Ruset mann slo seg inn i leiligheter i Ålesund

Politiet varslet klokka 5.02 torsdag morgen om hendelsene som hadde skjedd ved 22.20-tiden onsdag kveld. En aggressiv og ruset mann tok seg inn i en leilighet på Åse i Ålesund hvor han sparket og slo en mann i 60-årene, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

– Den rusede mannen skulle finne en annen mann som ikke var på stedet. I stedet angrep han en annen som tilfeldigvis var på besøk der. Han var svært beruset og aggressiv og slo, sier operasjonsleder Borge Amdam i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Fra denne leiligheten skal mannen deretter ha gått videre til en nabo som også ble slått. Mannen havnet i håndgemeng med enda en person før han forsvant fra området, skriver politidistriktet.

Offeret i 60-årene ble kjørt til legevakt etter hendelsen, og ble senere lagt inn på sykehus til observasjon, tilsynelatende uten alvorlige skader, skriver politiet. Ingen andre skal ha blitt påført skader

Politiet søkte etter gjerningsmannen gjennom natten og først klokka 4.10 torsdag morgen ble han pågrepet og satt i arrest.

– Han ble pågrepet av en patrulje da han ble sett gående langs veien inn mot Ålesund sentrum. Han var fortsatt påvirket, men pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier Amdam.

(©NTB)

(NTB) NTB

Tom Cruise vil møte Erna Solberg – men får det neppe

Tom Cruise har tatt kontakt med statsminister Erna Solberg for å starte opp innspillingen av «Mission Impossible 7» i Norge i september.

Det kommer fram i et brev til Statsministerens kontor fra den norske linjeprodusenten Truenorth Norway, skriver . Bergens Tidende

Linjeprodusenten tilrettelegger for at «Mission Impossible 7» kan spilles inn her til lands.

Men Cruise kan denne gangen for alvor ha tatt på seg et umulig oppdrag.

Fagdirektør Tor Aagaard Borgersen ved Statsministerens kontor opplyser nemlig til at et slikt møte neppe blir noe av. Dagens Næringsliv

– Saken er sendt til Kulturdepartementet. Det blir ikke noe møte med Erna Solberg, og derfor har vi sendt den videre, sier han, selv om han ikke vil være helt kategorisk avvisende.

– Jeg skal ikke si at det 100 prosent sikkert ikke vil forekomme, men svaret er at det ikke er lagt opp til noe møte med Erna Solberg, og saken vil håndteres av Kulturdepartementet, sier han.

Kulturminister Abid Raja (V) bekrefter overfor Bergens Tidende at det har vært kontakt.

– Vi har snakket med folk i staben hans. Og vi tar gjerne et møte med Tom Cruise. Cruise og jeg har én ting til felles – begge har hengt utenfor Preikestolen. Han i forrige «Mission Impossible», jeg i «71 grader nord», sier Raja og ler.

Ifølge brevet fra Truenorth Norway er Cruise fascinert av Norge og vil gjøre det han kan for å gjennomføre filmingen her i landet. Filmen er midlertidig stoppet og utsatt på grunn av koronapandemien.

 NTB

15 personer druknet i juni

15 personer mistet livet i drukningsulykker her i landet i juni. Totalt druknet 45 personer i første halvår av 2020, åtte flere enn i samme periode i fjor.

Av de 15 som druknet i juni, omkom sju etter fall fra land, seks under bading og to i forbindelse med bruk av fritidsbåt. To var kvinner og 13 var menn.

– Forklaringen på det høye antallet drukningsulykker i juni er sannsynligvis en kombinasjon av varmt sommervær og gode badetemperaturer siste halvdel av måneden, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet, i en . pressemelding

– I tillegg er vi flere rundt sjø, elv og vann nå som de fleste er hjemme i Norge i sommer, legger hun til.

I juni i fjor druknet ti personer.

I første halvdel av 2020 har 45 personer druknet. 40 av disse var menn.

I snitt skjer rundt 40 prosent av alle drukningsulykker i månedene juni, juli og august.

 NTB

Frps Jon Georg Dale tar ikke gjenvalg til Stortinget

Tidligere landbruksminister og samferdselsminister Jon Georg Dale sier nei til en ny periode på Stortinget.

