Eide: – Etter at Romsdals Budstikke skrev om det nye visningsskiltet som ble satt opp 1. februar, har jeg fått veldig mange henvendelser både fra bygdefolk og utflytta personer fra kommunen. Alle er veldig skuffa og sinte på navneendringen. «Dere må ikke finne på å gi dere», er oppfordringer jeg får, forteller Anders Vassgård til Romsdals Budstikke.

Han har vært bygdas talsmann i navnestriden gjennom flere tiår. I bygda bor det rundt 30 personer.

– Gjøres urett

– Vi er klar over at videre aksjon er ulovlig og kan straffes, men vi mener at det er en mye større urett at de har endret et navn som vi har hatt i flere hundre år, og som hele kommunen med noen få unntak vil ha. Det har ingen hensikt å påtvinge oss et nytt navn (Vasskor og Vasskorvegen) som adresse når ingen vil skrive eller bruke det. Vassgård er navnet, og adressa er Vassgårdvegen, slår bygdetalsmannen fast.

Kompromisset

Han reagerer på kompromisset som Kartverket har kommet fram til.

– De mener tydeligvis at de kan komme med et lite kompromiss (Vasskor i stedet for Vasskord), og så er alt i orden. Men det er det ikke.

– Så mangt på dialekt

Anders Vassgård merket seg også kommentaren til Helge Sandøy i Språkspalten i Romsdals Budstikke sist lørdag, der professoren tok for seg temaet stedsnavn.

– Sandøy har sikkert rett i en del av det han skriver, men på dialekt blir navn til så mangt. Noen sier Vasskor, men mesteparten sier Vassgår. Et par andre eksempler er Løngsta og Molle. De har mye bra arbeid foran seg her, disse byråkratene, bemerker Vassgård.

Ikke knytt til Vasskor

– Da våre forfedre flyttet til bygda, tok de etternavn etter navnet på stedet, enten de het Hansen eller Jensen. Og det skjedde for mange hundre år siden. Vi har nok levd i en stor misforståelse veldig lenge, her i bygda. Jeg var så dum at jeg trodde et stedsnavn skulle si noe om stedet. Vi har et vatn her, og gardene ligger rundt vatnet – derfor Vassgård. Vasskor er et navn som ingen forbinder med oss. Ikke rart det blir krig, legger han til.

– Er det aksjoner på gang?

– Mange sier til meg at skiltet kommer vekk. Det kommer til å skje noe, slik jeg tolker stemningen.

– Hva vil skje?

– Mange sier de vil male over. Folk som ikke bor her sier de vil gjøre det når de kommer på besøk.

– Har du kontroll med det som eventuelt vil skje?

– Ja, jeg er helt sikker på at de vil si fra til meg først.

– Om de sier fra, hva vil du gjøre?

– Jeg skal godt stå ansvarlig. Jeg er beredt til å ta straffa som måtte komme. Jeg ser for meg at det blir mange middager på Hustad (fengselet. red.anm.), sier Anders Vassgård.

Aksepterer ikke adressa

Navnesaka stikker djupt for Anders Vassgård.

Når han mottar post fra det offentlige som bruker adressa Vasskorvegen, returnerer han posten med beskjeden «adresse ukjent», forteller han.

– Jeg kan ikke akseptere navneendringen, er hans beskjed.