– En ny skole vil gi god skole. Det vil gi tilflytting og gjøre rekrutteringa lettere. Vi vil bygge en bærekraftig skolestruktur for framtida, uttaler FAU-leder Kjell Åge Dyrnes til Romsdals Budstikke.

Dyrnes registrerer at Fræna kommune har vedtatt å bygge ny Haukås skole i Elnesvågen, og at det skal gjøres store investeringer på Sylte og Malme.

Applauderer

– Vi kjenner for lite til strukturen i Fræna til å mene noe om de burde ha sett på muligheten for å hente synergier i denne prosessen gjennom sammenslåinger, men vi applauderer gode investeringer i skole og barns oppvekstmiljø. Også Eide trenger skoleløft. Her i Eide er det også store investeringsbehov. Det er mye å hente i synergieffekter ved å samle skolene. Både Eide barneskole og Eide ungdomsskole er for små i forhold til elevtallet. Samtidig har vi to små barneskoler på Lyngstad og Vevang som er sårbare både med hensyn til fagmiljø og psykososialt miljø. Ved å bygge en ny ungdomsskole nært de eksisterende skolene på Eide kan vi samle barneskolene i de to eksisterende byggene på Eide. Samtidig kan vi skape en skolestruktur som er solid og bærekraftig også etter at kommunene er sammenslått, fortsetter Dyrnes.

Gjensidig støtte

Foreldrerepresentanten håper at de to kommunene nå i interimsperioden støtter hverandres behov for å bygge strukturer til beste for barna, og finner løsninger som ivaretar økonomien i kommunene både før og etter sammenslåingen.

– Hvorfor ny skole?

– Eide barneskole er for liten i dag. Den holder ikke mål etter dagens behov for mangfold og ulike læringsmiljø. Eide kommune vil de neste åra måtte bruke opp imot 10 millioner kroner på Eide barneskole i vedlikehold og paviljong for ekstra klasserom. Vi vil ha flere barn til Eide, sier Dyrnes.

Vil ha én skole

FAU ved Eide barneskole vil samle alle elever i en ny skole.

Dette kan skje ved at en ny ungdomsskole bygges på tomta sør for fylkesvegen og samler barneskolene i dagens barne- og ungdomsskole litt ovenfor.

– Alt ligger til rette. Det er allerede laget gangveg under hovedvegen der borte. Dette gir kort og trygg veg til Eidehallen, svømmehallen og eksisterende spesialrom ved dagens ungdomsskole. Vi mener de pedagogiske gevinstene er åpenbare, og at dette vil gi våre barn langt bedre forutsetninger for å lykkes enn de har i dagens skoler i Eide.

– Men dette blir dyrt?

– Å bygge skole er dyrt, men vi snakker ikke Aukra-nivå. Eide bruker like mye per barn som andre kommuner en kan sammenlikne med, men vi bruker mer på skolebygg og mindre på innhold. Her ligger muligheter.

– Å bygge Eide-skolen under samme tak gir reduserte daglige driftskostnader som bidrar til å finansiere økt lånekostnad. I offentlig forvaltning og kommunale utredninger blir det ofte brukt samme avdragstid på oppussing/tilbygg som ved nybygg. Dette er misforstått.

Nybygg vil fort ha 50 års nedskrivingstid, tilbygg og oppussing har maks 10–15 år.

Bygdeutvikling

FAU-lederen drømmer om mer. Han nevner Eides flotte strandlinje.

– I samarbeid med steinindustrien kan vi gi noe av dette tilbake til innbyggerne. Her kan det tilrettelegges for eiendomsutvikling. Se for deg sjøboder her. Naust og et loft med en liten leilighet. I samspill med en ny skole på denne eiendommen blir dette attraktivt for Eide og framtida. Folk vil hit. Enten det er snakk om et lite feriehus, som gir turisme, eller å bosette seg fast.

Barna er framtida

Dyrnes oppfordrer foreldre, innbyggere, byråkrater og politikere til å prioritere og bli med på å realisere drømmen.

– Tenk for en åpning – tenk for en fest. Ny kommune og ny skole, sier Kjell Åge Dyrnes.