Palmesøndagen brukte Magne Bugge til å skrive avskjedsbrevet til partiet han har representert i lokalpolitikken i 28 år. I brevet begrunner Magne Bugge hvorfor han maner at nok er nok, og melder seg ut av Høyre.

– Hva ble avgjørende for at du melder deg ut av Høyre?

– Det utløsende elementet var at Høyre og regjeringa vedtok at kraftselskap skal ha det som kalles en funksjonell deling. Det vil si at nettdelen og kraftdelen må være atskilt. For et lite selskap som Nesset Kraft AS, i likhet med mange andre mindre kraftselskap, vil det ikke være mulig å klare seg hvis man skal ha to administrasjoner i to bygg. Kostnadene vil bli så høye at slike små selskap bukker under, sier Magne Bugge til Romsdals Budstikke.

Bugge er sjøl ansatt i Nesset Kraft, men understreker at det ikke er sin egen jobb han er bekymret for.

– Jeg er 60 år og kan gjøre som jeg vil. Men jeg synes rett og slett det er trist å se hva regjeringens beslutning om kraftselskapene vil føre til. Det er så mange flinke og bra folk både i Nesset Kraft og andre kraftselskap som blir rammet av den nye bestemmelsen. Jeg frykter at det i Nesset blir igjen bare tre-fire montørbiler, resten blir styrt fra Molde. Og så kommer vi til å se at det blir brukt utenlandsk arbeidskraft til linjerydding, i stedet for lokal arbeidskraft, sier Magne Bugge.

Siden Bugge kom inn i lokalpolitikken i Nesset som varamann til kommunestyret i 1984, har han vært blant partiets fremste politikere. I to år var Bugge varaordfører i Nesset.

Nå tar han et generaloppgjør med partiet han forlater.

– Høyre må skjønne at de har stilt seg i spissen for å bygge ned distriktene. Kommunereformen betyr sentralisering. Tempoet i reformen er så høyt at man ikke aner konsekvensene av det man gjør, sier Magne Bugge.

Han markerer djup uenighet med ordfører Rolf Jonas Hurlen og andre i Høyre-gruppa i Nesset i synet på storkommunen Romsdalshalvøya.

– Kommunereformen kan føre til at gamle kommuner revner. Blir det Stor-Romsdal, frykter jeg at omlandskommunene til Molde blir tømt for kompetanse og kommunale arbeidsplasser. Da blir det heltidspolitikere og sentraladministrasjon i Molde, og noen få ansatte ute i distriktskommunene, sier han.

– Hvordan ser du konsekvensene for Nesset?

– Den aller største taperen i Nesset blir Eidsvåg sentrum. Eidsvåg kommer til å bli tappet for arbeidsplasser. Nesset Kraft blir nedlagt. Kommunehuset i Eidsvåg blir tømt for folk. Vi kan fort snakke om 30 til 50 arbeidsplasser som forsvinner fra Eidsvåg. Pluss tilhørende familiemedlemmer. Det vil igjen ha ringvirkninger for handelsstanden i Nesset. En slik utvikling vil jeg ikke være med på, sier Magne Bugge.

– Hvilket signal vil du sende til Høyre med utmeldingen din?

– De må skjønne at politikken de fører, e virker som en katalysator på sentraliseringen.

– Melder du deg inn i et annet parti?

– Det har jeg ikke tatt noen bestemmelse om. Inneværende periode er jeg vararepresentant til kommunestyret. Ved å stå helt uavhengig vet jeg at jeg ikke har noe annet bak meg enn min egen overbevisning. Avgjørelsen om å melde meg ut av Høyre ble et samvittighetsspørsmål. Jeg har brukt mye tid til å tenke meg om. Det siste halvåret har regjeringens politikk hardnet til. Derfor sier jeg at nok er nok, slutter Magne Bugge.