989 mente hele 61 prosent at drastiske tiltak var nødvendig, og 3 prosent mente det allerede var for sent å gjøre noe. Men fra 1991 og utover til 2000-tallet falt bekymringen med totalt 35 prosentpoeng, før trenden igjen snudde i 2003.

De siste tiårene har miljøbekymringen økt enormt igjen. Mens det i 2001 var 26 prosent som mente situasjonen var alvorlig og at drastiske tiltak måtte til, hadde andelen økt til 55 prosent i 2019. 4 prosent oppgir at det allerede er for sent, og at verden går mot en katastrofe, mot 1 prosent i 2001.

 NTB

Åtte mistet livet i trafikken

Åtte personer mistet livet i trafikken i november. Til sammen har 86 personer mistet livet i trafikkulykker i år, åtte færre enn samme periode i fjor.

I november har fire bilførere, to fotgjengere, en mopedist og en elsparkesyklist mistet livet, viser nye tall fra Trygg Trafikk. Seks menn og to kvinner omkom i ulykkene.

Tre personer mistet livet i Viken, mens det var en i hver av fylkene Vestfold og Telemark, Agder, Troms og Finnmark, Vestland og Rogaland.

Viken er også det fylket med flest omkomne så langt i år. Fram til utgangen av november har 19 mistet livet i trafikken, to flere enn samme periode i fjor.

Så langt i år har antall omkomne i trafikken gått ned fra 94 til 86. Totalt har 15 kvinner og 71 menn omkommet i trafikken så langt i år, opplyser . Statens vegvesen

– Selv om vi har hatt en generell nedgang i antall omkomne så langt i år, ser vi blant annet at vi har en økning i det sentrale østlandsområdet for Oslo, Viken og Vestfold og Telemark sammenlignet med fjoråret. Disse tre fylkene utgjør i underkant av halvparten av Norges befolkning. Vi må ta på alvor at vi fortsatt er et godt stykke fra visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

 NTB

Færre blir hiv-smittet

Så langt i år er 109 personer diagnostisert med hiv i Norge. Det er en betydelig nedgang fra i fjor.

Tirsdag er Verdens aidsdag, og helseminister Bent Høie (H) gleder seg over utviklingen.

– Det er svært gledelig at vi ser en markant nedgang i antall nye smittetilfeller av hiv i Norge. Kun en liten andel av dem som blir diagnostisert med hiv, er smittet i Norge, sier han.

I fjor fikk 176 personer hiv-diagnosen, viser en oversikt fra Helse- og omsorgsdepartementet. Det ventes at 125 personer vil få diagnosen i år.

I alt har 6.750 nordmenn blitt smittet av viruset, som skapte stor frykt på 1980-tallet.

Homoseksuelle og sprøytenarkomane har lenge vært ansett som risikogruppene, men statistikken viser at det er flest heteroseksuelle som har fått hiv. De fleste har blitt smittet i utlandet.

I år har i alt har 54 personer i kategorien heteroseksuelle fått påvist hivsmitte, noe som er nesten en halvering sammenlignet med i fjor. 37 av disse er blitt smittet i utlandet, mot 67 i fjor.

Nedgangen i denne gruppa har trolig sammenheng med koronapandemien og kan ha blitt forsterket på grunn av redusert innreise og utreise i Norge, ifølge departementet.

 NTB

Hvilket ord blir årets nyord?

Språkrådet har sjelden hatt så mange nyord å velge mellom når årets nyord for 2020 skal velges.

Året 2020 er inne i sin siste måned, og 11. desember kommer Språkrådet til å offentliggjøre hvilket ord som får æren av å kåres som årets nyord.

– Når det er et eksepsjonelt år, er det gjerne det språklig også, sier direktør Åse Wetås i Språkrådet, til Vårt Land.

Ordene i kåringen skal ha vært aktuelle i det gjeldende året og ha gode språklige kvaliteter. Mange av dem er også kreative. Språkrådet bruker et eget dataprogram som leter etter ord i avistekster pluss at folk også kan sende inn forslag.

