– Vi kom på 7. plass i NM-kvaliken, så en NM-plassering mellom 5. og 7. plass ville vært fantastisk, sier Inger Line Hammerøy, som sammen med Arne Eide er trenere for juniorpartiet i Elnesvågen turnforening.

De åtte jentene, pluss en reserve, har kvalifisert seg til NM i Hønefoss 29. april i kategorien frittstående.

– På kvaliken gikk de 15 beste av 48 tropper videre. Programmet består av både dans og turn, med balanse- og kraftelement, som krever styrke. Troppsturn skal være synkron og bevegelsene må utføres likt, sier Hammerøy.

Terping

Helene Høstmark (16) har turnet siden hun var fire år. Dette blir hennes tredje NM.

– Det er første gang jeg er med i frittstående, så nå er det mye terping på å få fine bevegelser helt ut i fingrene. Jeg satser på at det går fint, sier hun.

– Dere har trent sammen i mange år, gir det noen fordeler?

– Ja, det blir lettere å samarbeide, og vi blir mer synkrone når vi kjenner hverandre så godt, sier Høstmark.

Flere gymnaster

Elnesvågen turnforening økte medlemstallet for turnere og trenere fra 160 til 189 fra 2015 til 2016. 14 av de 26 trenerne er aktive gymnaster. Konkurransepartiet består av 25 gymnaster, mens saltopartiet (11-16 år) og breddepartiet (3-10 år) har til sammen 150 gymnaster.

– Vi fikk en del nye gymnaster etter at vi arrangerte barnekretsturnstevnet i fjor. Der fikk vi vist oss fram, noe som ga flere lyst til å bli med. Vi må ha bredde for å ha topp, sier styremedlem i turnforeninga, Veronica Settem Gule.

Overskudd

Stevnet var innbringende også i form av klingende mynt. Klubben satt igjen med drøyt 200.000 kroner i overskudd etter arrangementet.

– Det skyldes stor dugnadsinnsats og god organisering, og vi er veldig fornøyd med dette. Nå har vi investert i nytt utstyr, sjøl om det gir utfordringer med tanke på lagerkapasitet. Vi må jo ta inn og ut utstyret for hver trening, sier Gule.

Ønsker mer halltid

Klubben har kjøpt inn to barnetrampetter, en skråkilematte, firedelt skumkasse, tilløpsbane for trampett og tumbling, flere landingsklosser, stativ for saltorulle og selestativ hvor gymnasten kan trene på saltoer med skru.

– Dette er et løft for turnforeningen, sier Gule.

– Det er en stor fordel for turnerne å trene på det samme utstyret heime som de møter i konkurransen. Investeringene er flott også for bredden i klubben, det er artig å komme i en hall med masse utstyr. Samtidig: Vi skulle ønske vi hadde mer halltid. Det er en utfordring at vi bare har to treninger i uka, sier Hammerøy.

– Nylig tok rekruttene gull i frittstående fra Opplandspokalen og dere har kvalifisert dere til NM for tredje gang på få år. Hvorfor gjør dere det så godt?

– Jeg må skryte av trenerne, de har gjort en veldig fin innsats. Gymnastene har vært treningsvillige og gitt det ekstra som skal til. De er med å drar hverandre opp. Når gymnastene er på et jevnt høyt nivå er det lettere å prestere, sier Gule.

I mai venter Rola turnfest i Asker, der klubben også skal ha med seniorer. 10. juni er det nytt barnekretsturnstevne.

– Vi tar med 80 gymnaster til Ålesund. Deltakere fra seks til 20 år er med på fellesdans. I fjor vant vi stevneprisen, målet er å gjøre det like bra i år, sier Gule.

Emma Ming Sørgaard Lie (11) tar salto i det nye selestativet, og sikres av Matilde Nerland Myren og Frank Vatne. Apparatet sparer trenere for slitasje. Foto: Rigmor S. Hagen