Før helgen kommer det et lavtrykk fra Sør-Norge som kan gi kraftig vind, men det er usikkert hvor dette vil treffe, ifølge vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes i Meteorologisk institutt.

– Det er fortsatt usikkert nøyaktig hvor, men på fredag kan det komme storm på steder hvor det bor mange folk, som for eksempel i Oslo, sier hun til NTB.

Meteorologene følger situasjonen og vurderer om de skal sende ut et farsvarsel når de vet mer om hvilke områder som blir rammet.

– Ikke reis fredag

I helgen er det både mange som starter vinterferien, og en del som avslutter den. Meteorologen mener reising til fjell og fjord skal gå stort sett bra, med ett unntak.

– Fredag er nok ikke dagen for å reise. Ellers bør man jo følge med på værforholdene og planlegge deretter. På Østlandet er det fortsatt mye is på veiene mange steder, sier Moxnes.

Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, deler av Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag har vinterferie denne uken. Resten av landet har ferie uken etter.

Skikkelig gråvær

Etter en solfylt onsdag flere steder i Sør-Norge, særlig på Østlandet, snur været på torsdag og fredag.

– Torsdag skal det regne på Østlandet. Det blir en skikkelig gråværsdag, og så kommer jo vinden på fredag, sier Moxnes.

Resten av helgen blir også grå i sørøst. I kystområdene skal det være rundt null grader, og det kan komme nedbør i form av regn. I fjellet hvor det er litt kaldere, kommer det snø.

Best i nordvest

I Midt-Norge og Trøndelag blir det mest sol i helgen, men også disse områdene preges av lavtrykket inn mot helgen.

Ellers blir det regn på lørdag i områdene sør for Stad, men søndagen blir bedre. Torsdag og søndag blir de beste dagene med mest sol på Vestlandet.

– I Sør-Norge blir været best i Møre og Romsdal denne helgen, sier meteorologen.

Mildvær i nord

Lavtrykket fra sør beveger seg nordover i helgen. Der Nord-Norge generelt får rolige værforhold inn mot helgen, preges lørdag og søndag i større grad av vind, sludd og snøvær på grunn av mildværet fra sør.

– I helgen kommer det vind fra sør og sørvest. I kyststrøk kan det komme sludd og regn på lørdagen, mens søndagen blir kaldere. Kanskje kommer det noe snø den dagen, sier meteorologen.

Nordland får litt mildere vær enn Troms og Finnmark. Ingen av dagene utpreger seg som spesielt solfylt i nord, men siden været er skiftende, kan det hende solen gløtter fram periodevis flere av dagene, sier Moxnes.

Foto: Jan Inge Tomren