Stiftelsen Navitas hadde på slutten tre medarbeidere, og holdt til på toppen av Sparebank 1 SMN-bygget i Storgata.

Oljenedturen blir oppgitt som bakgrunn for styrets beslutning om å legge ned Stiftelsen Navitas, og melde oppbud.

Navitas hadde sitt utspring i Leverandørnettverk Ormen Lange (LOL), som ble etablert i 2003. Etter at Nyhamna-utbyggingen var ferdig ble LOL omdannet til et nasjonalt leverandørnettverk, under navnet Leverandørnett Olje og Gass (LOG). Seinere skiftet det navn til Navitas og ble stiftelse.

Navitas hadde i fjor inntekter på 3,2 millioner kroner og et underskudd på 592.321 kroner. Stiftelsen hadde ved årsskiftet 6,4 millioner kroner i bokført egenkapital og 16,4 millioner kroner i gjeld. Stiftelsen hadde ikke som formål å drive økonomisk virksomhet med tanke på overskudd.

Oljeprisfall

– Fallet i oljeprisen i 2014 har medført utsettelse av prosjekt, innkjøpsstans og generelle kostnadsreduserende tiltak for aktører i olje- og gassindustrien. Dette, i kombinasjon av at det har vært ressurskrevende å framskaffe informasjon av nødvendig omfang og kvalitet for forretningsområdet «findcontracts.no», har påvirket stiftelsens virksomhet svært negativt, sier administrerende direktør Ingrid Sara Grimstad Amundsgård i et orienteringsskriv som er sendt til samarbeidspartnerne til Navitas.

Manglet kapital

Hun opplyser at styret i juli i år besluttet å utarbeide en ny forretningsmodell for stiftelsen. Den ble presentert for samarbeidspartnerne den 19. august i år.

– Til tross for at det ble oppnådd bred enighet om hovedlinjene i en slik forretningsmodell, har en ikke lykkes i å få tilført nødvendig kapital for å gjennomføre planen og dermed sikre videre drift. Dette sjøl om en har høstet stor anerkjennelse for pionérarbeidet med utviklinga av «findcontracts.no», og at Navitas har hatt bred støtte i petroleumsnæringa for sin virksomhet, sier Grimstad Amundsgård.

Det var olje- og energiminister Tord Lien (Frp) som på oljemessa ONS i Stavanger i fjor åpent findcontracts.no. Navitas fikk sterk ros for det nye nettstedet fra Tord Lien, som oppfordret bransjen til å bruke det.

Nye aktører?

Ingrid Sara Grimstad Amundsgård  håper det finnes nye aktører som ønsker å overta og videreføre findcontracts.no, som har blitt en viktig formidlingskanal for olje -og gassnæringa.

Navitas var en uavhengig organisasjon som arbeidet for større åpenhet og utvikling av mangfoldet i norsk petroleumsindustri. Det har primært skjedd gjennom informasjon om planer og kontrakter, samt kompetanseutvikling av leverandører.