Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil kutte knutepunktordningen i det kommende statsbudsjettet slik at 14 av 16 festivaler mister den øremerkede statsstøtten, ifølge NRK.

Det vil da gjelde fra 2017.

Regjeringen ønsker å kutte i den omstridte knutepunktordningen slik at kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge i Harstad får videreført støtten, erfarer NRK.

Får Widvey viljen sin må festivaler som Moldejazz, Ultimafestivalen, Melafestivalen, Olavsfestdagene og Øyafestivalen i framtiden søke støtte fra Norsk kulturråd og dermed konkurrere om midler på lik linje med andre festivaler.

– Hvis det blir en løsning hvor man må søke penger hvert år, vil det bety økt administrasjon og byråkrati. Det vil også bli en større usikkerhet rundt prosjektene, sier Jonas Prangerød, PR-sjef for Øyafestivalen, til kanalen.

Felles for de 16 knutepunktfestivalene er at de er ledende innen sitt felt og skal hjelpe mindre festivaler ved å dele erfaring og kompetanse.

Moldejazz støttes med 7 millioner kroner, og festivalen er i økonomisk trøbbel etter å ha gått med 3,7 millioner kroner i underskudd i 2014. Etter konsertavlysningen på Romsdalsmuseet i år forventes også underskudd for 2015.

Skuffa festivalsjef

- Dette er for dårlig. Vi har blitt evaluert, vi gjør en god jobb. De må komme opp med noe bedre, sier festivalsjef Hans-Olav Solli til Rbnett.

- Med forbehold om at dette stemmer; jeg er kjempeskuffa. Vi hadde forventet endringer, men ikke så radikale, sier Solli, og understreker at han ennå ikke kjenner detaljene.

- Hva kan bortfallet av støtten bety for Moldejazz?

- Vi mister forutsigbarheten totalt. Og vi må se bort fra alt vi har gjort tidligere - å være nyskapende, kunstnerisk ledende, sjangerrelevant, med mangfold i programmet. Vi må tenke helt annerledes.

- Kan det bli slutt på Moldejazz i framtida?

- Vi skal klare å lage festival, vi! Det er norsk jazz som blir den store taperen her.

- Hva gjør Moldejazz nå?

- Vi har ikke tenkt til å gi oss. Vi forventer tverrpolitisk unison støtte fra politikerne på Mørebenken. Jeg har allerede snakket med Else-May Botten og Helge Orten, sier Solli.

Tror ikke det skjer

Petter Pettersson, som var med på å stifte Moldejazz, er vararepresentant i styret og sitter i programrådet, ble gjort oppmerksom på saka onsdag ettermiddag.

- Det har ligger i kortene at noe ville skje. Foreløpig er dette ufullstendig og upresist, og det har ikke kommet noe fra offisielt hold, sier Pettersson og legger til:

- Jeg synes det er merkelig at det fra statlig hold bygges opp en stor organisasjon med finansieringsmodell med fylke og kommune, hvis meningen bare er å skrote den som har skapt så mye, sier Pettersson, som inntil videre velger å tro endringen ikke vil skje.

- Kulturpolitisk skandale

Fredric H Bjørdal, stortingsrepresentant (Ap), reagerer også kraftig på kuttet.

- Hvis det stemmer at regjeringa fjerner knutepunktordninga for Festival-Norge, og slår beina under Moldejazzen så er det en kulturpolitisk skandale, og ei katastrofe for jazzen. mener han.

- Dette kommer ti år etter at Arbeiderpartiet innførte Kulturløftet, styrka knutepunktordninga og lot festivalene få forutsigbare vilkår og sin rettmessige plass på statsbudsjettet. Dette må KrF og Venstre stoppe!