– Det er ikke en lett beslutning å ta, men det ville ikke vært lettere om fire år. Tiden er nå. Politikk har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, de siste 18 som folkevalgt, sier Jon Georg Dale til . Dagens Næringsliv

Han sier at han nå ønsker å gå ut i næringslivet, og at ønsket har forsterket seg i lys av koronaviruset.

– For jeg har sett hvilke utfordringer næringslivet vil ha de neste årene. Jeg tror jeg har mye å lære der, men også en del å bidra med, sier Dale.

Han ble valgt inn på Stortinget for Møre og Romsdal Frp i 2017 og var landbruksminister fra 2015 til 2018 og deretter samferdselsminister fra 2018 til Frp gikk ut av regjering tidligere i år.

36-åringen fra Dalsbygda i Møre og Romsdal har sammen med Sylvi Listhaug blitt trukket fram som en mulig ny partileder i Frp.

Han avviser at grunnen til at han nå trekker seg fra rikspolitikken, er at Listhaug nå ser ut til å stå sterkere til å ta over etter Siv Jensen.

– Nei, det er heldigvis feil. Jeg er egentlig mye mindre ambisiøs enn du skulle tro. Dessuten mener jeg Sylvi har gjort en strålende jobb for oss. Hun og jeg har stilt til valg i samme fylke og alltid samarbeidet godt.

Han sier samtidig at han tror han vil komme tilbake i rikspolitikken på et senere tidspunkt.

 NTB

Kleven Verft i Ulsteinvik er konkurs

Kleven Verdt i UIsteinvik i Møre og Romsdal er konkurs, melder nett.no.

De ansatte fikk beskjed om dette fredag, skriver . Sunnmørsposten

I januar det ble kjent at det kroatiske industrikonsernet DIV Group hadde inngått en avtale om å kjøpe verftet av Hurtigruten.

I helgen ble kjent at tre långivere skal ha avsluttet avtalen med verftet og at selskapet var nær konkurs dersom man ikke fant en løsning.

Det skal være en gruppe norske banker, sammen med Innovasjon Norge og Giek, som har satt ned foten.

Eieren av DIV Group, Tomislav Debeljak, skrev ifølge nett.no i slutten av forrige uke et brev der det fremgikk at konkurs må vurderes som alternativ dersom det ikke oppnås enighet innen onsdag 1. juli.

Både verftets og datterselskapenes kontoer skal være frosset etter at långiverne avsluttet avtalen.

 NTB

Helsesekretær dømt for uaktsomt drap på funksjonshemmet mann

En helsesekretær er dømt til åtte måneders fengsel for å ha senket en funksjonshemmet mann ned i glovarmt vann. Mannen døde av skadene.

Fire av de åtte månedene gjøres betinget, skriver Vestfold tingrett i dommen.

Hendelsen skjedde 24. februar 2019 ved Oserødmyra bofellesskap på Nøtterøy i Færder kommune. 51 år gamle Alf Johan Halvorsen ble senket ned i et badekar med vann som holdt en temperatur på rundt 70 grader. Fire dager senere døde han av dyp annengrads forbrenning på Haukeland universitetssjukehus. Halvorsen var multihandikappet, sterkt pleietrengende og uten språk.

Rettssaken gikk i Vestfold tingrett fra 23.–25. juni.

Kjente ikke på vannet

Kvinnen, som er i 30-årene, har innrømmet å ha senket mannen ned i vannet, men erklærte seg ikke skyldig i tiltalen for uaktsomt drap.

– Hvis jeg hadde kjent på vannet, hadde ikke dette skjedd. Noen ganger tenker jeg at det er min feil. Hadde jeg gjort noe annerledes, så hadde ikke han dødd, sa kvinnen under rettssaken, ifølge . Tønsbergs Blad

Dagen før hadde badekaret blitt vasket med skåldhett vann, og regulatoren hadde ikke blitt stilt tilbake bak skåldesperren.

Da kvinnen skulle bade Halvorsen, satte hun på vannet i badekaret uten å kjenne på vannet. Hun satte deretter den handikappede mannen i en heis, og senket ham ned i vannet mens det fremdeles rant.

– Etter hvert som vannet rakk Halvorsen oppover ryggen mot skulderbladene, skrek han på en måte han ikke hadde gjort før, samtidig som han spente kroppen ved å strekke ut beina og strekke armene til siden. Tiltalte forsto da at noe var galt og heiste ham et stykke opp igjen og så at foten hans var rød, skriver tingretten i dommen.

