To ulike utfall

Det var i fjor vår at en moldekvinne gikk til sak mot fylkeskommunen. Etter å ha jobbet ved Fylkeshuset i Molde i flere tiår, ble hun oppsagt i 2015. Kvinna, som er i 50-åra, mente oppsigelsen var ugyldig, og ønsket jobben tilbake.

Saka ble behandlet i februar i år. En enstemmig lagmannsrett mente oppsigelsen var ugyldig, og fylkeskommunen ble dømt til å betale kvinnens saksomkostninger på til sammen cirka 370.000 kroner.

I dommen fikk imidlertid kvinna kritikk for hvordan hun hadde opptrådt på arbeidsplassen. Det ble vist til at hun blant annet skal ha bidratt til konflikter med flere ledere. Lagmannsretten mente likevel at kvinna ikke skal bære dette ansvaret alene, da oppførselen kunne forklares med hvordan ledelsen hadde opptrådt.

Tror Høyesterett sier ja

Nå skal altså saka igjen føres inn for retten. Sylte opplyser at ankeerklæringen ble sendt til Høyesterett 12. mai.

– Tror dere Høyesterett sier ja til å behandle saka?

–Høyesterett vil kun ta anken under behandling dersom en dom i Høyesterett kan anses å få betydning ut over selve ankesaken, altså at den vil avklare prinsipielle spørsmål. Fylkeskommunen mener det er tilfelle her. I likhet med tingretten, la også lagmannsretten til grunn at den oppsagte hadde opptrådt svært kritikkverdig, slik at det i utgangspunktet var saklig grunn for oppsigelse. Da lagmannsretten likevel kom til at oppsigelsen var ugyldig, la de stor vekt på andre forhold, som lang ansettelsestid, mulig tap av AFP (avtalefestet pensjon journ.anm.) og at omplassering skulle vært vurdert ut over det fylkeskommunen hadde gjort, sier Sylte.

– Fylkeskommunen mener det har prinsipiell betydning å få avklart i hvilken grad arbeidsgivere må ta hensyn til slike forhold, når man vurderer oppsigelse av en arbeidstaker som har opptrådt svært kritikkverdig, fortsetter han.

Skuffet over anken

Kvinnens advokat sier at det er med stor skuffelse at de ser at fylkeskommunen anker.

– Vi hadde håpet at saka kunne bli avsluttet. Det ville vært det beste for alle parter om kvinna nå kunne gå tilbake til sitt arbeid, sier Vikan.

Han tror imidlertid det er liten sannsynlighet for at Høyesterett godtar anken.

– I utgangspunktet skal det svært mye til før en sak slipper inn til behandling i Høyesterett. Denne saka her er preget av mye bevisvurdering. Det er lite trolig at den delen av saka slipper inn. Vi kan heller ikke se at saka reiser prinsipielle problemstillinger som har rekkevidde utover den aktuelle saka, sier han.

Nils Ivar Sylte. Foto: Kjell Langmyren
Jan Arild Vikan. Foto: Kjell Langmyren