– Det er sjelden vi sender ut varsel om ekstremvær. Vi sender som regel ut gule og oransje farevarsler og sparer de røde til når det virkelig gjelder, statsmeteorolog Unni Nilssen i Meteorologisk institutt til NTB.

Nå har meteorologene dratt fram sitt høyeste farevarsel. Det er nemlig ventet ekstreme vindkast flere steder langs kysten.

Vindkastene kan lokalt komme opp i hele 50 meter per sekund. Meteorologen sammenligner det med nyttårsorkanen som rammet Norge i 1992. Den rammet samme del av Norge med samme type ekstreme vindkast.

– Så vidt jeg kan se ser det ut til å bli samme vindretning som i 1992, så da kan man trekke litt paralleller til dét. Men det er jo vanskelig å si om det blir riktig så ille som det var den gang, sier Nilssen.

Flere berørte fylker

De røde farevarslene gjelder for deler av Nordfjord, Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland.

Ekstremværet treffer først ytre strøk i Møre og Romsdal og Nordfjord fra rundt klokken 12 onsdag.

– Så vil det gradvis bre seg nordover, og mot kvelden treffer det Nordland og inn i Helgeland. Også i Trøndelag kan det drøye mot kvelden, sier Nilssen.

Hun sier det også er ventet mye nedbør i tillegg til den kraftige vinden. I Nordland er det sendt ut gult farevarsel for svært mye snø, som gjelder fra midnatt natt til torsdag og ett døgn fremover.

– Farlig å være utendørs

Ekstremværet har fått navnet Ingunn, opplyser Meteorologisk institutt i en pressemelding.

De kommer med en rekke råd og instrukser som folk i områdene bør være klar over.

– Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett, skriver meteorologene.

Det er stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt, og høye bølger kan gi skade på bygninger langs strandsonen.

Man bes om å unngå å kjøre dersom det ikke er nødvendig. Dessuten bør man holde seg innendørs.

– Gjør hjemmet klart for et potensielt lengre strømbrudd, skriver meteorologene.