I koronaåret 2020 er det et vell av aktuelle ord, som for eksempel hytteskam, søringkarantene, koronafast, karantenekropp, koronasveis og nødlandslag.

– Vi prøver å finne ord som kan stå igjen som en kort beskrivelse av året, sier Wetås.

I fjor var det klimabrøl som vant kåringen.

 NTB

Pågrep bilfører mistenkt for promillekjøring

Politiet stoppet søndag en personbil i Vestnes der de mistenkte sjåføren for å kjøre i beruset tilstand. – Pågrepet og fremstilt for blodprøve, skriver politiet på Twitter.

Tjuverimeldt kvinne beit senteransatt

Politiet meldte på twitter om en hendelse på Alti storkaia kjøpesenter fredag ettermiddag. En mann og ei kvinne i 20-åra anmeldes og bortvises fra senteret som følge av butikktjuverier.

Kvinna blir i tillegg anmeldt for å ha bitt en ansatt på senteret torsdag, skriver politiet.

MDG vil ha maksfart på 30 km/t i byene

I et utkast til nytt partiprogram vil MDG senke fartsgrensen i byene fra 50 til 30 km/t, skriver Aftenposten.

– 30 skal bli det nye 50, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til Aftenposten.

Han sier byplanlegging i Norge tradisjonelt har vært drevet på bilens premisser.

– Vi vet at fart dreper i bytrafikken. Hvis vi får 30 km/t, vil den generelle farten i byene bli lavere. Til glede for alle som går, sykler eller leker i nærheten av veiene.

I dag er den generelle fartsgrense i tettbygde strøk 50 km/t.

– Rundt skoler ønsker vi at fartsgrensen skal ned til 20 km/t. En god by for barn er en god by for oss alle, sier Hermstad.

 NTB

Økning i antall arbeidssøkere hos Nav

Ved utgangen av november var det registrert 196.300 arbeidssøkere hos Nav. Dette utgjør 6,9 prosent av arbeidsstyrken.

Tallene viser også at dette er 9.300 flere enn ved utgangen av oktober, skriver Nav i en pressemelding fredag.

– Strengere smitteverntiltak treffer arbeidsmarkedet raskt. Antallet arbeidssøkere øker for første gang siden april, og ledigheten øker mest for de aller yngste. Det vil ta lang tid før vi er på samme nivå som før koronapandemien traff oss, og langtidsledigheten er nå på et urovekkende høyt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

109.000 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av oktober, noe som utgjør 3,9 prosent av arbeidsstyrken.

 NTB

Færre hotellovernattinger i oktober

Overnattinger i oktober falt med 33 prosent mot samme måned i fjor, viser tall fra SSB. Overnattinger på campingplasser og hytter bidro til å dempe fallet noe.

Det var rundt 1,5 millioner overnattinger i oktober i år, noe som er 730.000 færre enn i 2019, viser tall fra . Statistisk sentralbyrå

Nedgangen var stor for hotellovernattinger, som falt med 29 prosent. Overnattinger på campingplasser økte med 13 prosent, mens overnattinger ved hyttegrender og vandrerhjem gikk opp 21 prosent.

Til tross for at flere virksomheter meldte om en relativt god høstferie, var det en nedgang i alle landets fylker, bortsett fra Agder, der overnattingene var på samme nivå som i 2019. Nedgangen var spesielt stor i Oslo, Vestland, Viken og på Svalbard.

Nye koronarestriksjoner knyttet til sosial distansering og innreise vises igjen i tallene.

– Færre norske overnattinger i de siste månedene før en ny sosial nedstenging i november lover ikke godt for resten av året, sier rådgiver Kristin Aasestad i SSB.

Tallet på totale norske overnattinger gikk ned med 23 prosent, mens utenlandske overnattinger falt med 70 prosent.

 NTB

Rekordstart på julehandelen

Vi handlet for 18,8 prosent mer i uke 47 enn på samme tid i fjor, viser foreløpige resultat fra julehandelen på kjøpesentre.