– Fundamental svikt

Kvinnens arbeidsgiver, Færder kommune, var tidligere siktet for manglende rutiner for bading, men saken ble senere henlagt.

– Om det har vært grunnlag for å kritisere Færder kommune for mangelfulle skriftlige rutinebeskrivelser eller for ikke å ha utstyrt badet med sikrere mekaniske innretninger som i større grad kunne ha kompensert for menneskelig svikt, rokker ikke dette ved inntrykket av tiltaltes unnlatelse av å kjenne på vannet som en helt fundamental svikt i hennes utførelse av arbeid som ligger i kjernen av hennes arbeidsoppgaver, heter det i dommen.

– Retten finner etter dette klart at tiltalte har opptrådt grovt uaktsomt ved ikke å forsikre seg om at vannet holdt riktig temperatur før hun senket Alf Johan Halvorsen ned i det, heter det videre.

– Viktig dom

Familiens bistandsadvokat, Christian Lundin, sier til NRK at avdødes søstre ser på dommen som viktig.

Det viktigste for de pårørende har ifølge advokaten ikke vært lengden på straffen.

– Det de er opptatt av, er at man sender et signal rundt omkring til norske kommuner. At man må etablere skikkelige rutiner, sier Lundin.

 NTB

Bil tok fyr etter at sovende sjåfør kjørte inn i murvegg

En sovende sjåfør kjørte mandag morgen inn i en murvegg i Randaberg i Rogaland. Bilen tok fyr etter kollisjonen.

Mannen som kjørte bilen fikk selv slokket brannen, og ingen ble skadd, opplyser Sørvest politidistrikt på Twitter.

Førerkortet til mannen er beslaglagt.

 NTB

Sjukehusene i fylket får ny kjøttleverandør - kontrakten verdt 52 millioner

Nortura skal levere både rødt og hvitt kjøtt til over 200 norske sykehus de nærmeste to årene. Det er klart etter at de vant anbudskonkurransen.

Ifølge er Nortura tildelt kontrakten med å levere rødt kjøtt til sykehus i Helse sør-øst, Helse nord, Helse Midt-Norge og Helse vest. Nationen

Det går fram i en fersk oversikt fra Sykehusinnkjøp HF, som er innkjøpstjenesten for spesialisthelsetjenesten.

Kontrakten har en verdi på rundt 52 millioner kroner årlig, og avtalen gjelder for to år med mulighet for forlengelse.

Tidligere denne uken ble det kjent at Tine har fått kontrakt på levering av meieriprodukter til landets sykehus.

 NTB

Mann har meldt seg i Lørenskog-saken

En mann har meldt seg for politiet og sier at det kan være han som er avbildet på overvåkingsbildene som ble offentliggjort onsdag.

– Én person har meldt seg og lurer på om det kan være ham, sier politiadvokat Haris Hrenovica i en epost til . TV 2

Politiet gikk onsdag ut med overvåkingsvideo fra Lørenskog av en mann som de ikke hadde klart å identifisere og som de ønsket kontakt med, i forbindelse med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Opptaket viser mannens bevegelser på Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog Hus, på vei tilbake fra området ved Langvannet.

Mannen har status som vitne, og politiet har ikke opplysninger som tilsier at han har noe med saken å gjøre.

– Men fordi vi ikke vet hvem han er og fordi han beveger seg i nærheten av eller mot det sentrale åstedet på et tidspunkt som er av interesse for etterforskningen, ønsker vi kontakt, sa Hrenovica onsdag.

Hrenovica sier til TV 2 torsdag at de har mottatt et titall tips etter at de offentliggjorde videoene, og at noen av tipsene inneholder navngitte forslag til hvem mannen kan være.

– Politiet undersøker nå tipsene nærmere. Vi har ingen flere kommentarer til tipsenes innhold, eller hvordan vi følger dem opp, sier han.

 NTB

Dobbelt så mange bobiler de siste ti årene

Ved årsskiftet var det registrert nærmere 52.000 bobiler i Norge. Det er nesten dobbelt så mange som for ti år siden.

