Ingvill Aasheim (15) fra Isfjorden var fredag på plass i kinosalen Blåstolen i Rauma kulturhus sammen med hele klassen sin, 10 c ved Åndalsnes ungdomsskole.

– Jeg er veldig spent på hvordan den ble, sa Ingvill før den én time lange naturfilmen ble snurret i gang.

Filmen, som sendes i Ut i Naturen på NRK1 klokka 19.45 kommende tirsdag, viser reporter Jannicke Susann Farstad på tur med tidenes yngste Fjelldronning, Ingvill Aasheim og fjellfører Halvor Hagen.

Se en smakebit fra programmet her! (Artikkelen fortsetter under videoen)

En drøm

Farstad, som alltid har vært på jobb for NRK i fjellfestivaltider, har lenge hatt en drøm om å bestige de sju toppene som skal til for å kunne kalle seg Fjelldronning eller Fjellkonge, et konsept Norsk Fjellfestival står bak. Ingvill, med sin klatremamma Ragnhild Amundsen og eventyrerpappa Stein P. Aasheim fikk denne tittelen allerede som 12-åring.

– Man er i en helt annen verden når man går på fjellet, sier Ingvill i filmen mens hun går med fjellvante steg mot toppene.

Høydeskrekk

Kamera følger turkameratene i motgang og medgang på turene som ble gjennomført i løpet av noen helger i fjor sommer. Her er Juratind, Store Venjestind, Kongen og Dronninga, Store Trolltind, Romsdalshorn og Kvanndalstind. Det viser seg at Ingvill har litt høydeskrekk og innimellom bannes det både høgt og lenge – til stor forlystelse fra salen.

– Magisk! Bilder og historier både fra Ingvill og Stein P. om turene da hun gikk dem for fire-fem år siden er med på å gi filmen en ekstra dimensjon. En ekstra dimensjon blir det også til de grader av filmingen som er gjort i lufta med gyrokamera. Det er tidvis nesten så man mister pusten.

Som Ingvill sier:

– Den naturen gjør jo at filmen blir helt magisk!

For etter at hun har sett det ferdige resultatet kan hun konstatere at det ble mye bedre enn hun hadde fryktet.

– Men det er jo litt rart å høre stemmen sin på film, sier hun, som er glad de hadde klippet bort området da hun gikk og sang for seg sjøl.

15-åringen hadde ikke forventa at hun noen gang skulle få spørsmål om å være med på noe sånt, og sa ja fordi det var noe hun ikke hadde vært med på det før.

– Akkurat det med at det var kamera med er jeg ikke så opptatt av, smiler hun.

God kjemi

Etter filmen forteller Jannicke Susann Farstad fra NRK om sin opplevelse.

– Vi hadde god kjemi med én gang, helt fra prøveturen vi tok, sier hun. De tok nemlig en prøvetur på egen hånd, der de gikk seg bort og gikk seg på en orm. Som man merker er det mye latter på turene, sa Farstad, som takket Ingvill for turfølget.

Rørt

I salen var, i tillegg til foreldrene, slekt og venner også nåværende leder for Norsk Fjellfestival, tidligere ledere, representanter fra Nordveggen og ordfører for dagen, Oddbjørn Wærås. D et manglet ikke på lovord etter at den én time lange naturfilmen var ferdig.

– Jeg er kjempeimponert og blir nesten litt rørt, sa mamma Ragnhild Amundsen, som syntes Ingvill hadde gjort en god figur.

For hovedpersonen sjøl ble det også sterkt, særlig da klassevenninne Live Aandal gikk fram på podiet og ga Ingvill ei lue som klassen hadde hekla.

– Veldig fint og veldig overraskende, sa en av hovedpersonene rørt.

– Verdt hver ei krone

– Da vi så opptakene, skjønte vi straks at det ikke var nok med en halvtime. Så filmen ble dobbelt så lang, dobbelt så dyr og dobbelt så god som vi hadde tenkt, sa prosjektleder og distriktsredaktør Hallstein Vemøy etter at rulleteksten var ferdig og applausen hadde stilnet.

En halv million kroner kostet filmen til slutt.

– Verdt hver ei krone, mener Vemøy.

– Det vi prøvde å formidle var at det er mulig å nå disse toppene også for vanlige folk og det tror jeg vi har lyktes med, sier han.

Gåsehud

Fjellfestivalsjef Solrun Sylte, for øvrig første fjelldronning av dem alle, var også med i filmen

– Jeg fikk gåsehud flere ganger. Dette er utrolig bra markedsføring for festivalen, så det spørs om vi må tilby gaiding på alle disse turene under årets festival.

Popcorn og brus: Er det kino, så er det kino. Ingvill Aasheim flankert av Daniel Stašauskait (t.v.) og Kristina Setnes Teige.
Stolt mor: Mamma Ragnhild Amundsen var veldig stolt over dattera etter premieren på Åndalsnes kino.
Sist, men ikke minst: NRK-teamet på vegg opp på siste topp, Kvanndalstind. – Den største opplevelsen, ifølge reporter Farstad. Foto: Fuglefjellet/NRK