Det ble klart etter møte i kommunestyret sent torsdag kveld. Vedtaket ble gjort med 10 mot 9 stemmer, der Arbeiderpartiet kom med forslaget og deres rene flertall ble avgjørende.

Innbyggerne på de tre øyene mener at de har større tilhørighet til Romsdal og Aukra kommune enn en eventuelt storkommune på ytre Sunnmøre. Dette ble det ikke gehør for. Sandøy kommune har nylig sendt henvendelse til Aukra med forespørsel om de har interesse av å gå i dialog om å ta over de tre øyene. Men nå synes en slik overtakelse helt uaktuelt.

Venstre kom med forslag om å vente med en endelig avklaring på muligheten for å skille ut de tre øyene til en har fått en endelig tilbakemelding fra Aukra kommune. Dette fikk bare fire stemmer.

Høgre kom med forslag om at en parallelt med den pågående prosessen om regionkommune på Sunnmøre også skulle se på mulighetene for og konsekvensene av å fortsette som egen kommune. Dette var det enighet om i opposisjonen. Men det ble nedstemt av Arbeiderpartiets flertall i kommunestyret.

Blir litt merkelig

Ordfører Bernhard Riksfjord i Aukra er overrasket over vedtaket i Sandøy kommunestyre, der de har besluttet at det er uaktuelt å gi fra seg øyene Ona, Orten og Sandøya. Nå vil han vurdere hvordan forespørselen fra Sandøy kommune skal håndteres.

- Jeg har fått mail fra ordføreren i Sandøy med hva som ble utfallet og vedtaket av deres behandling i arbeidet med kommunereformen torsdag kveld. Nå må jeg tenke meg om og se hva vi vil gjøre før formannskapets møte i neste uke.

- Men realiteten i saka er nå klar. Det er egentlig litt merkelig når vi får en henvendelse fra Sandøy kommune, der de ber oss vurdere om det kan være av interesse å utrede overtakelse av Ona, Orten og Sandøya. Vi har sagt at Aukra skal ta opp dette til behandling. Det har jeg vært positiv til, og rådmannen har lagt fram ei positiv innstilling til politisk behandling.

- Men før vi får vurdert saken, kommer vedtaket i Sandøy om at det er uaktuelt å gi fra deg øyene. Det skjer før de får utfallet av vår behandling av henvendelsen. Kommunestyret i Sandøy er i sin fulle rett å fatte vedtak om dette. Men ut fra forespørselen blir tidspunktet merkelig, sier Riksfjord.

Han vet ikke hva formannskapet vil ende opp med. Alternativene er å gi tilbakemelding om at Aukra fortsatt er åpne og positive. Eller kort og godt trekke saken siden vi har fått dette vedtaket i Sandøy kommunestyre. Det er ingen tvil om at det er ei sak som engasjerer. Det har vært mange telefoner fra nabokommunen etter at vedtaket i Sandøy ble kjent, innrømmer ordføreren i Aukra.