I alt var det registrert 51.728 bobiler i Norge ved årsskiftet, mot 26.800 ved inngangen til 2010, viser tall fra (SSB). Statistisk sentralbyrå

– Det er en ganske formidabel vekst. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi vet jo at det vanligvis er mange av dem, og det er grunn til å tro at veksten også i flere andre land har vært stor, sier seniorrådgiver Geir Martin Pilskog i SSB.

 NTB

Tryg fortviler over savnede livbøyer

Flere titalls livbøyer fra forsikringsselskapet Tryg har den siste tiden forsvunnet fra badesteder, havner og vann landet rundt. Nå ber de publikum om hjelp.

– Hvert eneste år blir livbøyer borte, men antallet hittil i sommer synes rekordstort. Det bekymrer oss da hver eneste livbøye kan være redningen for noen som er i ferd med å drukne, og som blir sett av andre på land, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Den siste tiden har det vært en rekke drukningsulykker rundt om i hele landet. Flere av dem har endt med at folk har mistet livet.

– Det å ha tilgang på redningsmateriell i en kritisk situasjon er livsviktig. Da kan ikke livbøyestativet være tomt, sier Rimestad.

Tryg begynte å plassere ut bøyer i 1952 og har siden den gang utplassert over 45.000 livbøyer over hele landet. Rimestad oppfordrer alle som ser en Tryg-bøye på avveie, til å sette den tilbake på plass, eventuelt å overlevere den til kommunen eller havnevesenet.

 NTB

Snusleverandør blir nektet å ha gravid-merking på boksene

Swedish Match Norge ønsket å ha advarsel for gravide på sine snusbokser, men fikk nei fra Helsedirektoratet, skriver NRK.

I Helsedirektoratets svar på forespørselen kommer det fram at avslaget til dels skyldes merkevareforskriften om at alle snusbokser skal utformes likt.

– Det syns vi er veldig rart. Vi skjønner jo at de ønsker å ha standardiserte bokser, men det burde ikke stoppe dem fra å ha sunn fornuft på boksen, sier kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo i Swedish Match Norge AS til . kanalen

– Det vil komme nye helseadvarsler i tekst og omfang når det nye tobakksdirektivet trer i kraft i Norge, skriver avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave i en epost til NRK.

Avdelingsdirektøren oppgir til kanalen at han håper direktivet vil tre i kraft rundt årsskiftet.

 NTB

Myggekspert: Trolig mer mygg i år enn normalt

En snørik vinter i fjellet og flomstore elver mange steder gir gode forhold for myggen. Trolig er det mer av den enn normalt i år, ifølge biolog.

I deler av landet er sommertid synonymt med kløende, røde stikk på ankler og legger.

Så langt i sommer har det vært Oslo-borgerne som har klaget mest høylytt over myggstikk og «mystisk mygginvasjon», men myggen summer over store deler av Norge. En snørik vinter i fjellet har gitt det utskjelte insektet gode levekår, ifølge biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

– Mange arter er såkalte snøsmeltingsmygg. De klekkes i dammer som etterlates av snøen som smelter – typisk på fjellet, forklarer han.

Dermed vil de som har hytte på fjellet, trolig oppleve mye mygg der det har vært mye snø. Mye snø gir også høy vannstand i elvene, som igjen kan føre til flere mygg.

– Høy vannstand i elvene gir mye mygg langs elvekantene, særlig på Østlandet – såkalte oversvømmelsesmygg. Så ut fra snømengden vil jeg anta at det er mer mygg enn normalt i år, sier Dahle.

Men ifølge biologen er det vanskelig å slå fast med sikkerhet at 2020 er et myggår. Årsaken er at det verken er myggovervåking i Norge eller historiske tall som man kan sammenligne med.

– Når vi sier det er mye eller lite mygg ett år, så er det manns minne som gjelder. Det kan man ikke alltid stole på, sier han.

– Mer mygg enn normalt

 NTB

FHI bekymret for massesmitte på skjenkestedene

Folkehelseinstituttet frykter at koronasmittede personer uten symptomer kan bidra til massesmitte på skjenkesteder.

– Vi er bekymret for at det skal være smittekilder med få eller ingen symptomer blant gjestene, og at vi dermed kan få massesmittehendelser, eller at det settes i gang skjult spredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

I helgen ble det meldt om en rekke tilfeller i Oslo og andre steder der mange gjester på skjenkesteder ikke overholder avstandsreglene, særlig på nattetid og i køer.

