Partiet opplyser om dødsfallet til det danske nyhetsbyrået Ritzau lørdag ettermiddag.

Pape Poulsen tok over et parti i krise da han entret rikspolitikken og ble leder i det lille Konservative Folkeparti i august 2014.

Den tidligere Viborg-ordføreren ble snart et kjent navn blant velgerne, og i 2016 ble han justisminister i Lars Løkke Rasmussens borgerlige koalisjonsregjering.

– Det finnes ingen ord som kan trøste, men bak mine tårer skjuler det seg en stor takknemlighet for et fint, men altfor kort liv, skriver Løkke, som i dag er utenriksminister, på Facebook.

Falt om på partimøte

Pape Poulsen ble rammet av hjerneblødning under et partimøte i Vejen fredag og brakt til Odense Universitetshospital. Men livet hans sto ikke til å redde, og han døde tidlig lørdag ettermiddag, opplyser partiets generalsekretær Søren Vandsø.

– Han falt om midt i det han hadde viet sitt liv til. Det politiske liv, som skulle skape et bedre liv for oss alle. Han var i ferd med å orientere oss om eldrepolitikk og utenrikspolitiske betraktninger, skriver Vandsø på partiets hjemmesider.

Høyre i sorg

En rekke av Papes politiske kolleger fra ulike partier på Folketinget delte lørdag kveld personlige minner om vennskap med Pape i sosiale medier, der kondolansene strømmet inn.

I Norge mottok Høyre beskjeden om Papes død med stor sorg, opplyser Erna Solberg.

– Altfor tidlig. Vi som har samarbeidet med ham i Norden, husker ham med glede og varme. Et tap for oss alle, skriver Solberg i en melding på X, tidligere Twitter.

– Han var en dyktig politiker og et godt menneske, sier Høyre-lederen til NTB.

Framgang

De Konservative regnes som Høyres søsterparti og var Danmarks fremste konservative parti på 1800- og 1900-tallet. Siden 1950-tallet har partiet sittet i en rekke borgerlige koalisjonsregjeringer, senest fra 2016 til 2019.

Det var i her Pape Poulsen fikk jobben som justisminister, selv om han først hadde avvist å gå i regjering siden partiet hadde hatt sitt verste valg på 100 år.

Han ledet Konservative Folkeparti til et godt valg i 2019 – 6,6 prosents oppslutning betød en dobling av stemme- og mandattallet fra forrige valg.

Mediestorm

Da Pape Poulsen i august 2022 erklærte seg som statsministerkandidat, lå partiet på målinger an til å få opp mot 16 prosent av stemmene i det kommende valget. Men fram mot valget i november stupte Papes og partiets popularitet parallelt med en mediestorm rundt hans privatliv og politiske dømmekraft.

Særlig kom ekteskapet med hans daværende mann Josue Medina Vasquez under lupen.

Søren Pape Poulsens privatliv hadde lenge vært gjenstand for oppmerksomhet fra danske medier. Han var den første åpent homofile partilederen i Danmark, samtidig som han var aktivt troende kristen og hadde ledet et menighetsråd. I 2021 ble han omsider gift med mannen han hadde vært forlovet med siden 2015.

Beklaget

I valgkampen i 2022 avslørte Ekstra Bladet at Pape hadde sagt feilaktige ting om sin ektemanns bakgrunn, blant annet at han var jøde og at hans onkel var president i Den dominikanske republikk. Pape beklaget og sa at han hadde viderebrakt opplysningene i god tro.

Få uker før valgdagen sa han at paret skulle skilles. De Konservative endte med en oppslutning på 5,5 prosent og ti av 179 mandater i Folketinget.

Utenriksminister og Moderaterne-leder Løkke Rasmussen sier etter dødsfallet at hjertet hans blødde da han fra sidelinjen så behandlingen Pape Poulsen ble utsatt for i perioden foran forrige folketingsvalg.

– Jeg kan ikke befri meg fra tanken om at det er resultatet av et for hardt politisk miljø og en kjærlig sjel, skriver Løkke.

Adoptivbarn

Søren Pape Poulsen ble født på nyttårsaften 1971 i Bjerringbro, midt på Jylland. Han ble adoptert som spedbarn av et bondeektepar, og utdannet seg som speditør og lærer. Sistnevnte utdannelse ble ikke fullført, men han jobbet likevel som lærer og etter hvert avdelingsleder i ungdomsskolen i Bjerringbro – noe han fortsatte med da kommunen ble slått sammen med Viborg.

Han meldte seg først inn i Konservativ Ungdom i 1987 og ble innvalgt i kommunestyret i Bjerringbro i 2001. Etter kommunevalget i 2009, det første i sammenslåtte Viborg kommune, sørget Pape for å bli valgt til ordfører. I dette vervet ble han raskt populær.