– Vi er heldige som har utbyggere som satser på denne måten, hvor man både ivaretar det gamle – og bygger nye, små leiligheter som det er behov for. Dette er en utbygger som har gravemaskinene klare, og som vil starte opp uten å ha solgt en eneste leilighet på forhånd, sa leder i plan- og utviklingsutvalget Roar Beck (H) til Romsdals Budstikke etter tirsdagens møte.

Endret nei til ja

Det store temaet var hvorvidt politikerne ville følge administrasjonens innstilling om å si ja til ombyggingen av Gjestestova til leiligheter og nei til nybygget i Øvre veg på grunn av en for dominerende fasade mot vegen og for lav kvalitet på utearealet.

Ble gratulert

Det var en fornøyd daglig leder Trond Lønseth i Gjestestova AS, som fra tilhørerbenken fikk se at prosjektet gikk i boks.

Et alternativt vedtak fra Høyre fikk alle partienes støtte, der begge prosjekt gis grønt lys, forutsatt at «de visuelle kvalitetene ved fasaden mot Øvre veg forbedres i samarbeid med tiltakshaver».

– Dette kan bli veldig bra. Gata har allerede et «sjøstygt» bygg, nemlig Krisesenteret, så det er vi sjøl som må skjerpe oss på hva vi tillater, sa Terje Tovan (BOR).

Dermed ble det dispensasjon fra både regulert byggegrense i Øvre veg og krav til uteareal for prosjektet (se faktaboks).

– Et kjempeflott prosjekt! Storgata holder på å dø ut. Vi er ganske desperate etter å fylle opp med folk i etableringsfasen – før de får barn – og de etter at barna har flyttet ut. Det er akkurat dem som bruker byen! sa Sindre Pedersen (Frp).

Etterpå vanket gratulasjoner til Lønseth fra politikere.

Måtte vise høg kvalitet

Debatten om kvaliteten på det pålagte utearealet mellom Gjestestova og lavblokka i Øvre veg 10–12 uteble i stor grad. Administrasjonen hadde på forhånd påpekt at den skjønnsmessige vurderingen vil legge premisser for hele sentrumsområdet, siden man er inne i en ny kommunedelplan.

Seksjon arealplan i kommunen har påpekt at kun balkonger og en gressplen ikke er nok for å kompensere for at prosjektet med sine 22 kvadratmeter er under halvparten av hva som anbefales av uteareal per leilighet, ifølge ny kommuneplan. Dermed måtte utbygger vise til «en høgere kvalitet».

– Jeg har vært litt vaktbikkje når det gjelder uteområder. Uavhengig av hva administrasjonen eller utbygger mener om hvem som skal bo hvor, er den faktiske situasjonen at det ikke er barnefamilier som kommer til å være kundene her. Molde har behov for denne typen boliger, unntatt av barn da. Det er et flott prosjekt, roste Frank O. Sæther (Ap).

– Universell utforming er viktigst. Jeg kan faktisk se for meg barnefamilier her, men det krever gode parker. I byer går man jo til parkene for å være ute, sa Kim Thoresen-Vestre (SV).

– En så stor by er vi ikke akkurat, kvitterte Sæther.

– Bør likebehandle

Etterpå spurte Romsdals Budstikke Beck om hva han tenkte om fraværet av debatten om kvalitet på utearealet i Øvre veg:

– Jeg tenker at det var en skjevfordeling av administrasjonen å se så forskjellig på de to byggene. Mens Gjestestova nærmest slipper uteareal, skulle det stilles strenge krav til nybygget i Øvre veg. Vi vektla, slik som utbygger, at man kan bruke parken og leikeplassen ved kirka, og nede ved kinoen, sier Beck.

Etter tirsdagens vedtak skal lavblokka i Øvre veg ha et 266 kvm fellesareal med hekk/markering som skiller privat og felles areal, samt sittegruppe og eventuelt leikeapparat.

– Hva som er felles og hva som er privat av dette får utbygger og byggesaksavdelingen komme tilbake til, sier Beck.

Uteområdet her i grønt, mellom Øvre veg og Gjestestova, er 22 kvm per leilighet, under halvparten av det anbefalte utearealet på 50 kvm per leilighet. I sentrum kan man imidlertid fravike dette ved å vise til høg kvalitet, samt andre uteområder i nærheten. Foto: Illustrasjon: BBW Arkitekter
– Det viktigste for meg var at vi ikke forskjellsbehandlet krava til de to byggene i prosjektet. At Øvre veg skulle stoppes av for lite uteareal, var ikke rimelig, sier leder Roar Beck (H) i plan- og utviklingsutvalget. Foto: Bjørn Brunvoll
Politikerne var enige om at de 44 leilighetene i nye Gjestestova og Øvre veg 10–12 er akkurat hva byen trenger. De sluttet seg til Høyres forslag om dispensasjon fra plan- og bygningsloven og kommuneplanen. Foto: Bjørn Brunvoll
– Dette er et kjempeflott prosjekt som vil revitalisere sentrum, sa Sindre Pedersen (Frp) og påpekte at det passer for innbyggere uten barn og der barna har flyttet heimefra. – Det er akkurat dem som bruker byen! sa han. Foto: Bjørn Brunvoll