– Vi oppfordrer publikum til å overholde reglene og unngå steder der reglene brytes, og vi oppfordrer bransjen til å være årvåkne og overholde reglene, sier Vold.

 NTB

Hareide vil ha strengere regler for elsparkesykler

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) er bekymret for antall ulykker med elsparkesykkel. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

Arbeidet er startet på bakgrunn av et stort antall ulykker med elsparkesykler, opplyser Hareide til Bergens Tidende.

– Vi har det siste året hatt et stort antall ulykker med elsparkesykler – mange svært alvorlige, og svært mange som følge av ruspåvirket kjøring, uttaler han til avisa.

Han vil begynne med å vurdere regelverket om parkering på fortau og gangvei.

(©NTB)

(NTB) NTB

Ni personer omkom i trafikken i juni

Av de ni personene som omkom i trafikken i juni var seks motorsyklister, ifølge tall fra Trygg Trafikk.

Sammenlignet med fjoråret har en person mindre mistet livet i juni-trafikken. Samtidig har 51 personer mistet livet i trafikken så langt i år – mot 50 personer på samme tid i fjor.

– Det er trist å se at ulykkestallene så langt i år står på stedet hvil. Hvis vi skal nå målet om null drepte eller hardt skadde i trafikken, er vi avhengige av en markant reduksjon år for år, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk Harald Heieraas i en pressemelding.

Av de omkomne i juni var det en syklist, to bilførere og seks motorsyklister – og alle var menn.

Av juni-ulykkene skjedde tre i fylket Vestfold og Telemark. Vestland hadde to ulykker. De øvrige ulykkene i juni måned fordeler seg på Oslo, Møre og Romsdal, Rogaland og Viken.

Heieraas understreker at vi må forvente mye trafikk på veien nå som sommerferien setter inn for fullt og mange planlegger for Norgesferie.

– Derfor oppfordrer vi folk til å kjøre oppmerksomt, rusfritt og holde farten nede, sier han.

 NTB

Rekordhøye søkertall til kirkestudier

Det er kommet inn nesten 30 prosent flere søknader til studier som kan føre til jobb i kirken enn i fjor, skriver Dagen.

Det er til fag som teologi, diakoni, kirkemusikk og kirkelig undervisning søkertallene er rekordhøye. Til sammen har 182 personer søkt seg til studier innen disse fagfeltene, opp fra 143 i fjor.

Størst er oppgangen innen diakoni, fra 39 til 68 søkere.

Det er likevel fortsatt en lang vei å gå. Det ventes nemlig at omtrent hver tredje prest vil gå av med pensjon i løpet av de neste ti årene, og generelt er alderen for yrkesgruppen høy.

– Vi har en stor jobb å gjøre også de neste årene, og vi ser at rekrutteringssatsing nytter. Vi tror denne spesielle våren får mange til å sikte seg inn mot arbeid med mennesker og verdier, sier Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum.

 NTB

Kvinne død etter knivstikking i Halden

Kvinnen i 60-årene som ble kritisk skadd i en knivstikking i Halden natt til onsdag er erklært død, opplyser politiet.

En mann i 30-årene er pågrepet.

Politiet opplyser at det er en relasjon mellom kvinnen og mannen. Mannen i 30-årene er også en kjenning av politiet.

– Politiet har gjort en rekke undersøkelser på åstedet. Politiet ønsker ikke å si noe ytterligere rundt etterforskningen eller om hendelsesforløpet nå, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

Politiet fikk melding klokka 5.18 onsdag morgen om at en kvinne som var stukket med kniv.

 NTB

Dagbladet frifunnet i sak om ærekrenkelser

Oslo tingrett har frifunnet Dagbladet i en ærekrenkelsessak som gikk for domstolen tidligere i sommer.

Avisa, sjefredaktør Alexandra Beverfjord og journalist Jorun Gaarder var saksøkt for ærekrenkelser av en overgrepsanklaget mann.

Saksøker krevde 5 millioner kroner i oppreisning fra Dagbladet AS, 500.000 kroner fra redaktøren og 250.000 kroner fra journalisten og den kvinnelige kilden i saken. I tingrettens dom dømmes han også til å betale sakskostnader.

