Molde brann- og redningstjeneste har nå fullført og oppsummert årets Aksjon boligbrann i Aukra, Eide, Midsund, Molde og Nesset.

Det var Røykvarslerens dag 1. desember som markerte starten på den årlige kampanjen Aksjon boligbrann. Denne dagen er etter hvert godt innarbeidet som påminning om årlig batteribytte og sjekk av status for varslingen i boliger, skriver Molde brannvesen i en pressemelding.

300 sa ja til kontroll

De opplyser at rundt 300 husstander i Molde brann- og redningstjenestes område, sa ja til tilbud om kontroll av brannsikkerheten i heimen.

- Siden det fra årsskiftet kom skjerpede krav til dekning med røykvarslere, har vi hatt ekstra fokus på varsling under årets boligkontroller, sier Jon Børge G. Horneland. Han leder forebyggende avdeling i Molde brann- og redningstjeneste.

Alle skal ha

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg. Nytt av året er at man må ha minst én varsler i hver etasje.

I tillegg skal det være røykvarsler som dekker kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

- Avhengig av hvordan boligen er utformet, vil de nye krav kunne medføre behov for flere røykvarslere. Der det er nødvendig med flere, bør de kobles sammen slik at alarmen høres tydelig på oppholdsrom og soverom med lukkede dører, sier Horneland.

Mange kjenner ikke nye krav

Boligbesøkene i årets aksjon viser at de nye og skjerpede kravene er ukjent for mange.

- Vi går nå inn i årets mest brannfarlige periode. Så langt i desember har seks personer omkommet i brann i Norge. Så det er ekstra bekymringsfullt at for mange har mangelfull røykvarsling. Halvparten av alle boligbranner oppstår om natta, og du har bare noen få minutter til å komme deg ut, sier Horneland.

Han råder folk til å koble røykvarslerne sammen, så alle piper samtidig ved brann.

- Det kan gi deg verdifull tid til å evakuere, og være med på å redde ditt eget og andres liv, sier Horneland.

Røykvarslere har begrenset levetid

Røykvarslere har normalt en levetid på ti år. Inntrykket etter årets aksjon er at mange har røykvarslere som er eldre enn 10 år, skriver Molde brann i pressemeldinga.

- Vi anbefaler at røykvarslere eldre enn 10 år, byttes ut, sier Horneland.

Røykvarslere er normalt merket med produksjonsår, så man kan sjekke sjøl.

Her er de nye kravene:

  • Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere.

  • Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.

(Fra forskrift om brannforebygging.)

Kravene til brannvarsling i private boliger er blitt strengere for å hindre boligbranner som ofte ender i tragedie. De nye kravene er ukjente for mange. Foto: Illustrasjonsfoto: Ørn E. Borgen / SCANPIX