– Dette er et resultat av de enorme verdiene vi får av den midlertidige grensehandelsstoppen, stopp i tjenestekonsumet og at nordmenn tar ansvar for smittevernet gjennom å begynne julehandelen tidlig, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

De foreløpige resultatene fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse, viser at de fysiske butikkene har hatt en samlet vekst på 8 prosent de tre første ukene av november.

Butikkene innen hus og hjem har hatt størst omsetningsøkning med 44 prosent.

− Resultatene tyder på at vi i år bruker ekstra mye på å gjøre det koselig i hus og hjem til jul, sier Andersen.

 NTB

UP-dobbel i Gjemnes

UP holdt fartskontroll nummer to på rappen i Gjemnes onsdag kveld: Etter kontroll i 50-sona på Høgset flyttet de seg til 80-sona på E39, også dette i Høgset-området.


Resultatet ble 6 forenklet forelegg, høyeste hastighet 95 km/t, opplyser politiet på sin Twitter-logg.

Næringsprisen i Vestnes til Vest Mat

Jon Daniel Nesje, her fra da han var direktør i Wonderland.  Foto: Anders Hagen / Åndalsnes Avis

Vestnes formannskap vedtok i sitt møte onsdag at at årets næringspris skal gå til Vest Mat AS. Næringsprisen består av ein statuett og eit eige næringsprisdiplom. Forslagsstillar var Vestnes Høgre, skriv kommunen i ei pressemelding onsdag kveld.

Vidare heiter det:

«I grunngjevinga går det fram at Vest Mat AS v/ daglig leiar Jon Daniel Nesje, dei siste åra har vore gjennom ein krevjande prosess med eigarskifte som har ført til at lokale eigarar har komme inn og sikra lokale arbeidsplassar. Dei ansatte har høg kompetanse innan produksjon av kjøttprodukt, og har fleire gonger mottatt høge utmerkingar på nasjonalt nivå.»

Prisen blir markert og utdelt i samband med det siste kommunestyremøtet før jul, onsdag den 16. desember.

Fire kjørte for fort på Høgset

Utrykningspolitiet har avholdt fartskontroll i 50-sona på Høgset i Gjemnes onsdag. Det resulterte i fire forenkla forelegg. Høgeste hastighet ble målt til 64 km/t, melder politiet i Møre og Romsdal.

Norsk Varme i harnisk over påstander om vedfyring

Norsk Varme fyrer seg opp over påstandene til Norsk institutt for luftforskning (NILU) om at vedfyring, selv med de beste ovnene, er verre enn oljefyring med tanke på luftkvalitet. Nå vurderer de å melde instituttet til forskningsetisk komité.

Bakgrunnen er at forskningsdirektør Cristina Guerreiro ved Norsk institutt for luftforskning mener at økt bruk av hjemmekontor kombinert med vedfyring også fører til dårligere luftkvalitet utendørs her i landet.

– I forhold til luftkvalitet og utslipp av fint svevestøv så er vedfyring – selv med de beste ovnene som fins på markedet – mye verre enn oljefyring. Så der kan hele gevinsten av reduserte trafikkutslipp i forhold til helse bli helt borte. Vi kan til og med totalt få en negativ effekt av at folk sitter hjemme istedenfor å gå på jobb, sier hun til NRK.

– Skaper usikkerhet

Bransjeforeningen mener at NILU ikke kan dokumentere at oljefyrforbud gir mer vedfyring, at nye ovner fører til mer fyring, at nye ovner gir mer svevestøvutslipp eller at folk fyrer mer nå når de er hjemme under koronatiden

I en pressemelding skriver Norsk Varme at de «finner den lemfeldige omgangen med fakta fra NILUs side så grov at man nå vurderer å melde organet til den forskningsetiske komiteen».

– Disse feilaktige påstandene sprer frykt og usikkerhet blant folk flest, og skaper usikkerhet rundt flere tusen arbeidsplasser for skikkelige arbeidsfolk, sier styreleder Steinar Vigdal.

Bedre luftkvalitet

NILU mener også at koronatiltakene har gitt bedre luftkvalitet i Europa, selv om det er stor forskjell fra land til land. Det er et resultat av mindre biltrafikk, færre flyavganger og stengte industribedrifter.