– Viktig dom

– Dette er en viktig avgjørelse for journalistikken, og spesielt for journalistikken innenfor dette saksområdet. Vi er fornøyd med at retten deler vår vurdering om at det må være mulig å omtale denne typen saker i norsk offentlighet, forutsatt at man gjør det innenfor de presseetiske retningslinjene vi jobber for, sier Beverfjord til . Medier24

Advokat Jon Wessel-Aas, som representerte avisa, sjefredaktøren og journalisten, sier følgende i en kommentar:

– Dommen er viktig fordi den bekrefter at pressen kan belyse generelle samfunnsproblemer – også på vanskelige temaer som seksuelle overgrep – ved å bruke reelle menneskers opplevelser som illustrasjon, såframt det journalistiske håndverket er godt og hensynet til de involvertes personvern er ivaretatt på tilfredsstillende måte.

Vurderer anke

Advokat Per Danielsen, som representerte saksøkeren, mener dommen er i strid med gjeldende rettspraksis.

– Domstolen hadde en plikt til å dømme Dagbladet. Noe annet ville være en krenkelse av uskyldspresumsjonen, sier han og legger til at de vurderer å anke dommen.

Bakgrunnen for søksmålet er en sak der en kvinne, som sto fram med fullt navn og bilde i avisa, anklaget den anonymiserte mannen for flere overgrep da hun var liten.

Mannen mener han lett kan identifiseres gjennom artikkelen, og dette var også grunnen til søksmålet.

 NTB

Rap fra 3.000 sauer skal måles

I løpet av to år skal 3.000 sauer bli målt på om lag 60 gårder. Målingene skal brukes for å avle fram mer klimavennlige sauer.

Det er lastebilen Metanmåleren som skal kjøre Norge rundt for å måle sauerap.

– Norsk Sau og Geit er opptatt av å bidra i klimadugnaden, og Metanmåleren er et viktig prosjekt for oss. Vi har store forhåpninger om at vi kan bruke målingene til å avle fram en mer klimavennlig sau, sier styreleder Kjell Erik Berntsen i Norsk Sau og Geit.

Metanmåleren har akkurat gjort sine første testmålinger og skal snart ut på norgesturné for å måle metanutslippet fra sau på norske gårder.

Inne i lastebilen er det et mobilt laboratorium med ti gasstette kamre: Her står sauen i 50 minutter mens mengden metan som den har produsert, blir målt.

– Hele verden må gjøre en kjempeinnsats i klimadugnaden om det skal gå bra med oss. Landbruket skal selvsagt ta sin del, og avlsarbeid for redusert metanutslipp er et viktig tiltak fra Norsk Sau og Geit, forklarer avlssjef Thor Blichfeldt i Norsk Sau og Geit.

Jordbruket står for 8,8 prosent av norske klimagassutslipp. Halvparten av dette er metan fra drøvtyggerne som storfe, sau og geit.

Ikke alle dyr slipper ut like mye metan, og noe av denne variasjonen skyldes genene. Ved å måle utslippene på individnivå kan man plukke ut avlsdyr som sørger for at neste generasjon blir mer klimavennlig.

 NTB

Nå blir det påbudt å bruke sikkerhetsbelte i traktor

Fra og med onsdag er det påbudt å bruke sikkerhetsbelte når man kjører traktor. Arbeidstilsynet varsler kontroller.

– Mange alvorlige ulykker og dødsulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte. En typisk ulykke skjer ved at fører blir kastet ut av traktorhytta og får traktoren over seg. Med setebelte ville de blitt mørbanket, men sannsynligvis reddet livet. Her trengs det en holdningsendring, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Påbudet om beltebruk i traktor trer i kraft 1. juli, men gjelder ikke blant annet ved kjøring på islagt vann og ved arbeid der en må gå inn og ut av traktoren hele tiden.

Jordbruksnæringen er en av næringene i Norge med flest dødsulykker i forhold til antall sysselsatte. Traktorulykker utgjør omtrent halvparten av alle dødsulykkene i landbruket, ifølge Arbeidstilsynet.

40 prosent av bøndene bruker aldri setebelte i traktor når de kjører utenfor offentlig vei, viser en spørreundersøkelse Sentio utførte for tilsynet i fjor høst. Bare 18 prosent oppga at de alltid bruker setebelte.

