SNR, som det siste året er krympet fra 67.000 til 54.000 kvadratmeter, begynner å ta form. SNR er forkortelsen for det nye fellessjukehuset – og det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund. Arkitektene har allerede jobbet fram hovedrammene, noe de viste fram på kick-off-samlinga i Molde tirsdag.

Naturlig fint

– Sjukehustomta ligger nydelig til ute på en odde på Hjelset. Tomta har fantastiske solforhold fra morgen til kveld, skrøt arkitektene Johannes Eggen og Hanne Hemsen fra Nordic, og fortalte at også uteområdet er viktig i sjukehusplanleggingen.

De har prosjektert en rekke sjukehusbygg i inn- og utland, blant annet St. Olavs i Trondheim. De har også flere pågående prosjekt, deriblant Stavanger Universitetssjukehus og Rauma helsesenter på Åndalsnes.

Ga best skåre

Allerede før jul landet de på et konkret konsept. Gjennom ni forskjellige evalueringskriterier, som funksjonalitet, pris og miljø/energi, skåret denne løsningen best. De ser for seg å ha tre bygg på fire til sju etasjer plassert oppå et felles fundament på to etasjer.

Ved å bygge på denne måten, er det lettere å skalere sjukehuset opp i størrelse, hvis det skulle bli behov for det, og det gir stor fleksibilitet i forhold til volumendringer avdelingene.

– Eiendommen gjør at det enkelt kan etableres inngangspartier på ulike nivå, slik at hovedinngang blir på ett nivå, mens akuttmottak for eksempel kan bli lagt til etasjen under, sa Hemsen.

Slik kan det bli

Begge arkitektene understreket at ikke noe var endelig avgjort ennå, men at de så for seg å samle akuttmottak, intensiv- og operasjonsavdeling og bildediagnostikk i hjertet av sjukehuset, i etasjen under hovedinngang og vestibyle.

– Sengeavdeling tenkes i øvre del av bygningene, forklarte de, mens de på fjerde etasje så for seg en omfattende kontoravdeling.

Tydelig skille

Nysjukehuset skal dessuten ha et tydelig skille mellom pasienter som er innlagt og som hører til «rød sone» – altså de mest kritisk sjuke – og dagkirurgiske pasienter / besøkende.

Også Pål Ingdal fra Sykehusbygg HF sa at hovedfunksjonsprogrammet definerte en del skiller og samlokaliseringer.

Praktisk løsning

Programanalysen viser 1.200 pasienter til sjukehuset per dag. 840 av disse skal til lab/prøve/poliklinikk, 400 skal videre til, eller kun til, bildediagnostikk.

– Disse funksjonene bør derfor ligge nært hovedinngangen, sa arkitektene.

Kun enerom

Sengeavdelinga skal kun inneholde ensengsrom, men det er ikke definert antall kvadratmeter på rommene.

Det legges ellers opp til felles kantine for ansatte, pasienter og besøkende.

Kristiansund

Det er fortsatt ikke avklart hvor stort DMS-et i Kristiansund skal være, og dermed heller ikke hvor stort fellessjukehuset på Hjelset vil bli.

Arkitektene Eggen og Hemsen forklarte tirsdag at det eksisterende sjukehusbygget i Kristiansund med letthet kan brukes som DMS. Eggen viste fram skisser som indikerte et DMS på drøyt 3.600 kvadratmeter.

– Eksisterende sjukehus har gode areal. Bygget stiller ikke begrensninger, sa Eggen.