Men når det gjelder utslipp av svevestøv, har ikke disse utslippene falt like mye. Noen steder har de gått opp. Hovedkildene til slike utslipp er vei-, dekk- og bremseslitasje, piggdekkbruk og oppvirvling av veistøv, ifølge NILU.

(©NTB)

(NTB) NTB

Plast fra rundballer står for 70 prosent av plastforurensingen i norske elver

Hele 70 prosent av all plast i norske lakseelver kommer fra rundballplast fra landbruket. Det viser en ny undersøkelse fra Norwegian Research Centre (Norce).

Forskerne fra Norce har gjort en kartlegging av plastforekomsten i 43 norske elver på Vestlandet, og tallenes tale er klare.

– Vi har kartlagt mengdene og kildene til makroplast, altså synlige, store plastbiter, i 43 elver tilsvarende 200 kilometer med elvestrekning langs hele Vestlandet fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord. Dette er den første systematiske kartleggingen av plast i elver i Norge, sier Gaute Velle, forsker i Norce miljø, i en pressemelding.

I 21 av elvene registrerte forskerne totalt cirka 1.100 meter med folie fra rundballer fordelt på rundt 1.500 biter. Forskerne fant tre ganger så mye rundballplast som alle de andre plastkategoriene de så på til sammen.

– Plast er et menneskeskapt produkt, så det er ikke uventet at plasten befinner seg i menneskenære områder. Men at rundballplast skulle stå for en så stor del av problemet, er urovekkende, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond, som har bidratt til undersøkelsen.

Etter landbruksfolie ble det funnet mest plast i kategoriene «Bygg/ anlegg», deretter «Husholdning» og så «Plastposer».

Ifølge Norges Bondelag ble hele 86 prosent av landbruksfolien som ble benyttet i 2019, resirkulert.

– Mange gårder ligger ned mot elver, og bønder har jevnlig dugnader der de rydder og samler plast, spesielt etter flom som det har vært en del av på Vestlandet. Vi oppfordrer til å lagre plast forsvarlig, unna elvebredder, og jobber for at returordningen for landbruksplast skal være enkel og tilgjengelig, sier Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag.

 NTB

Politiet i hele landet får bruke droner

– Droner gjør at politiet raskere kan få oversikt. Dette er en del av det nye politiet, som bruker ny teknologi for å bekjempe kriminalitet som hele tiden er i endring, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding fra Politidirektoratet.

Agder, Trøndelag og Troms politidistrikt har siden september 2019 testet bruk av droner til ulike politiformål. Anbefalingene fra samtlige distrikt er at bruk av droner bør videreføres i politiet.

Tre politidistrikter har deltatt i et pilotprosjekt og har siden september 2019 brukt droner ved operative hendelser, Troms, Trøndelag og Agder. Foto: Heiko Junge / NTB  Foto: Heiko Junge

Nytte i 75 prosent av oppdragene

– Når evalueringen viser at droner er til vesentlig nytte for politiets arbeid i 75 prosent av politiets oppdrag, er det viktig at dette nå rulles ut i hele landet. For at kriminaliteten skal gå ned, må også responstiden ned. Da er verktøy som droner, i tillegg til de nye politibilene som er på vei, veldig viktig, sier justisministeren.

Hovedfokuset for prosjektet vært åstedsdokumentasjon og forbedring av politiets situasjonsforståelse. I tillegg er dronene benyttet til søk, redning og andre politioppgaver.

Utdanner 100 operatører

I første omgang skal hvert politidistrikt få mulighet til å utdanne seks operatører. I alt skal det utdannes rundt 100 droneoperatører i politiet.

– Dette innebærer at det i første omgang vil være en forholdsvis lav tilgjengelighet på dronene, sier beredskapsdirektør Tone Vangen.

Det er likevel opp til hver enkelt politimester å ta droner i bruk i sitt politidistrikt.

