Det er trolig ikke mange 13-åringer i Norge som kan skilte med at de er eier av en splitter ny bil. Daniel Johansen fra Hjelset er nettopp det, bileier. Fredag vant han en helt ny Kia under fjellmaratonuka i Åre.

– Det ble vill jubel i publikum da jeg vant. Jeg ble utrolig glad og det kom noen gledestårer, sier Daniel Johansen.

– Vi kommer til å vinne

For å forstå hva som akkurat har skjedd må vi spole tida litt tilbake. Daniel Johansen er på ferietur i Sverige med sin mor, Linn Furesund, og flere i familien. De oppdager, ved en rein tilfeldighet, at det er fjellmaratonuke i Åre og bestemmer seg for å ta turen innom stedet, som er aller mest kjent for skisport.

– Vi tenkte vi skulle ta en tur til Sverige, og gjorde litt research før vi dro. Det var da vi oppdaget fjellmaratonet. Og vi så oss ganske raskt ut konkurransen hvor man kunne vinne en bil, sier Furesund.

Familien pakket sakene sine og satte i veg i retning Åre.

– Vi er en aktiv familie så dette var perfekt for oss tenkte vi, sier hun.

– Jeg sa til onkel på veg oppover at han eller jeg kom til å vinne bilen, sier Daniel.

Delta og fullføre

Konkurransen de deltok i heter Copper Trail 7k og ble avholdt onsdag 1. august. Det er et sju kilometer langt løp med en total stigning på 400 høgdemeter. For å ha sjans til å vinne hovedpremien, en splitter ny Kia, måtte man delta og fullføre løpet. 399 deltakere løpere kom til mål.

13 år gamle Daniel Johansen ble nummer 238, men vinneren av bilen var ikke førstemann i mål. Alle premiene i konkurransen, inklusive bilen, skulle loddes ut på torget i Åre.

Ti kopper – en rett nøkkel

På torget i Åre var det fylt opp med spente maratondeltakere. Arrangøren startet med å trekke ut ti startnumre. De som ble trukket ut skulle komme på scena. Da det kun var to plasser igjen på scena ble startnummer 530, Daniel Johansen, trukket ut.

– Spenningen økte betraktelig da han gikk opp på scena, forteller Furesund.

På scena sto ti kopper med hver sin nøkkel. I tur og orden skulle en og en deltaker velge en nøkkel og forsøke å åpne bilen.

Gledestårer

Klikk ... låst ... klikk ... låst. Slik fortsatte det helt til åtte av deltakerne hadde valgt sin nøkkel, og ikke greid å åpne bilen. Da var det endelig Daniel sin tur.

– Det var bare to nøkler igjen. Det var utrolig spennende, sier Furesund.

Daniel valgte en nøkkel og trykte på knappen for å åpne.

– Jeg trykte på knappen og så at det blinket i speilet. Da kom gledestårene. Det er den beste følelsen, sier Daniel.

En svensk bil

Det er ikke bare enkelt å vinne en bil i Sverige. Det kan by på flere problem og kostnader. Furesund forteller at arrangøren har vært svært behjelpelig med å prøve å løse dette.

– De skal forsøke å skaffe oss en identisk bil i Norge. Hvis de ikke greier det har de lovet oss at de skal kjøre den svenske heim til oss, sier hun.

Skal kanskje selge bilen

– Jeg tror ikke Daniel har bestemt seg helt for hva han vil gjøre med bilen. Jeg kan vel komme med gode råd, men det var han som vant så hva han vil gjøre med den skal han få bestemme sjøl, sier Furesund.

Det er en del år til Daniel eventuelt kan bruke bilen. Dette er noe han har reflektert litt rundt sjøl også.

– Det er mange år til jeg kan kjøre den sjøl. Og den vil synke mye i verdi innen den tid. Derfor har jeg tenkt litt på å selge den, sier han.

Daniel Johansen har ikke førerkort, men bil det har han. Foto: Privat