Isak Sæther (24) har alltid visst hvem han er. Men det har vært en prosess å finne ut hvordan han skulle komme seg dit.

– Jeg har aldri sett for meg å vokse opp til å bli ei voksen dame. Jeg har alltid visst at jeg er en mann, forteller han i fjerde og siste episode av Skeiv i Romsdal.

I denne podkastserien møter du romsdalinger som på ulike måter har et personlig forhold til pride. Pride, som skal feire og vise kjærlighet og mangfold, markeres i Molde for andre gang lørdag 2. september.

Hør episoden der du vanligvis lytter til podkast, eller her:

«Født i feil kropp»

Isak definerer seg som trans.

– For meg betyr det at den kroppen jeg ble født med ikke stemmer helt med sånn jeg føler det, forklarer han.

– Det er en del av den jeg er, men egentlig ikke. Det er en veldig liten del.

I podkasten forteller Isak om da han fortalte det til familien for første gang, og hvorfor han ikke kom i gang med de medisinske behandlingene før etter han ble myndig.

– Hun jeg var sammen på videregående med spurte meg rett ut mens vi så på programmet «Født i feil kropp», om det var sånn jeg følte det. Og da sa jeg ja.

– Var det enkelt å akseptere det?

– Både ja og nei. Jeg visste jo at det var sånn det måtte bli, at jeg måtte begynne denne prosessen for å få det bra. Men jeg hadde ikke lyst til å være trans. Det er vanskeligere å være det enn å ikke være det.

– Ikke greie spørsmål å få

I dag jobber Isak som kokk på fiskebåt. Da han begynte der var han tidlig i prosessen, og i podkasten forteller han hvilke spørsmål det var han fikk fra kollegaene sine i begynnelsen.

Nå er han en del av gjengen. Kollegaene har ikke så mye å lure på lenger.

Isak får ikke så mange spørsmål ellers heller. Folk vet ikke om det, og Isak tar det ikke opp. Men hvis det kommer opp, da er det et spesielt tema som går igjen.

– Jeg skjønner at de spør, men jeg syns ikke det er greie spørsmål å få. Det er litt ubehagelig.

Var i nærheten under skytinga

Da Isak ble spurt om å være med i podkasten, hadde han egentlig tenkt å si nei. I episoden forteller han hvorfor han ombestemte seg.

Isak er glad i pride, spesielt feiringa i Oslo. Der var han også i fjor.

I forbindelse med fjorårets markeringer i hovedstaden ble det løsnet skudd på utestedene Per på hjørnet og London pub. Da var Isak like i nærheten, og han måtte for andre gang på kort tid sende ei melding til mamma og fortelle at han var trygg. En måned tidligere måtte han evakuere fra båten han jobber på på grunn av brann.

I podkasten forteller han om hvordan han opplevde situasjonen i Oslo, og hvordan det var å være tilbake på Oslo pride i år.

Han forteller også om hvordan det har vært å vokse opp som skeiv i Romsdal, og hva han ville sagt til 13 år gamle seg i dag.