Fra nyttår er ikke Arnstein Nilssen politimester lenger. Når Nordmøre og Romsdal slås sammen med Sunnmøre til Møre og Romsdal politidistrikt, heter politimesteren Ingar Bøen, og sitter i Ålesund.

Men Nilssen får nok å gjøre. I 2016 skal han lede arbeidet i Nordmøre og Romsdal omtrent som i dag, fram til sammensmeltingen av de to politidistriktene er i havn også i praksis.

– Hva mener du om valget av Ålesund som hovedsete?

– Vi argumenterte for Kristiansund i høringsrunden. Slik ble det ikke. Men vi har ikke tenkt å gå inn i noen diskusjon om valget. Nå må vi brette opp ermene og jobbe sammen med Sunnmøre for å få til et politidistrikt som er så godt som mulig, og enda bedre enn i dag. Det er det som er hensikten med reformen.

– Hva er ansattes reaksjoner?

– Mange er skuffet og frykter for sine posisjoner, særlig på operasjonssentralen og i administrasjonen. Mange lurer på hva som nå vil skje med dem. Så vi må ta vare på folk, og gjøre det beste ut av situasjonen.

Skal spres rundt

Operasjonssentralen og politimesterens støttefunksjoner legges til Ålesund. Ellers, sier Nilssen, skal fagmiljø fordeles mellom byene.

– Og tjenestepersonell skal fungere som før, med etterforskning, synlighet i nærmiljøet, pass til publikum, og så videre. Folk flest vil nok ikke merke noe, sier han.

I dag har Nordmøre og Romsdal cirka 240 ansatte, Sunnmøre omtrent det samme.

– Håpet er at et samlet distrikt skal få flere ressurser, men det garanteres ikke, sier Nilssen. Det som er varslet, er ressurser til å håndtere flere asylsøkere.

Smeltes sammen

Det er nå jobben begynner for å forme det nye politidistriktet, sier Nilssen.

– Vi går inn i en interimsperiode der de to distriktene skal jobbe som før, mens det utformes ny ledergruppe, ny struktur, og plassering av fagmiljø. Styrka fagmiljø er mye av hensikten med nye politidistrikt, sier han, og nevner økonomi, vold i nære relasjoner og tilrettelagte avhør ved det nye barnehuset.

Det er anslått at prosessen vil ta mellom 6 og 12 måneder.

– Det blir mye forhandlinger og drøftinger, da tar ting gjerne lengre tid enn ventet, sier Nilssen.

– Er denne reformen riktig?

– Ja, det er en viktig prosess. Vi har nå felles mål med Sunnmøre om et mer robust politidistrikt.