MOLDE: At Hanne Marit Mordal Iversen skal studere sang, kommer ikke som noe sjokk på noen verken i eller utenfor den musikalske familien. For 20-åringen er mildt sagt arvelig belastet.

– Min mor, Marit Mordal, studerte også i Trondheim. Og bodde i Osloveien, samme gate som jeg skal flytte til. Snakk om å følge i fotsporene, humrer Hanne Marit over kaffen på Fole Godt.

Den store musikkfamilien

Hun har vokst opp både med foreldre som har holdt på med sang, kor og dirigering i Marit Mordal og Hans Iversen, og med tante, Lena Haugen Mordal, og onkel, Jens Kristian Mordal, sterkt engasjert i korpsmiljøet.

– I tillegg er tante og onkel våre nærmeste naboer. Så i store selskap er det alltid innslag fra familiekoret, forteller Hanne Marit, som synger i både Ensemble Dali og Norges Ungdomskor.

– Egentlig er det piano jeg har holdt på med. Sangen har alltid vært på si, sier Hanne Marit, som også har gått musikklinja på Molde vgs.

– Hva gjorde at du nå velger sang framfor piano?

– Året på Toneheim folkehøgskole var lærerikt på mange måter. Der så jeg den harde konkurransen blant pianistene. Samtidig fikk jeg skryt for sangen min, sier Hanne Marit, som er søskenbarnet til sopranen Beate Mordal.

– Har du blitt inspirert av henne?

– Ja, både av venner og avBeate, og det livet hun lever som frilanser, sier Hanne Marit, som likevel har en plan B i bakhånd.

– Å ta en bachelor i pianostemming. Pianostemmere er det jo et skrikende behov for...!

Livet i korps er over

Hanne Marit har allerede stått på programmet til en rekke konserter.

– Folk tar kontakt, og vil jeg skal synge, og det er jo veldig hyggelig. At andre får en fin opplevelse er det som gjør det verdt å synge. Og så er jeg glad i ulike språk, som man får synge mye av i klassisk , sier Hanne Marit, som skal synge Edvard Griegs Ved Rondane og Solveigs Sang med Molde Brass Brand i Bjørnsonhuset på nasjonaldagen, og har et prosjekt med Aukra kammerkor i sommer.

– Får vi fortsatt høre fra deg selv om du flytter til Trondheim?

– Ja, det håper jeg, da! Det kan jo hende jeg skal komme hjem til Stille Stund.

– Hva mer gjør du nasjonaldagen?

– Fram til nå har det vært korps for meg, jeg har spilt tverrfløyte, og tatt noen ekstra år i toget for onkel. Men i år er det slutt, altså. Nå blir det kun konserten i Bjørnsonhuset.

– Din tante, Lena Haugen Mordal, har tatt til orde for at korpsbarn bør få fri 18. mai. Er du enig i det?

– Ja. Jeg tror nesten ikke man kan forstå hvordan dagen er i korps før man har prøvd det. Opp klokka halv sju, gåing og venting og spilling på mange forskjellige steder. Det er nesten en 12-timers dag, og veldig slitsomt i uniformen, særlig for de aller minste, sier Hanne Marit.

– En viktig tradisjon

Randi Anita Dale i Molde Brass Band forteller at 17.maikonserten, som i år spilles for 27. gang, har blitt en viktig tradisjon på linje med Stille Stund.

– Denne konserten er rettet mot de som er spesielt glad i norsk, nasjonalromantisk musikk med et festpreg, sier Dale,

Helge Haukås er med som dirigent, mens Rolf Strand blir konferensier.

HVA: Festkonsert Molde Brass Band TID OG STED: 17. mai kl. 18.30 i Bjørnsonhuset

Kornettist og korpsleder Randi Anita Dale og dirigent og Jens Kristian Mordal i Molde Brass Band, her på en tidligere øving i det gamle kulturhuset. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen