MOLDE: Det sa en frustrert Gerda Tolaas (Sp) i saka om Moldes årsrapport for 2017.

– Nå er det slik at veldig mye er bestemt. Hva skal man stemme på når det er konstellasjoner som H, Ap, KrF og V og Gud vet hva. Hva har de oppnådd? sa Tolaas til kommunestyret og trakk fram sin lokale hjertesak:

– Se på resultatet

Høyres gruppeleder Gerd Marit Langøy kom raskt med svar:

– Hva samarbeidet har ført til? Det har ført til at vi har fått god kontroll på økonomien (se sak neste side, journ.anm.). Avtalen oss imellom er helt offentlig. Et viktig punkt der er at vi skal enes om et budsjett, og resultatet av det, ser vi her nå!

Tolaas svarte:

Sakner politisk verksted

SV etterlyste også mer debatt.

– Har flertallskulturen vi har vært vellykket? Kommunestyret og utvalgene kunne vært brukt til mye mer politisk arbeid. Jeg forstår at det meste er bestemt på forhånd, sa Bjørn Jacobsen.

– Jeg forstår at vi trenger begrensninger i taletid (kommunestyret har normalt 3 minutt per person, verkstednm.), men det kan virke som næringsliv på besøk har lengre taletid enn folkevalgte. Jeg tror Midsund og Nesset også vil like mest mulig «politisk verksted», sa han.

– Ikke hemmelige møter

Frøydis Austigard (V) mente det ikke var «lukkete møter»:

- Jeg føler virkelig ikke at det er det. Vi har lov og rett til å ta ordet med tre minutters taletid. Og vi kan også ta ordet flere ganger, slik Kåre Ellingsgård var flink til. At vi som har flertallet møtes «på kammerset», det er sjeldent. Vi gjør ikke vedtak der, heller. Som Langøy påpekte: Avtalen vår er offentlig. Da synes jeg det var litt dårlig gjort at det snakkes om «hemmelige greier» fra Bjørn Jacobsen, sa Austigard.

- Har man flertall, må man få ha så mange møter som man vil. Det er jeg enig i. Men det ligger et ansvar i å ha så stort flertall, svarte han.

Bekymret for skolen

SV trakk fram at skolen har betalt en høg pris for snuoperasjonen, ifølge årsrapporten.

– På drift rapporterer sju skoler om merforbruk, i hovedsak fra lønnsutgifter knyttet til ressurskrevende tiltak. De fem som bruker mindre enn budsjett, sparer dette på vikarbruk, påpekte Thoresen-Vestre og viste til skoleområdets egen beskrivelse av 2017:

– Driften har vært svært krevende for flere av skolene, hovedsakelig på grunn av nødvendige tiltak rundt elever/elevgrupper med større utfordringer. Rekruttering og vikarsituasjonen har vært krevende og de har reduserte innkjøp.

– Skriv avvik!

SV-eren minnet om at kommunens avvikssystem nå blir lettere tilgjengelig, på mobil:

– Hvis man kutter i ressurskrevende tiltak med å kutte vikar, så bryter man regelverket og det skal skrives avviksmelding. Det håper jeg de ansatte gjør, og jeg forventer at administrasjonen følger godt med.

Rammer de som jobber med folk

Margareth Hoff Berg (Frp) ba om flere sjukeheimsplasser.

– Vi har lett for å skjule oss bak at vi får ny helse og omsorgsplan og at vi åpner Nobel, men vi kommer ikke unna behovet for flere plasser.

– Ordføreren sier at det gode 2017-resultatet i hovedsak skyldes økte skatteinntekter og drift i tråd med budsjett, men den stramme drifta går utover noen. De som har mest merforbruk, er de som jobber med mennesker. Der er det en del skjebner, sjøl om vi samlet sett har en god tjeneste, sa hun.

Ordfører Dahl ba kommunestyret se lysere på ting:

– Det høres ut som om dere ikke er så fornøyde, men resultatet er på alle barometre bedre enn det vi la til grunn i budsjettet! Det skal vi være glade for, sjøl om det blir utfordringer.

SVs Kim Thoresen-Vestre pekte på at årsrapporten for 2017 tydelig viser at skolen lider under den økonomiske snuoperasjonen. Partikollega Bjørn Jacobsen til venstre. Foto: Sigrun L. Meisingset