Arbeidstilsynet varsler nå kontroller av at setebelte er montert og bruken av det. Manglende beltebruk vil også følges opp etter ulykker.

 NTB

Konfliktrådet: Hyttekrangler kan få grobunn i sommer

Mange nordmenn vil feriere på hytta i sommer. Men late dager ved sjøen eller på fjellet kan raskt bli forstyrret av irriterende naboer, ifølge konfliktrådet.

– Det forventes at mange vil tilbringe mye tid på hytta denne sommeren. Hytta eller ferieleiligheten er et fristed for å slappe av, ha det hyggelig og samle krefter. Men for noen blir hytteidyllen forstyrret av konflikter med de i nabohytta, skriver konfliktrådets direktør Christine Wilberg i en kronikk.

Wilberg peker på at det er mange typer konflikter som kan oppstå enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Det kan dreie seg om alt fra uklare tomtegrenser, bruksrett til brygge og strømtilkobling – til krangler om bålpannerøyk som blåser inn i nabohytta.

– Når et irritasjonsmoment forblir uløst, utvikler det seg raskt til flere – og snart kan språkbruken bli lite hyggelig enten det kommer over gjerdet eller i brevs form, skriver Wilberg.

Hun understreker at et møte i konfliktrådet i disse tilfellene kan løse flere av problemene, fremfor å ta sakene gjennom en kostbar og lang prosess i rettsapparatet.

– I et møte i konfliktrådet kan begge parter komme med sine synspunkter og behov. Sammen med en upartisk mekler vurderes mulighetene for å få til en løsning begge kan godta, skriver Wilberg.

Til sammen finnes det tolv konfliktråd over hele landet.

 NTB

Mann døde etter at han fikk for høy dose med cellegift

En mann i midten av 50-årene døde mandag på Haukeland universitetssjukehus etter å ha fått for høy dose med cellegift, ifølge sykehuset.

Dosen mannen fikk, var ti ganger høyere enn den han skulle hatt, skriver . Bergens Tidende

Selv om feilen ble oppdaget før han fikk hele dosen, var skadene så alvorlige at livet ikke sto til å redde.

– Dette er en tragisk hendelse for pasient og pårørende som vi beklager på det sterkeste. Våre tanker og medfølelse går til pasientens nærmeste, sier fungerende direktør Terje Nordberg på kreftavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus.

Saken er meldt til Helsetilsynet og politiet.

 NTB

Genmodifisert amerikansk sjokolade trekkes tilbake

Importøren Godtesjuk AS trekker tilbake sjokoladen «Reese’s 3 Peanut Butter Cups», som inneholder genmodifiserte materialer som ikke er godkjent i Norge.

Ifølge Mattilsynet er produktene innført fra Sverige og distribuert til et utvalg butikker i Sør-Norge, skriver Nationen.

Importøren er pålagt å bedre sine rutiner slik at de ikke importerer ulovlige genmodifiserte produkter til Norge. Ingen genmodifiserte næringsmidler er godkjent i Norge per 2020, og alle produkter merket med at de inneholder genmodifiserte ingredienser er derfor ulovlige å importere og selge.

I «Reese’s 3 Peanut Butter Cups» er ingrediensene sukker og soyalecitin laget av genmodifiserte råvarer, som er godkjent i EU, men ikke i Norge. Slike produkter importeres ofte til EU, for det europeiske markedet.

 NTB

Undersøkelse: Fire av ti har syklet beruset

Flere enn fire av ti har syklet når de har vært beruset, og to av ti dropper hjelmen.

Det fremgår av en landsomfattende undersøkelse Kantar har gjennomført for og Tryg Forsikring blant norske syklister som har syklet minst én gang eller mer det siste året. Trygg Trafikk

Ett av funnene er at nesten halvparten – 43 prosent – innrømmer å ha syklet i beruset tilstand.

– Når du drikker, svekkes dømmekraften, risikoforståelsen og reaksjonsevnen – og det mye fortere enn man tror. Da utgjør du en fare både for deg selv og andre. Derfor mener vi at folk bør tenke om sykkelen som de tenker om bilen: La den stå hvis du har drukket, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

54 prosent oppgir at de alltid bruker hjelm, og 19 prosent at de gjør det som oftest. Likevel er det fremdeles nesten to av ti – 19 prosent – av oss som sjelden eller aldri tar på oss hjelmen.

