For et par uker siden besto Jørgen Sekkenes fagprøven i industriell overflatebehandling med svært godt resultat. Det hadde de færreste trodd for bare et par år siden. Da var Sekkenes ekstremt skolelei.

Han hadde skyhøgt fravær på skolen og var i ferd med å falle helt utenfor. Både han sjøl og de fleste rundt han hadde gitt opp håpet om at han skulle greie å få seg en utdanning og jobb.

–Ingen vits

– Jeg hadde masse fravær. Det gikk utover karakterene, og det gjorde det enda vanskeligere å gå på skolen. Til slutt hadde jeg så mye fravær at det var liksom ikke noe vits i å gå på skolen i det hele tatt, forteller Sekkenes om tida på Romsdal videregående skole. Framtida torde han nesten ikke tenke på.

– Jeg så for meg at jeg ikke ville få meg noen jobb. Jeg prøvde å ikke tenke på det, sier 21-åringen fra Sekken.

Men takket være en lærer som ikke ga opp, så fikk Sekkenes våren 2015 mulighet til en seks ukers utplassering hos Brunvoll i Molde.

– Jeg takket ja til den med en gang. Alt var bedre enn skolen.

Tvil

Det var imidlertid under sterk tvil at Brunvoll tok inn Sekkenes. Stort fravær og svake karakterer gjorde at Brunvoll var skeptisk.

– Fravær er noe vi er veldig lite glad i. Vi er en produksjonsbedrift som leverer et topprodukt i verdensklasse. Da kan vi ikke tillate oss å ikke stille krav. Vi er nødt til å være pålitelig, vi må ha en stabil og pålitelig arbeidsstokk. Så vi var i tvil, sier HR-leder Marthe Outzen hos Brunvoll.

Vendepunkt

Men utplasseringen ble et vendepunkt. Et nytt miljø, tydelige rutiner, nye arbeidsoppgaver og ikke minst håpet om en framtidig lærlingeplass gjorde at Sekkenes skjerpet seg.

Han gjorde et såpass godt inntrykk at han etter hvert ble vurdert som lærling i industriell overflatebehandling – et helt nytt lærefag hos Brunvoll. Men først måtte han skrive under på en avtale om at han måtte gå de neste månedene på skolen uten fravær.

– En slik avtale skriver vi nesten aldri. Men i dette tilfellet gjorde vi det. Vi hadde tro på Sekkenes, men han måtte vise at han hadde endret seg, sier Outzen.

Sekkenes gikk de neste månedene på skolen uten fravær.

– Jeg hadde fått en helt annen motivasjon. Jeg så at det var håp, sier Sekkenes som takker lærer Per Einar Johansen på Romsdal Videregående for at han sto på for å få til en utplassering hos Brunvoll.

Ansvar

På Brunvoll har Sekkenes gått læretida med Knut Inge Astad som arbeidsleder.

– Vi skjønte raskt at Jørgen hadde veldig gode evner. Han har vært en kjempefin tilvekst for oss. Han tilfører oss veldig viktig fagkunnskap, og er en person jeg tror kan få enda mer ansvar i framtida, sier Astad.

Sekkenes er nå den første i Brunvolls historie med dette fagbrevet.

– Det var en stor lettelse å få fagbrevet, sier Sekkenes, som nå skal jobbe hos Brunvoll til han skal i militæret fra nyttår. Så er målsetting både til Sekkenes og Brunvoll at han skal tilbake i jobb hos Brunvoll. En helt annen framtid enn han så for seg for noen år siden.

-Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan situasjonen hadde vært om ikke denne muligheten hadde dukket opp.

Samfunnsansvar

Brunvoll har i år 22 lærlinger.

– Vi er av avhengig av lærlinger for å sikre en stabil arbeidskraft med riktig kompetanse. I dag har vi 87 ansatte som har vært lærlinger hos oss tidligere, over halvparten av produksjonsstaben på 150, sier Outzen.

Brunvoll tar inn flere lærlinger enn de trenger sjøl.

–Fordi vi som en stor bedrift har et samfunnsansvar på dette området.

Vegleder Knut Inge Astad (til høgre) så tidlig potensialet i Jørgen Sekkenes til tross for veldig høgt fravær og dårlige karakter fra videregående. Foto: Erik Birkeland