KLEIVE: – Dette er ikke noen tilfeldighet. Jeg tok kontakt med Peder allerede for sju år siden med tanke på utstilling i 2017, sier Sigmund Skår, galleridriver og kulturentusiast på Kleive.

Hans aller første utstilling i september for 25 år siden var med Lars Christian Istad; et naturlig valg med kunstnerens røtter til indre Fannefjord. Siden har mange kjente kunstnere hengt på veggene på Kleive.

En ekstra bonus for Skår, som har sikret seg Istads sønn Peder til jubileet, er at dette blir utstilling nummer 80.

– En ære

Kunstneren selv har kjørt sine arbeid – en av steinskulpturene er minst 250 kilo tung – på en strabasiøs ferd fra hjemstedet i Hamburgsund i Bohuslän i Sverige, sammen med kona Anne og sønnen Herman (8).

Mye av monteringsarbeidet er gjort – før åpning lørdag gjenstår bare å henge opp maleriene til Peder Istad, som kanskje er mest kjent for sitt sine installasjoner i is.

– Et ærefullt oppdrag å få stille ut her. Og gøy å ha så lang tid til å forberede utstillingen, sier Peder Istad, som sjelden stiller ut. Faktisk har han ikke hatt utstilling i Molde siden 2003.

– Jeg kan dele året i tre. Fra november/desember og ut mars er jeg i full sving med is-oppdrag, og kan ha 15 mann i arbeid. Det er skikkelig rock’n’roll, og tungt fysisk, så etterpå pleier jeg å restituere med en maleperiode, etterfulgt av en utstilling i påska. Etter det igjen er det arbeid i stein, og så deltar jeg på konkurranser innimellom, forteller Istad.

Lærerne så aldri talentet

Istad forteller at han har blitt lite påvirket hjemmefra.

– Jeg ble aldri pushet i noen retning, men har foreldre som aldri var bekymret for at jeg ville satse på kunsten, sier Istad, som var faren, Lars Christian, sin assistent fra han var 14 år.

– Min far var inkluderende og diskuterende, og lot meg komme med innspill. Ikke alle kunstnere gjør det. Og vi sprang mye på gallerier, husker Peder.

På skolen ble han ikke sett på som noe kunstnerisk talent.

– Jeg fikk aldri noen positive tilbakemeldinger. Jeg tegnet jo ikke epler, men halvabstrakte, rare ting, forteller Istad, som faktisk har gjort en ustmykning i nærområdet - en fabeldyr-skulptur på Kleive skole.

Jobber som en jazzmusiker

I dag er Peder Istad en etablert og anerkjent kunstner, med flere oppdrag og forespørsler enn han egentlig rekker over. Han forteller at han tilnærmer seg arbeidet vekselsvis som en jazzmusiker, i fri improvisasjon, for i andre arbeid å ta løs med nøyaktig presisjon etter oppmålte tegninger.

– Jeg jobber mye prosjekt, og gjør store arbeid både i Norge og Sverige, forteller Istad.

– Savner du Romsdal?

– Jeg elsker romsdalsnaturen, og er skikkelig patriot. Jeg jobbet med Nerland steinindustri på Eide i sommer. Reisen dit var helt lyrisk, forteller Peder.

– Får vi se noen av dine skulpturer smykke ut Molde?

– Det ville jo vært en drøm, sier Istad.

Åpning lørdag

Jubileumstutstillingen åpner lørdag 9. september kl. 14.00, på kvelden blir det konsert i Gallerikjelleren fra kl. 22.00 med André Gussiås band og Bech/Skeidsvoll.

– Blir det 25 år til med galleri?

– Hehe. Jeg har i hvert fall booket utstillinger fram til september 2019, sier Sigmund Skår.

Som driver galleri der ingen trodde det var mulig.