(©NTB)

(NTB) NTB

50 millioner til Norges største kreftstudie

Studien skal ledes av Oslo universitetssykehus (OUS) og starter på nyåret i 2021. Prosjektet vil gi norske pasienter tilgang på persontilpasset medisin, skriver VG.

Studien er den største vi har hatt innen kreft her i Norge, opplyser professor og kreftlege Åslaug Helland, som er leder for studien. 15 sykehus er med.

Gjelder alle diagnoser

– Denne studien er åpen for alle norske kreftpasienter som har fått standard behandling. Det gjelder alle kreftdiagnoser, sier Helland.

Fra før har Kreftforeningen gått inn med 16 millioner kroner.

– Dette er helt fantastisk! Støtte til Impress innebærer at flere i hele Norge får tilgang til kreftbehandling av topp kvalitet. Det igjen kan bety at mange flere vil overleve kreft og leve lenger med sin kreftsykdom, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til VG.

Ett av sju prosjekter

Impress Norway er ett av flere prosjekter som ble tildelt penger mandag. I alt ble det delt ut 134 millioner fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning i spesialisthelsetjenesten (Klinbeforsk), opplyser Helse sør-øst i en pressemelding.

– Impress Norway vil gjennomføres i samarbeid med tilsvarende internasjonale studier for deling av resultater, og studien vil være av stor betydning for kompetansebygging innen presisjonsmedisin og individtilpasset behandling i hele Norge, sier Jan Frich, viseadministrerende direktør i Helse sør-øst.

I tillegg til to andre prosjekter ved Oslo universitetssykehus får også prosjekter ved St. Olavs hospital, Sørlandet sykehus og Helse Bergen penger.

(©NTB)

(NTB) NTB-Alexander Vestrum

Mer ferjetrøbbel på ruta Molde-Vestnes

Fjord 1 meldte like før klokka 17 mandag at A-ferja i sambandet Molde-Vestnes var innstilt inntil videre på grunn av tekniske problem. Etter en drøy halvtime ble det meldt at det igjen var ordnær drift i sambandet.

Det varte ikke lenge, for klokka 18.23 kom det ny melding: «Molde - Vestnes: Grunna tekniske problemer vert A - ruta innstilt inntil videre.»

Klokka 19.10 ble det meldt at ruta går som normalt igjen.

Tidligere mandag var D-ferja i samme samband ute av drift en periode.

Innstilte ferjeavganger i orden igjen fra kl 12

Fjord1 meldte mandag morgen om følgende innstillinger på Rute 33 Molde - Vestnes: Grunna tekniske problem er avganger merket D midlertidig innstilt.

OPPDATERT: Like før kl 12 mandag formiddag melder Fjord1 at det igjen er ordinær drift i sambandet Rute 33 Molde - Vestnes.

Regjeringen spikrer modell for fritt skolevalg

Regjeringen innfører fritt skolevalg i hele landet. Nærskoleprinsippet blir skrotet, opplyser kunnskapsminister Guri Melby (V).

– Regjeringen ønsker at elever skal ha større mulighet til å velge hvilken videregående skole de skal begynne på enn det mange har i dag, sier Melby i en pressemelding søndag.

Samtidig skal det være mulig for fylkeskommunene å fastsette egne inntaksområder.

– Det betyr at fylkeskommuner ikke lenger kan ha inntak etter et nærskoleprinsipp, heter det i pressemeldingen.

I fjor høst sendte regjeringen to modeller for fritt skolevalg på høring – og fikk mange innspill i retur. Med utgangspunkt i disse skal det nå lages en ny modell, som Utdanningsdirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide i tett dialog med KS og fylkeskommunene.

– Utdanningsdirektoratet skal også se på hvilke konsekvenser et friere skolevalg vil ha for blant annet kostnader til skyss, behov for elevbosteder og skolestruktur, sier Melby, som tar sikte på å spikre modellen til våren. Den kan tidligst gjelde fra høsten 2022.