Det er på de korte turene at de fleste oftest dropper hjelmen. På toppen av lista er turer til butikken og andre ærender med 45 prosent, fritidsturer med 30 prosent og andre småturer med 28 prosent

 NTB

Kvinne i 20-årene død etter drukningsulykke

En kvinne i 20-årene døde på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø søndag kveld etter å ha blitt hentet opp fra Kistefossen i Salangen.

– Kvinnen omkom søndag kveld, opplyser pressevakt Solveig Jacobsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge til NTB mandag morgen.

Pårørende er varslet.

Politiet fikk melding om en savnet person i Salangselva klokka 20.50 søndag kveld, og det ble iverksatt en redningsaksjon. Luftambulanse fra både Tromsø og Evenes ble sendt til stedet, og dykkere ble satt inn i søket.

Operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt opplyser til at kvinnen satt sammen med en annen person på et flytedyr, som veltet i elva. Den andre personen kom seg på land, tok seg opp til bebyggelse i nærheten og ba om hjelp. Nordlys

Klokka 21.53 opplyste politiet at en person var lokalisert og fraktet til UNN i Tromsø med luftambulanse.

– Hun ble funnet på nedsiden av Kistefossen, og ser da ut til å ha blitt tatt med elva ned dit da den er stri og stor nå. Det ble iverksatt førstehjelp på stedet, sier Kileng til avisa.

Salangselva renner fra Bones i Bardu og ut i havet i Sjøvegan i Salangen.

 NTB

Person hentet livløs opp av vannet ved Bjørvika i Oslo

En person er sendt til sykehus etter å ha blitt hentet livløs opp av vannet ved Bjørvika i Oslo mandag morgen.

Det var tilfeldig forbipasserende som ved 6.20-tiden varslet nødetatene om at en person lå livløs i vannet ved utløpet av Akerselva ved Dronnings Eufemias gate.

Personen fikk livreddende førstehjelp på stedet etter å ha blitt hentet opp, opplyser operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB. En times tid senere var vedkommende brakt til sykehus

Det dreier seg trolig om en mann, men denne opplysningen er ikke bekreftet ennå.

– Vi har gjort undersøkelser i området og vil følge opp saken videre. Uvisst hvordan vedkommende havnet i vannet, skriver politiet på Twitter.

 NTB

Innstilt ferje på sambandet Sølsnes-Åfarnes - normal drift fra kl. 17.25

Fjord1 opplyser at B-ruta på sambandet Sølsnes-Åfarnes er midlertidig innstilt. Det blir normal drift fra kl. 17.25.

En del ventetid må påregnes.

Slåssing i taxikø natt til fredag

Det skal ha vært knuffing i taxikøa ved trafikkterminalen i Molde sentrum klokka 01.30 natt til fredag.

En mann i 60-åra skal ha fått kuttskader i hendelsen.

– Det var beruselse inne i bildet her. Mannen som ble skadd, er ifølge vitner på stedet, den som startet det hele. Han hadde oppført seg aggressivt i køa, sier politiets operasjonsleder, Arild Reite.

En mann i 40-åra skal ha dyttet til mannen i 60-åra.

– Hendelsesforløpet er litt uklart, men han skal ha dyttet, eller slått, personen slik at han falt og fikk en kuttskade ved tinning/øyebryn, sier Reite.

Mannen ble kjørt til legevakt for sjekk.

– Mannen som dyttet, hadde forlatt stedet da politiet kom. Vi har innhentet navnet på denne personen, og oppretter en sak. Så får tida vise om dette er noe vi går videre med, sier Reite.

Fulle 15-åringer kjørt hjem av politiet i Molde

Rundt midnatt fikk politiet melding om at flere ungdommer hadde samlet seg på fotballbanen ved Langmyra skole. Noen av disse var også beruset på alkohol.

Da politiet kom til stedet, var det bare to gutter igjen.

– Det var to gutter på 15 år da politiet kom til fotballbanen. Disse var overstadig beruset og ble kjørt til foreldre. Politiet tok også en prat med foreldrene, sier politiets oprasjonsleder, Arild Reite.