Onsdag ble tre rumenere pågrepet i Grandfjæra i Molde.

- De ble pågrepet gjennom et samarbeid mellom politiet i Nordmøre og Romsdal, på Sunnmøre og i Trøndelag, sier assisterende politimester Arnstein Nilssen.

De pågrepne er to menn og en kvinne, og de er pågrepet etter mistanke om tyverier. Saken er nå under etterforskning, opplyser Nilssen. Det har ikke vært flere pågripelser i Møre og Romsdal knyttet til mobile vinningsforbrytelser nå, men politiet frykter nå at det vil bli mer av det. Derfor kommer de nå med en oppfordring til folk.

- Vi gjør dette på bakgrunn av at det i det siste har vært mye mobil vinningskriminalitet, spesielt fra øst-europeere. Det har vært innbrudd både i hus, hytter og forretninger flere steder i Norge, sier Nilssen.

Han ber folk være ekstra observante og ta kontakt med dem med en gang de ser noe som kan betraktes som uvanlig aktivitet.

- Vi tror det er særlig østeuropeere som kommer til landet, som står bak. At disse flytter seg raskt rundt og så reiser ut igjen etter kort tid. Derfor ber vi folk være årvåkne, sier Nilssen.

- Hva mener du folk skal gjøre?

-  Vi oppfordrer folk til å være oppmerksom på uvanlig aktivitet. Det kan være biler som kjører rundt i nærmiljøet og rekognoserer, for eksempel. Noter bilnummer, biltype og farge – og gjerne en beskrivelse av personer og ring det inn til politiet, sier Nilssen.

- Det kan ikke bidra til å øke fremmedfrykt dette, da?

- Nei, det er jo den uvanlige aktiviteten man skal reagere på. Og det er en realitet at vi har disse bandene som reiser rundt og driver kriminalitet, sier Nilssen. Men han understreker at folk ikke skal ta loven i egne hender. Å ringe politiet vil være det riktige, presiserer han.

- Bør folk ta ekstra forholdsregler i sine egne hjem?

- Ja, det er viktig å låse dørene. Ikke slippe fremmede inn i sine hjem. Spesielt gjelder denne oppfordringen de eldre.

- Hvor stor er omfanget av denne mobile vinningkriminaliteten i Møre og Romsdal?

- Det vil jeg beskrive som beskjedent. Men vi ser at problemet øker i hele landet. Og også vi har fått det hit. Derfor oppfordringen om å være oppmerksom og gi oss beskjed.

- Frykter du at folk ikke ringer fordi de regner med at politiet ikke har ressurser til å prioritere dette?

- Til det vil jeg si at vi tar dette på alvor. Dette er en høyt prioritert oppgave hos oss, sier Nilssen.