Både Vestland og Vestfold og Telemark har nylig vedtatt et nærskoleprinsipp, slik at ikke inntaket kun blir basert på karakterer. Andre fylker som har vedtatt en form for nærskoleprinsipp, er Viken, Agder, Innlandet, Nordland, Trøndelag, Vestland, samt Troms og Finnmark.

 NTB

Roligere vær til uken

Etter en helg med vind og uvær flere steder i landet, blir det roligere vær til uken. Til helgen kan det komme litt snø i lavlandet.

Mye vind og uvær preget helgen i store deler av landet, men ruskeværet er ventet å avta mandag.

– Det ser ut til at det blir lavtrykksaktivitet også de første dagene som kommer, men det ser ikke ut til at det skal bli kraftige lavtrykk som vil gi mye vind og nedbør, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

Det er de sørlige delene av landet som først og fremst vil merke lavtrykkene.

– Den nedbøren som kommer blir stort sett regn i lavlandet og snø i indre og høyere strøk. Så det er ikke noe vintervær på gang i lavlandet.

Når vi passerer midten av uken, er det derimot meldt en høytrykksrygg over hele Skandinavia. Det gir stort sett rolige vindforhold og lite nedbør.

– Det som er litt usikkert for helgeværet, særlig østafjells, er om høytrykket vil svekkes og om det vil komme lavtrykk fra vest. Da kan det bli litt snøfall ganske langt ned, kanskje helt ned i fjæresteinen, sier meteorologen.

For dem som ønsker seg en hvit første søndag i advent, er det altså en liten mulighet for et snødryss den dagen.

Det ser ut til å bli rolige vindforhold og lite nedbør i den nordlige delen av landet. Siste del av uken og til helgen vil trolig høyrykket også merkes her.

– Det kan bli litt mildt i de ytre strøkene av Troms og Finnmark, men indre strøk ser ut til å få godt med minusgrader i store deler av uken og til helgen. Det er ikke snakk om sprengkulde med 20–30 minusgrader, men det kan bli tosifrede minusgrader, sier Haga.

Det er ventet at Spitsbergen vil få litt urolig vær med kraftig vind og en god del nedbør, særlig i siste del av uken.

Håp om snødryss til advent

Rolig i nord

 NTB

Politiet etter lørdagsnatta: – Vær og vind har nok lagt en demper på utelivet

Politiets operasjonssentral i Møre og Romsdal kan søndag morgen melde om ei rolig natt.

«Noen få meldinger om trær i vegbanen samt et større jordras på Sula på grunn av kombinasjonen nedbør og sterk vind», heter det i en melding fra operasjonsleder på Twitter søndag morgen.

I løpet av natta fikk de også inn noen meldinger om feststøy, men da de oppsøkte festene, viste samtlige seg å være innenfor de rådende smittevernsanbefalingene med tanke på antall personer.

Operasjonsleder mener den rolige natta skyldes været.

«Vær og vind har nok lagt en demper på utelivet i helgen», heter det i meldingen.

Blålysetater slipper å betale alkoholavgift på håndsprit fra Arcus

Nødetatene slipper likevel å betale alkoholavgiften på håndspriten de fikk levert fra Arcus da koronapandemien slo til i vår, skriver VG.

Arcus solgte i vår rundt 28.000 liter desinfeksjonsvæske til nødetater og andre samfunnsaktører som i etterkant fikk høye alkoholavgiftsregninger.

En bestilling på 50 liter håndsprit som i utgangspunktet kostet rundt 2.500 kroner endte med en ekstra avgift på 27.440 kroner for brannvesenet i Møre og Romsdal, meldte VG 1. november.

Årsaken var at Skatteetaten setter høye avgifter på væsker med høy alkoholprosent. Arcus søkte om fritak for alle mottakere av håndsprit, men fikk beskjed om at de ikke kunne gjøres unntak. Nå blir det unntak likevel.

Søndag skriver VG at Skatteetaten har frafalt kravet om alkoholavgift i sin helhet.

– I ankebehandlingen har Skatteetaten utvist godt skjønn. I en nasjonal krise må det kunne gjøres unntak og dette er en klok beslutning, sier Erik Bern, konserndirektør i Arcus.

 NTB